Linux disztrók: Ubuntu, Debian, vagy Arch Linux jobb?
Eddig úgy volt, hogy Ubuntu 14.04 LTS-t fogok telepíteni számítógépemre.
Egyik ismerősöm azonban mondott egy tippet, hogy ArchLinuxot kéne telepíteni, mert testreszabható és szerinte sokkal stabilabb, mint az Ubuntu. Megnéztem, és így első ránézésre nekem is megtetszett, de persze nem a külső számít.
Olvasgatva a blogokat még a Debian-t láttam jó op. rendszernek, elég sok mindenre alkalmas és képes, ill. ha jól figyelek arra, milyen frissítéseket telepítek, nagyon stabil rendszert lehet belőle kihozni.
Szerintetek melyik lenne jobb: Ubuntu 14.04 LTS, Debian(Jessie), vagy ArchLinux?
Válaszokat előre is köszi
Testreszabhatóságot nézve a Debian és Arch kb egy szinten van , stabilitás terén a Debian előnyben , friss szoftverek terén meg az Arch előnyben , bár debire is könnyedén lehet friss programokat telepíteni ,de az Arch kifejezetten rolling release.
Több csomag Debinra van , nem csak az Archoz képest , hanem kb az összeshez.
Mind kettő jó otthoni felhasználásra , ez inkább "hitvallási" kérdés , hogy ki melyikre esküszik.
Ubit is szeretek sokan , bár leginkább kezdőknek való , meglehet ismerni a Linux "módit" , de méginkább a Debiant (mert arra épül) a használatával.
Szerintem is Arch vagy Debi. Nincs jobb és rosszabb.
Debian atomstabil (legalábbis a stable ága).
Arch nem mondható stabilnak, rolling release modell alapján frissül (azaz nincsenek verziói, hanem ahogy kijön egy csomaghoz frissítés, az be is kerül a repójába).
Arch akkor jó, ha fogsz használni non-free szoftvereket. Ezekre a Debian eléggé érzékeny és sokszor van az, hogy fel kell menni a progi weboldalára, le kell szedni a .deb telepítő binárist és fel kell tolni dpkg-val, vagy ne adj isten forrásból kell fordítani.
Archon van egy Arch User Repository (AUR), ahová bárki küldhet fel telepítő scriptet, ami alapján automatikusan leszedi a csomagot, automatikusan lefordítja és felteszi. Ez nagyon nagyon nagyon király, én csak emiatt használom az Archot már vagy egy éve. De tény, hogy kb. negyed évente eltörik valami csomag, de sztem fun újratenni, így nem bánom :)
Ezért van tartaléknak egy debianom is vész esetére :D
Én Linux Mint 17 -et hoznám még. Cinnemon felülettel igen jó. Amúgy Deb/Ubu alapú rendszert javaslok.
Programok tekintetében is ezen típusú rendszírekre van a legtöbb elérhető, vagy ha épp nincs forrásból átfordítod.
Pl. Hasznos program a DoubleCMD, hozzá adod a forrást:
sudo apt-add-repository ppa:alexx2000/doublecmd
Majd frissíted a szoftver csatornát, és telepíted.
sudo apt-get update
sudo apt-get install doublecmd-qt
Ugyan így sok hasznos szoftver elérhető.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!