Melyik a legkisebb gépigényű linux? Windows drivert tudok rárakni?
Ha gyenge a géped, ne akarj oprendszer alól egy másikat futtatni (virtualizálni)!
Linux-hoz linux driver...
VirtualBox
gyenge gépen meg se próbáld...
"Windows-ról váltok, és még soha nem volt linuxom."
Ez esetben Xubuntu ( [link] ) vagy Linux Mint XFCE ablakkezelővel ( [link] ) vagy Lubuntu ( [link] ) - ezek az elterjedtebbek - ezáltal jobban támogatotabbak - és kisebb erőforrás-igényűek.
"A Zorin OS jól menne rajta?"
Abból is inkább a Lite változat LXDE ablakkezelővel ( [link] )
"A vga drivere miatt aggódom egy kicsit."
Szerintem ne aggódj, támogatva lesz.
"A vga drivere(integrált alaplapi), ha jól látom csak Windows XP/2000-re érhető el. Fel tudom majd valahogyan telepíteni?"
A "VGA-drivert" Linuxban esetedben nem kell telepíteni, mert vagy benne lesz eleve a kernelben, vagy induláskor kernelmodulként betöltődik - az Intel a fő Linux-fejlesztők között van.
Ha mégse elégednél meg vele, akkor az Intel oldalán van egy folyamatosan karbantartott "driver": [link]
"olvastam valahol hogy linuxból telepítés nélkül azonnal lehet indítani egy Windows XP rendszert."
Windowsos programokat tudsz futtatni Wine segítségével - ez az adott disztribúció csomagkezelőjéből (ez kb. olyasmi, mint Android esetében a Play áruház, csak itt ingyenes minden) telepítheted. De érdemes inkább azt az irányvonalat követni, hogy ahol csak lehet, meg kell keresni a Windowsos program Linuxos megfelelőjét/alternatíváját - a natív program biztosabb futást biztosít.
"A VGA driver-t nem telepitette automatikusan."
Ezt mire alapozod?
Minden képet így jelenit meg, az ubuntuval is ez volt. És írta is valahol hogy ismeretlen. Szóval biztos hogy nincs fent a vga driver!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!