Miért nincs szerencsém az rpm csomagkezelős disztribúciókkal?
A deb csomagkezelős disztrók (Mint, #ubuntu, Debian) szinte mindent maguktól felismernek , nem tapasztaltam bugokat sem ( ubuntu a unity kukázása és xfce telepítése után nálam hibátlan).
Rpm csomagkezelős disztróknál ( suse, arch , manjaro, fedora) még a wifi beállítása is órákba tellett. Ha valamit sikerült megcsinálnom (pl driver installálás) akkor valami más tönkremegy (volt hogy nyomtató driver beállítása kinyírta a wifit). Több beállítás után egyszerűen elment a hang , amit a manjaro wikin írtak az először segített , de amikor másodszorra is elment akkor már nem. Másik esetben pedig frissítés után tűnt el ahang vagy valamelyik telepített driver. A legdurvább pedig az volt , hogy egyszer bekapcsoláskor el sem indult (manjaro), és hiába csináltam bármit se történt semmi.
Az egyetlen amit az rpm előnyére tudok írni , hogy frisebb szoftverek vannak rajta , bár lehet pont ez okozza ezt a fertelmes instabilitást.
Gépem:
intel core i5 processzor
7 gb ram
Tesztelt rendszerek:
deb: #ubuntu, Mint , Debian
rpm: suse, fedora, manjaro, arch
Más is járt már így, nem véletlenül a Debian/Ubuntu alapú rendszerek a legnépszerűbbek. A Distrowatch-on az első 3 helyezett: Linux Mint, Ubuntu, Debian. Én a mobilinternettel jártam úgy, hogy a Xubuntu-Lubuntu-Mint stb. kapásból felismerte, a többivel pedig szenvedni kellett.
A Manjaro még nem teljesen kész disztró, ők maguk is azt mondják hogy béta fázisban van (figyeld a számozását, 0.8.11), csak az alapok stabilak. Frissítés után általában valamelyik program elszáll, nálam a Firefox.
Nos , azért elég sokáig használtam már őket. Manjaro-hoz meg Arch-hoz is van egy wikis leírás , abból alapszinten már egész jól lehet kezelni. Egyébként akartam írni , hogy ha valamelyik még sem rpm akkor belekeveredtem...
A Manjaro-ra nemrég kijött egy nagyobb frissítés , most már kevesebb a baj vele. Ugyanakkor , ha jól kezelné a drivereket lehet le is cserélném a ubuntut/debiant mert azért van észrevehető különbség a gyorsaságuk között. Az meg nem zavar , hogy szinte minden fontosabb dolgot terminálban kell végezni mert úgy gyorsabb is mint a grafikus társai
Több oldalról is erősen kétlem , nekem pl az Ubuntu az egyszerű , mindent beállít szinte magától , gyors , kde telepítése után teljesen testreszabható. A windows 8.1 (!) pedig egyáltalán nem egyszerű , csak a baj volt vele , állandóan magától lekapcsolódott a wifiről vírusírtó és tűzfal mellett , de most a win hibáiból legyen elég ennyi.
A másik okom , hogy semmi szükségem microsoft szoftverekre , ezen a gépen sincs telepítve egyetlen termékük se. De még a wine és playonlinux sem. Csak linuxos programokat használok és nem is tervezek változtatni. Egyébként fél éve használok linuxot , rengeteg disztró van , még nem tudtam ennyi idő alatt mindent teljesen kiismerni! Ha például csak a windows és az arch között választhatnék , én akkor is inkább szenvedek az arch-al mintsem hogy winsowst használjak.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!