Mit szóltok a Crunchbang Linuxhoz?
Engem nagyon meglepett (jó értelemben). Debian Stable (!) és működik rajta minden... egy igazi kis "óriásölőnek" (giant-killer) tűnik.
Az Ubuntu repóit (tárolóit) használja, a flash egyből működik rajta... nagyon szimpatikus kis cucc, kellemes meglepetés.
Mire utal ez? Haldoklik a distró?
...
Sajnos.
Tapasztalataim:
A felület feketesége nem igazán tetszett, de kb. sikerült Gnome 2-esre átalakítanom a felületet és világosítanom a színeit, így már nagyon jó.
A Debian Stable az szerintem nagyon sokat ér ebben a disztróban és az is, hogy egy csomó mindent segít feltenni az OS.
Kár lenne ezért a kis disztróért, mert eléggé működőnek tűnik.
Nekem pl. alapfeltétel a Skanlite nevű szkennelő program és a Crunchbengre könnyedén telepíthető, valamint egy régebbi dvd-t (gyári Fire in the Sky) is simán le tudtam vele játszani. (Az Ubuntu-variációkon, Scientific Linuxon képtelen voltam.. "encrypted dvd-nek" írta ki ezt az eredeti filmet és egyszerűen megállt a tudomány, még a Vlc sem tudta elkezdeni a filmet, a plugin(ok) telepítését sem lehetett megoldani.
A Suse lett volna még nagyon jó és tetszetős linux OS, de sajnos problémáim akadtak vele.
Az Ubuntu, Mint variációk közül meglepő módon a Kubuntu tűnt számomra a leghasználhatóbbnak.
A PcLinuxOS - a nagy kedvencem - sajnos, telepítés után sötét ablakkal indul el. (x.org hiba, AMD Radeon HD 6870) Így sajnos kiesett, pedig a linux megismerése és megszeretése vele kezdődött.
Anno két fizetős változatot is megvásároltam legálisan (Mandriva Powerpack 2011, Zorin OS Ultimate), nekem úgy tűnik, mindkettő használhatatlan. A Zorin az totál bughalmaz :-), a Mandrivával 1-2 kisebb probléma van (ami talán az én hibám is). Pedig jó lett volna a Mandriva.
Mageia 4 egészen jónak tűnik nekem, de a Canon MP 250 multifunkciós készülékemmel egyszerűen képtelen vagyok szkennelni (Mageia 4) alatt. "Device I/O hiba".
A Debian Stable-t (Debian 7.5) látom az igazi oprendszernek, de ahhoz egyelőre még kevés a tudásom, ismeretem.
Abba nem találtam hibát, annál csak én voltam a "hiba", a kockázati tényező. :-)
Ubuntuék viszont nagyon konzumcuccoknak tűnnek nekem (tele vannak hatásvadász és felesleges elemekkel... én már kinőttem az ilyesmiből).
Nem kell tartanom az Arch-tól? Viszonylag kezdő vagyok.
A Crunchbang feketesége elsőre eléggé nyomasztó, de sikerült kissé színesebbé tennem.
A Debian Stable nagyon sokat ér, a jövőben majd még azzal teszek egy kísérletet (7.5 Wheezy).
Crunchoz nagyon jók a tárolók, minden megvan bennük, ami nekem kell.
Telepítés után először csak lestem, hogy mi is ez? Ez egy kész oprendszer? :-) Először csak a nagy feketeséget láttam belőle.
Talán BSD-alapú lesz a következő Crunchbang változat. Ez a gyakorlatban mit fog jelenteni? Nehezebb lesz használni?
Én egy nagyon öreg (128MB-os, Celeron) gépre akartam felrakni a Crunchbanget, mert állítólag elfut rajta. Hát nem futott, rettentő lassú volt, végül úgy belefagyott (többször is), hogy öröm volt nézni.
Aztán felraktam rá egy csupasz Debian stable-t (a Debian oldalán lévő netinstalt), és utána rádobtam egy Fluxbox ablakkezelőt, és vidáman fut rajta.
:))
A Crunchbang marhajó kis cucc lenne, de nálam néhány nap után nem enged root-ként bejelentkezni... nem fogadja el a beírt root jelszót... úgyhogy kilőve.
(XFCE felületet tettem rá)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!