Nem eredeti Windows XP telepítése illegális?
Kérdező! Ha nem a 30 éve lenyekkent Zaporozsecemnek, hanem az új BMW X6 M kocsimnak a MÁSOLATÁVAL távozna valami furfangos imposztor, azt pont ugyanakkora elánnal pottyantanám le. Tehát a nyakatekert okoskodásodban valami nem stimmel: Annak alapján egy másolt kurrens Windows használatán se lehetne fennakadni.
Az autós példa nem tökéletes, de jobban vág, mint szeretnéd. A Microsoft neked nem a rendszert adja el, hanem a használati jogát -- azt pedig nem tudod másolgatni, csak megvásárolni. Úgy kereskednek a használati joggal, mint más az autóval: Ha kifutott is a modell, ha megszűnt is a szervize, ne más döntse már el, hogy elviheti-e ingyen.
Továbbá: A Micro$oft nem jótékonysági szervezet. Nem fog megindultan magába szállni, hogy "ha a kor szava már mindenképp újabb verziót követel, legalább a régi ócskát adományozzuk a rászorulóknak". Nem. Eleve azért nyomja víz alá a régebbi oprendszereit, hogy üzletet csinálhasson az újból. Baromira nem jó üzletpolitika volna vagy tíz évre biztosítani az XP számára a MINDEN IDŐK LEGNÉPSZERŰBB INGYENES OPERÁCIÓS RENDSZERE címet. Én erről a cégről nem sok jót mondtam életemben, de azért az egyért nem fogom kárhoztatni, hogy nem menetel szembe a saját érdekeivel.
Ahogy elnézem (itt is és másutt is) nagyon sokaknak érdekes véleménye van a szoftvertermékekkel kapcsolatban. Az valakinek, valakiknek a nem kevés, kemény munkájaként jött létre, tehát jogos az elvárás részükről, hogy senki ne használja ingyen. Az más kérdés, hogy nem olyan kézzelfogható dologról van szó, mint mondjuk (az itteni példánál maradva) egy autó, de -mondjuk egy operációs rendszer esetében- ugyanúgy nem lehetne használni nélküle a számítógépet, mint teszem azt, egy HDD nélkül. Mégsem jut eszébe senkinek, hogy "csak úgy" hazavigyen egy HDD-t, hanem megveszi.
Végre tudomásul kellene venni, hogy az operációs rendszer ugyanúgy része a gépnek, mint bármelyik alkatrésze, mivel enélkül működésképtelen.
Aki ezt mégsem akarja elfogadni (nem akar fizetni érte), van számára alternatíva: használjon ingyenes rendszert (Linux és társai).
Igaz, hogy ha bármely szoftverterméknek "csak a másolatát" használja valaki, nem közvetlen anyagi kárt okoz az annak létrehozójának, de mégsem jogosan használjan azt. Annak az elkészítője nem engedélyezte számára, hogy ingyen használja.
Vannak ugyan ingyenesen (legfeljebb bizonyos korlátozással) használható szoftverek, amik sok esetben felveszik a versenyt a fizetős, pénzért kapható szoftverekkel, de ezeknek a készítői nem feltétlenül főfoglalkozásként űzik a fejlesztőmunkát, hanem hobbyból, ezek használata már más kérdés. Bár ezek esetében is van néha mögöttes haszon, ha más nem, a reklám.
De manapság már egyeseknél annyira divatba jött a fizetős szoftverek ilyen-olyan módon való "lenyúlása", hogy már egyenesen kinevetik azt, aki becsületesen megvásárol, nem pedig csak úgy "megszerez" egy ilyet.
Vére tudomásul kellene venni: attól, hogy sokan művelik, még ugyanúgy lopás az ilyan tevékenység.
@Thankyou:
"egy kevésbé jó/ingyenes, de korlátozott szoftver"
Szerintem Lajos54 semmi ilyesmit nem ajánlgatott. Történetesen én is ingyenes rendszert használok, és azt nem rosszabbnak, hanem jobbnak találom a Windowsnál. Imádom egyébként ezt a Robin Hood-i szemléletet: Rothadt M$, rászolgáltál, most végre törlesztünk! Éljünk mi! Hurrá!
Közben nem tűnik föl, hogy erre a hallatlan csalafintaságra azért vagy képes, mert a Microsoftt nyilvánvaló üzleti érdekből szemet huny a lopás fölött. Mert legyen már tiszta, hogy a világ legnagyobb szoftvervállalata ennél lényegesen szigorúbb is lehetne, csak akkor azok, akik nem tudnak, vagy nem akarnak fizetni, beinthetnének neki. Így közvetlen haszna nincs belőle, viszont a nagyvagány tolvajok még mindig nem kezdenek alternatívákban gondolkodni.
Mellesleg már az elején is céloztam rá, de nem értetted: Kezdettől nem arról van szó, hogy megbüntetnek-e a Windows lopásáért, mert napi gyakorlat, hogy nem. Kérdező egyszerűen elvárná, hogy még jogtisztán is kapja meg az "ingyenes" régi rendszert, erre azonban semmi jogi alapja nincs. Ha a Microsoft nem teszi ingyenessé, akkor az továbbra is illegális használat.
"Kérdező egyszerűen elvárná, hogy még jogtisztán is kapja meg az "ingyenes" régi rendszert, erre azonban semmi jogi alapja nincs."
Sehol nem írtam ilyet. Egyszerűen csak lefuttattam egy elméletet, amiből mindenkinek rögtön az jött le, hogy én márpedig hű, de rohadt nagy illegalitásba akarok vonulni és rögtön mindenkinek én lettem a csúnya rosszfiú. Semmi rosszat nem akartam, ezt Ti fújtátok fel ennyire. Csupán feltettem egy kérdést (tudtommal ez az oldal erre való), illetve kitértem egy logikai buktatóra az autós példával kapcsolatban, erre rögtön nekem esett néhány ember (akikről feltételezem, torrent-kliens soha nem járt a gépükön, illegális tartalmat soha nem töltöttek le, illetve minden szoftverük 100%-ig eredeti).
Minden esetre még egyszer köszönöm szépen a válaszokat, az építő jellegű hozzászólásokért pedig külön köszönetem.
Ezen az oldalon mindig csak veszekedés van :D
Egyébként én tört Windows 7-et használok, semmiben sem más, mint a megvett.
OFF:
#18, megsimizem a buksidat. Ügyes vagy! Viszont most már menj lefeküdni, tudom, hogy szünet van, de ez nem jelenti, hogy 8-ig fennmaradhatsz! Megbeszéltük, majd ha elmúltál 9 lehet róla szó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!