Kezdőoldal » Számítástechnika » Programok » Milyen linux disztribúciót...

Milyen linux disztribúciót ajánlanátok egy Acer Aspire One netbookra?

Figyelt kérdés

A jelenleg rajra futó Win7 igen lassú, ezért gondoltam linuxra. A gépet apukámék használnák, ezért minél egyszerűbb, annál jobb. Firefox, thunderbird és skype kell rá, meg persze képet és dokumentumokat/pdf-eket/online videókat szeretnének megtekinteni, ha böngészés közben úgy adódik, de semmi egyebet nem kell tudnia, mert van másik gép is, ez tényleg csak netbook. Viszont ezt a meglévő (viszonylag csekély, és nem, nem tudom momentán, hogy melyik altípus az Aspire One családon belül) erőforrásokhoz mérten minél lendületesebben szeretnék használni.

Első körben Ubuntura gondoltam, de utoljára nagyjából a Gutsy Gibbon magasságában használtam aktívan, mostanra annak is nagyobb az erőforrásigénye. :)

Tehát egy kis erőforrásigényű, egyszerűen használható linux diszt kellene, pendrive-ról telepíthető, mert külső disc-olvasót kölcsön kellene kérnem. Előre is köszi a jóindulatú válaszokat! :)

2015. febr. 14. 22:39
 1/10 anonim ***** válasza:
ha gyorsat akarsz akkor linux mint xfce, ha szépet és jól testreszabhatót, akkor linux mint kde/mageia
2015. febr. 14. 22:45
 2/10 anonim ***** válasza:
(1es vagyok) a kde nem biztos, hogy elfut rajta, de egyszerűbb dolgunk lenne, ha kíírnád hogy mennyi, és milyen ram illetve milyen proci van benne (win alól ezzel tudod megnézni: [link]
2015. febr. 14. 22:53
 3/10 anonim ***** válasza:
90%

Mindig csak a debian, most éppen a jessie.

[link]

2015. febr. 14. 22:57
 4/10 anonim ***** válasza:
valóban a debian a legjobb, de azért inkább a linuxban edzettebbeknek, tekintve hogy nem listázza alapból a non-free és a contrib csomagokat, így pl az adobe flash playert sem
2015. febr. 14. 23:08
 5/10 anonim ***** válasza:
Valamilyen xfce disztró, pl. Xubuntu, LinuxMint, openSUSE
2015. febr. 14. 23:11
 6/10 anonim ***** válasza:

Mert Debianban nyilván nincs xfce... ( [link] ).

Ezen kívül az lxde még kevesebbet eszik, miközben nem vállalhatlanul ronda vagy használhatatlan: [link]

Xfce járműhasonlattal szerintem a villanymotoros bicikliket idézi. Még nem olyan gyors és erős, mint egy robogó (gnome2/mate feature-jei), de még mindig nehezebb, mint egy bicikli (több ramot eszik, mint lxde, lassabb is kicsivel, miközben alig tud valamivel többet).

2015. febr. 14. 23:22
 7/10 anonim ***** válasza:
(2-es) most látom, hogy ez a szar belevette a zárójelet is a linkbe. Itt van normálisan: [link]
2015. febr. 14. 23:30
 8/10 anonim ***** válasza:

fapados rendszert kért, amit egyszerű kezelni.

én azt mondom, felejtsd el amiket eddig ajánlgattak (és nem azért, mert rosszak... én is szeretem a debiant is - bár továbbra is kételkedek benne, hogy éles rendszerre egy rc1-et ként ajánlgatni - illetve magam is linux mintet használok)

DE!

"gépet apukámék használnák, ezért minél egyszerűbb, annál jobb"

Nézz utána az elementary OS-nek.

[link]

faék egyszerűségű tipikusan azoknak, akik csak azt szeretnék, hogy az általuk használt pár program működjön és ne kelljen a rendszerrel szenvedni. frissíteni persze "kézzel kell" tehát minimális karbantartást igényel ez is, de nem nagy dolog rákattintani egy gombra...

2015. febr. 15. 07:45
 9/10 anonim ***** válasza:

itt a rendszerkövetelménye:

[link]

a netbookok többsége még az ajánlottnak is megfelel...

2015. febr. 15. 07:49
 10/10 A kérdező kommentje:

Köszönöm mindenkinek a hozzászólásokat! :)

Ezt az Elementary OS-t ki fogom próbálni, köszönöm a tippet, Wdhun!

Egyébként a debiannal sem lenne gond, mármint a telepítéssel, mert bár az utóbbi 6 évet gyerekszüléssel és -neveléssel töltöttem :D, előtte rendszergazdaként dolgoztam, a férjem meg most is, csak ő nem igazán van képben a kliensgépeken használatos disztribekkel, grafikus felületet szerintem évek óta nem telepített, pedig sok tucatnyi linuxos szervert épített, telepített és üzemeltet. :D Csak részint nem akarom apámék "játék" gépével zargatni, részint mondom, a kliensgépek és a grafikus felületek távol állnak tőle. De ha esetleg elakadnék egy debian installal, nyilván lenne hova fordulnom bizalommal. :P

Egyelőre akkor kipróbálom ezt az eOS-t, hadd teszteljék apámék, aztán ha nem válik be nekik, majd tovább próbálkozok...

Még egyszer köszönöm mindenkinek!

2015. febr. 16. 01:03

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!