Kezdőoldal » Számítástechnika » Programok » Hogyan kell partícionalizálni?

Hogyan kell partícionalizálni?

Figyelt kérdés

Xubuntu van jelenleg a gépen, több Linux rendszert szeretnék telepíteni egyszerre, de nem tudok sehogyan leválasztani partíciót a meglévő 80GB-os vinyómból.

Gparted programot próbáltam Live CD-ről, Umountoltam is a HDD-t, de úgy sem enged leválasztani 40MB-nál nagyobb tárterületet.

Miért van ez? Hogyan kell helyesen csinálni? Ubuntu fórumos és egyéb leírásokat követtem, de mindenhol ugyan azt írták és ilyenről, hogy nem lehet 40megánál nagyobb területet leválasztani nem is volt szó...

Mit csináljak 40MB-al??? Most komolyan? Tiny Core Linuxot rakjak föl...

2015. okt. 19. 17:49
1 2
 11/14 Csxeba ***** válasza:

Ja igen és ha nem akarsz Windowst, akkor minden Ext3 vagy Ext4 fájlrendszerre menjen (swap meg swapra)

Ha akarsz windowst, akkor azt, ahol az adataid vannak ntfs-re formázd.

2015. okt. 21. 19:39
 12/14 A kérdező kommentje:

Most több kérdés is felmerült...

Az elsődleges Swap partíciót bármelyik linux használhatja?

Tehát nem kell külön-külön létrehoznom mindegyiknek egyet?

Mert én eddig így csináltam.

Illetve elsődleges partíciónak nem is állítottam be semmit, jelenleg így néz ki, de akkor lehetséges, hogy újból hibáztam:

/dev/sda1 EXTENDED

/dev/sda5 LINUX SWAP (egyből a vinyó elején, hogy hamarabb olvassa)

/dev/sda6 ext4 / (Itt a rendszer és minden egyéb.)

Most fogok kísérletezni a Manjaro telepítéssel illetve szeretnék még egy Linuxot. Természetesen mindezek csak tesztelés céljából készülnek.

ext4 az stimmel, de ilyennel (minny írom) még nem volt dolgom és nem tudom, hogyan lesz lekezelve.

Van egy gép 2 vinyóval. Windowsos ezért mindkét vinyó NTFS. Na de én csak az egyiket szeretném újrahúzni, amin a win és minden egyéb van.

Ilyenkor le kell választani a másik NTFS vinyót? Filmek és egyéb kacatokat tárolok rajta.

Vagy lehet a kettővel együtt használni?

Telepítés után az hogy fog kinézni? Fel fogja ismerni a Linux? Kell vele valami különlegességet elkövetni? Remélhetőleg nem vesznek el róla a filmek:_)

Megismételném a kérdést, mert most ez is nagyon érdekel:

Elég 1 SWAP partíció (Amit esetleg elsődlegesnek állítok be ahogy te) és azt tudja használni az összes Linux ami az adott vinyón van, de másik (saját) partíción?

2015. okt. 21. 20:23
 13/14 Tom Benko ***** válasza:
Igen, elég egy swap, egyszerre úgyis csak egy OS fut RT. A telepítéskor meg kell adni, hogy melyikkel mit akarsz csinálni, és akkor a kacatoknak nem esik baja. A másik partíciót fel fogja ismerni, és kezelni is tudja.
2015. okt. 22. 13:11
 14/14 Csxeba ***** válasza:

Nekem ez már nagyon zavaros... Most 2 vinyód van, vagy 2 partíciód? Mert egy vinyó nem lehet NTFS, az csak partíció lehet.

A Linuxok ugyanazt a swap partíciót tudják használni, így 1 elég mindenkinek. Azon nincs permanens adat.

Egy vinyóra 4 elsődleges partíciót csinálhatsz maximum. A kiterjesztett partíció önmagában semmi, csak logikai partíciók halmaza. Egy kiterjesztett partíción belül akárhány logikai partíciót elhelyezhetsz. Én azt szoktam elsődlegesnek rakni, ahol sok írás olvasás (I/O) várható, de igazából tökmind1, ez csak megszokás nálam. Rakhatsz mindent egy nagy kiterjesztett partícióra is aztán nem kell foglalkozni a 4-es álomhatárral.

Ha telepítesz, akkor mutatja majd a telepítő a meglévő partícióidat. Amelyiket törlöd vagy formázod, arról fognak elveszni az adatok, így erre figyelj. Hogy melyik melyik, azt vagy megismered méretekről, vagy ha van címkéje, akkor arról, vagy fájlkezelőben felcsatolod és belenézel. A telepítő úgyis lecsatolja particionálás előtt.

FIGYELJ ODA, HOGY MIT CSINÁLSZ :D

mert könnyen meg lehet szivatni magad. Ha kételkedsz, inkább csináld meg egy papíron, fotózd le és mutasd meg

2015. nov. 12. 20:57
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!