Mit jelent az hogy 32bit, vagy 64 bit? Operációs rendszerről van szó. Nagyon kezdő pc-s vagyok, valaki eltudná magyarázni mit jelentenek? Mi a különbség köztük?
A 32bit összesen 2^32 (kettő a harminckettedik hatványon) bitet képes megcímezni, ami pontosan 4GB! Csakhogy a rendszernek nem csak a memóriát kell címtartományba venni, hanem minden gyorsítótárat, videomemóriát, hangkártya memóriát (ha van) stb. Ezért nem tudja megcímezni az összes RAM-ot. A 32 bites rendszereknél a 4GB memóriából általában 3-3,5GB-t lehet kihasználni. A 64bit segedelmével már rengeteg memóriát lehet címezni, ebből a Windows 7 Ultimate 192GB, míg a Server Windowsok is "csak" 2TB körül támogatják a memóriahasználatot.
Ez viszont olvasmányos, kezdőknek írták:
Ezt is érdemes lehet átfutni:
Mindenkinek köszönöm a válaszát,utolsónak külön köszönöm a linkeket!
Win7 ultimate sp1 (32 bit) oprendszert használok. Érdemes akkor feltelepíteni a 64 bites windowst? Nem lesznek kompatibilitási gondok a használt szoftverekkel?
Nem lesznek. A Star64 oldal régi írásaiban (főleg Win XP x64 témában) írnak esetleges kompatibilitási hibákról, hiányzó driverekről, de ma már ez nem téma szerintem. Már kb 3 éve x64 Windows-t használok (Vista/7) és nincs vele gondom.
:)
Eddig semmi baj nem volt a windows-al,tavaly októberben telepítettem fel. 4GB RAM van a gépben (2x2 GB dual chanel)és nem értettem miért csak 3-at ismer fel. Kiírja hogy 4 GB van benne,de 3-at használ. Legközelebb feltelepítem a 64bites oprendszert.
Köszönöm a választ/válaszokat!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!