Kezdőoldal » Számítástechnika » Programok » Windows helyett mi?

Windows helyett mi?

Figyelt kérdés
A Windows helyett szeretnék egy másik operációs rendszer amire van Chrome és letudja játszani legtöbb videó/zene/kép fájlt. Fontos hogy stabil legyen és könnyen kezelhető, felhasználói felület jó lenne ha nem lenne bonyolult és ami a legfontosabb a ne úgy kezelje a tálcán(vagy bármin) az ablakokat mint az XP-nél hanem mint a Win 7, mert úgy sokkal átláthatóbb az egész.

2015. aug. 13. 16:21
1 2 3
 11/23 Tom Benko ***** válasza:
27%
Lehet, hogy kissé ijesztőnek tűnik a telepítése, de valójában teljesen logikus, sőt, ha hiba van, akkor is rögtön kiderül, hogy hol és mi. Sérült rendszerem kétszer volt, egyszer egy elszexelt glibc, egyszer meg a fájlrendszer újratervezése. Utóbbit volt hosszabb idő megoldani, mert három parancsot kellett kiadnom a honlapi információk alapján. Nem kellett Google, nem kellett turkálás, fórumozás, csak a wiki. Ami egyébként olyan kimagasló, hogy a többi diszrtók wikijei is rendszeresen source-olják.
2015. aug. 16. 10:07
 12/23 b95 ***** válasza:
100%

Tom Benko:

De ami neked logikus és egyértelmű, az egy kezdő Linuxosnak teljesen kínai. ;)

2015. aug. 16. 19:43
 13/23 anonim ***** válasza:
100%

Ha stabilat akarsz, és olyat, amivel kevés a macera telepítés után, akkor a Linux Mint XFCE editiont javaslom.

Ha fontos, hogy a tálca a Win7-hez hasonlóan működjön, akkor pedig az Ubuntut. Ott a fő kiadás Unity-vel van, az az a felület, ahol a tálca Win7-szerű. Furcsa lehet, de egy frissen telepített Ubuntu nem játszik le mp3-at. Ezt pár gombnyomás megjavítani, olvass utána.

[link]

Vagy a Zorin OS. Sosem használtam, de a kiadók kifejezetten a Windoswról áttérőket célozzák vele.

Chrome és Firefox minden linuxra van.

Videolejátszó szintén millió féle, a VLC talán a legelterjedtebb.

Skype is van Linuxra.

A legnagyobb visszatartó erő talán az MS Office hiánya szokott lenni, de a Libre Office minden hétköznapi igényt kielégít, csak kicsit szokni kell a használatát.

Az egyik legnehezebb szerintem a Linuxban, kiválasztani a neked megfelelő disztrót. Azt javaslom, mielőtt letörlöd a Windowst, tegyél fel egy VirtualBox-ot, és próbálj ki 2-3 linux disztrót rajta, hogy lásd, miről van szó.

2015. aug. 17. 09:24
 14/23 Tom Benko ***** válasza:
49%
@b95: Szépen, aprólékosan végigvezet a wiki a lépéseken. Én magam is kezdő Linuxosként telepítettem, szóval tudom, miről beszélek, összesen annyi hozzáfűznivalóm van, hogy a wines csilivilit kell elfelejteni.
2015. aug. 17. 09:48
 15/23 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem az AntiX is megér egy probát.Nagyon jó dsiztró,stabil alappal(Debian Stable),kevés erröforrás igényel(XCFE felület efektusok nélkül).Van alapbó benne egy csomó program:LibreOffice,VLC,MiniTube stb.Van szoftverközpontja.Bár a magyar fordítása az szörnyő lett,sok helyen rosszul lett fordítva,máshol pedig angol(engem nem zavar).Nagyon gyorsan bootol még HDD-ről is(20 másodperc),ha valami probléma van vele lehet használni az MXWiki-t.Eddig nálam problémamentesen müködik.
2015. aug. 17. 09:53
 16/23 anonim ***** válasza:
100%
*Disztró.Még annyit hozzáfüznék hogy ha valaki A-ból B-be tér át akkor a legkülönbözöbre kell váltani A-ról.Mert ez nem Windows hanem Linux,nem egy kattinttás egy telepítés,magadnak kell megcsinálni ha valami probléma van(de azért segítő kész a közösség)stb.Míg a Windows-nál ha valami probléma szarnak rád(nincs is ezzel probléma:P),belelassúl.
2015. aug. 17. 09:59
 17/23 b95 ***** válasza:

#13:

De van, csak telepítésnél kell kipipálni, hogy a zárt kodekek is települjenek.

Egyébként aszt hiszem, alapból az ki van pipálva.

2015. aug. 17. 11:47
 18/23 A kérdező kommentje:
Köszönöm az eddigi válaszokat. Egyébként a Linux Mint(Xfce)-hez már volt szerencsém egy másik gépen, de ott nem volt semmi más elvárás azon kívül hogy a Chrome működjön és arra jó is volt(legalábbis azóta nem volt panasz rá). Ubuntunak utánaolvastam és az Unity felület nagyon megterheli a videókártyát(Intel HD4000+AMD7670m), így hogy nincsen hozzá működő driver(mert sajnos ehhez az AMD-shez állítolag nem igazán van olyan ami tényleg jó). Én egyik ismerősöm unszolására felraktam(még mielőtt kiírtam a kérdést) a PC-BSD-t ami ha jól tudom Free-BSD alapú és hát jó is lett volna(már maga a rendszer, nem volt gond appok és stabilitás szempontjából) csak arra nem találtam módszert hogy hogy lassítsam le az egér mutatót, mert sokkal gyorsabb volt mint Windowson/Linuxon eddig és ezt nem igazán tudom megszokni... Aztán most azt leszedtem és felraktam a Linux Mintet(17.2, Cinnamon) ez most úgy nagyjából jó. De akkor alapból nem is érdemes nézegetni ilyen Free-BSD alapú rendszereket vagy csak én találtam meg az egyik legrosszabbat? Egyébként szintén a neten olvastam hogy a Free-BSD-t tartják az egyik legstabilabb OS-nak.
2015. aug. 17. 19:08
 19/23 Tom Benko ***** válasza:
53%
A BSD-k jók, ha tetszik, használj olyat. Bár túl sok meghajtó nincsen hozzájuk, tehát ott nagyon meg kell nézni, mire telepíted.
2015. aug. 18. 07:09
 20/23 b95 ***** válasza:
Viszont a Linuxos meghajtókat aránylag jól kezeli a BSD tudtommal.
2015. aug. 18. 14:36
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!