Milyen linux disztribúciót ajánlanátok egy Acer Aspire One netbookra?
A jelenleg rajra futó Win7 igen lassú, ezért gondoltam linuxra. A gépet apukámék használnák, ezért minél egyszerűbb, annál jobb. Firefox, thunderbird és skype kell rá, meg persze képet és dokumentumokat/pdf-eket/online videókat szeretnének megtekinteni, ha böngészés közben úgy adódik, de semmi egyebet nem kell tudnia, mert van másik gép is, ez tényleg csak netbook. Viszont ezt a meglévő (viszonylag csekély, és nem, nem tudom momentán, hogy melyik altípus az Aspire One családon belül) erőforrásokhoz mérten minél lendületesebben szeretnék használni.
Első körben Ubuntura gondoltam, de utoljára nagyjából a Gutsy Gibbon magasságában használtam aktívan, mostanra annak is nagyobb az erőforrásigénye. :)
Tehát egy kis erőforrásigényű, egyszerűen használható linux diszt kellene, pendrive-ról telepíthető, mert külső disc-olvasót kölcsön kellene kérnem. Előre is köszi a jóindulatú válaszokat! :)
Mert Debianban nyilván nincs xfce... ( [link] ).
Ezen kívül az lxde még kevesebbet eszik, miközben nem vállalhatlanul ronda vagy használhatatlan: [link]
Xfce járműhasonlattal szerintem a villanymotoros bicikliket idézi. Még nem olyan gyors és erős, mint egy robogó (gnome2/mate feature-jei), de még mindig nehezebb, mint egy bicikli (több ramot eszik, mint lxde, lassabb is kicsivel, miközben alig tud valamivel többet).
fapados rendszert kért, amit egyszerű kezelni.
én azt mondom, felejtsd el amiket eddig ajánlgattak (és nem azért, mert rosszak... én is szeretem a debiant is - bár továbbra is kételkedek benne, hogy éles rendszerre egy rc1-et ként ajánlgatni - illetve magam is linux mintet használok)
DE!
"gépet apukámék használnák, ezért minél egyszerűbb, annál jobb"
Nézz utána az elementary OS-nek.
faék egyszerűségű tipikusan azoknak, akik csak azt szeretnék, hogy az általuk használt pár program működjön és ne kelljen a rendszerrel szenvedni. frissíteni persze "kézzel kell" tehát minimális karbantartást igényel ez is, de nem nagy dolog rákattintani egy gombra...
Köszönöm mindenkinek a hozzászólásokat! :)
Ezt az Elementary OS-t ki fogom próbálni, köszönöm a tippet, Wdhun!
Egyébként a debiannal sem lenne gond, mármint a telepítéssel, mert bár az utóbbi 6 évet gyerekszüléssel és -neveléssel töltöttem :D, előtte rendszergazdaként dolgoztam, a férjem meg most is, csak ő nem igazán van képben a kliensgépeken használatos disztribekkel, grafikus felületet szerintem évek óta nem telepített, pedig sok tucatnyi linuxos szervert épített, telepített és üzemeltet. :D Csak részint nem akarom apámék "játék" gépével zargatni, részint mondom, a kliensgépek és a grafikus felületek távol állnak tőle. De ha esetleg elakadnék egy debian installal, nyilván lenne hova fordulnom bizalommal. :P
Egyelőre akkor kipróbálom ezt az eOS-t, hadd teszteljék apámék, aztán ha nem válik be nekik, majd tovább próbálkozok...
Még egyszer köszönöm mindenkinek!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!