Milyen operációs rendszert telepítsek?
Egy pár éves Apple Macbook-om van, az OSX-szel nincs bajom, de kompatibilitási okok miatt (dokumentumokkal dolgozom és a kollégák nem tudták megnyitni az Office-for-Mac-ben készült word stb. dokumentumokat) Boot-Camp-es Windows Xp-t telepítettem és használtam. Most hogy megszűnt a támogatás, idejét érzem váltani, nem a hekker támadásoktól, mert tőlem nincs mit ellopni, hanem mert itt az ideje tovább menni. Érdekelne a véleményetek, ha megtiszteltek vele, hogy mit válasszak?
- Ubuntu (habár totál új lenne nekem, de talán a legjobb lenne)
- Windows 7 (szerintetek 2010 outlook levelezésemet át tudnám vinni?)
- Windows 8 (lehet, hogy nem is futna a 2,4Ghz/2Gbram-os macbookomon, mert a videókártya viszonylag gyenge?)
Szóval szerintetek mi lenne a jó döntés? Esetleg a Bootcamp-en is változtassak?
Egyébként iszonyat nehéz és macerás mozdulni, rengeteg fénykép, konferencia-anyag és -videó, minden-minden van a gépemen... Szóval várom a válaszotokat.
Ubuntu:
Jó rendszer, de Libreoffice van csak Office helyett, ami tudtommal OSX-re is van, tehát ebből a szempontból felesleges. Inkább akkor van értelme, ha akarsz linuxszal foglalkozni és tanulni belőle.
Windows 7:
Windowsok között a legjobb választás.
Windows 8:
Nagyon sokan nem szeretik, nem feltétlen a legjobb ötlet. És valóban, a régebbi videokártyákhoz nincs driver. De persze nézz utána, hátha neked tetszik.
Levelezés:
Oprendszertől függetlenül érdemes lenne egy gmail fiókba átvinned a levelezést, és akkor többé nem lenne ilyen problémád. A gmail lehetővé teszi külső email fiók hozzáadását POP/IMAP protokollon keresztül, amit természetesen küldésre és fogadásra is használhatsz. Ha pedig IMAP-on keresztül összekapcsolod a levelező klienseddel, akkor a meglévő levelek felmásolása is triviálisan egyszerű, csak a programon belül kell őket áthúzni egyik mappából a másikba. Onnantól kezdve pedig akárhonnan elérheted őket.
Még csak virtuális gép sem kell. Vine-nal is lehet futtatni az office-t. Nekem linuxon már sikerült, azt nem tudom, hogy melyik verziót talán a 2007-est, de tényleg nem emlékszem.
De miért nem tudják megnyitni? Tuti jó formátumban mented el? Mert én is használtam már és nem volt vele gondom kivéve, hogy utáltam, mert egy bonyolult használhatatlan vacak.
Köszi az eddigi válaszokat. Gmail-t használok már évek óta, szóval utána nézek ennek a verziónak, mert eddig nem foglalkoztam vele (bocsi, béna vagyok, de ha egyszer valamit megtanulok, utána már menni fog).
Mesélnétek erről a virtual-verzióról OSX alatt. Melyik verziót válasszam a parallel rendszer használatához (Sajna pont ma jött vissza egy doksim, amit OSX alatti office-on szerkesztettem és küldtem el, hogy nem tudják megnyitni - érdekes módon és windows alatt is meg tudtam nyitni...).
"Egyébként iszonyat nehéz és macerás mozdulni, rengeteg fénykép, konferencia-anyag és -videó, minden-minden van a gépemen... "
Tedd rá őket pendrivera, vagy töltsd fel a google drive-ra (15GB tárhely ingyenesen). Esetleg ha van két meghajtód helyezz mindent a D-re úgyis csak a C-t kell formáznod telepítésnél.
Egyébként én most váltok Ubuntu-ra, 10 év Windows használat után. Sosem használtam még Linuxot, érdekes lesz:D Jelenleg Windows 7-esem van, viszont a laptopomon elég sok hibával fut. Az öcsémnek én telepítettem ugyanezt, az asztali gépére, ott viszont nincsenek vele gondok. Gyorsabban megy mint az XP. Az XP már elavult, de egyébként nagyon jó rendszer, azt nagyon sokan szeretik.
No, sok sikert a választáshoz, én belekezdek Ubuntut vagy Debiant telepíteni :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!