Milyen Linux tanfolyamot érdemes elvégeznem, ha rendszergazdai végzettségem van, és a Linux terén akarnék mélyebb ismeretekre szert tenni?
Érdemes ragaszkodni a hagyományos OKJ-s keretekhez? A mostani végzettségem OKJ rendszergazda-hálózattelepítő emelt.
És bármilyen furcsa, az oktatásnak semmilyen szinten nem része a linux, még említés szintjén se. Legalábbis azt hinné az ember, hogy ha már hálózat, akkor linux, mert mi más.
Hát nem.
Egy szót se tanultunk róla, amit tudok (alapvető parancsok, jogosultságkezelés) mind magamtól tanultam.
én egy előre összeállított tematika nélkül nem tudok tanulni.
magamtól semmire se jutok csak addig ahova már most is eljutottam
de alaprajz nélkül házat se lehet építeni
Szerintem jobban és gyorsabban haladnál, ha fórumok alapján magad próbálgatnád ki a dolgokat.
A magyar informatikusok nagyon is jó színvonalú oktatást kapnak európa-szinten is, és keresettek a világpiacon. Természetesen nem a rendszergazda OKJ-sokra gondolok, hanem az ELTE-re és a BME-re. Linuxot leginkább autodidakta módon tanulhatsz, mivel a GNU/Linux rendszere leginkább eszköz és nem cél. Kezdetnek tegyél fel egy Linux Mintet, ismerkedj meg vele, telepíts pár programot, esetleg fordíts le egyet-kettőt forráskódból.
Ha Minten magabiztos vagy, akkor Debian stable-t, majd Arch Linuxot telepíts és használj egy darabig. Ha már pro vagy Arcsiban, akkor jöhetnek a nagyobb falatok: Slackware, Gentoo, amiket forrásból kell telepíteni.
Ha ezeken túl vagy, akkor már komoly GNU/Linux és UNIX ismereteid lesznek. Közben sh, bash, dash scriptnyelvet tanulhatod, az hasznos.
az biztos hogy ha én főnök lennék én se vennék fel senkit OKJ-vel
láttam mit tudnak a csoporttársak a gyakorlatban
egy nagy semmit
ahol volt informatika/rendszergazda szak és OKJ.
mondjuk az iskolai oktatást nem véletlenül találták fel-mikor is? didaktika nevtört 1. évfolyam: ókori görögök?
nem hülyeség keretbe foglalni az ismeretek átadását különben parttalan hömpölygésbe fullad az egész
Lehet érdemes lenne némi anyagi erőforrást belefektetni, bár ezek a vizsgák nem olcsók, érdemes lenne egy nagyobb vállalati disztribúciót kipróbálni(értem ezt úgy hogy ezek általában Opensource os közösségek alapján épülnek mint pl a Suse, red hat)Már csak azért is mert a debian alapú rendszerek kis középvállaltoknak netán iskoláknak kiváló viszont nagy vállalati környezetben nem az igaziak.
Viszont ezekhez vizsgákhoz pénz kell sajnos ez van, vagy be kell kerülnöd egy céghez ami ilyen képzésben részesíti dolgozóit.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!