A Linux disztribúciók közül egyik sem olyan ami kémkedik a használó után vagy ezt sose lehet tudni?
"Te valami szomorú troll vagy,"
Szomorú hát szegény Xira, mert nincs pénze taxira.
Jelenleg a munkahelyemen a Fedorát, otthon meg az Arch Linuxot használom illetve a W11-et.
Pár tipp:
- Ha Windowsos vagy, és érdeklődsz a linux után, a
Mint Linux
amit ajánlok, nagyon hasonlít a Windows kezelőfelületére, így gyorsan megszokod. Stabil, és elég jó a hardver támogatása.
- POP OS (remélem jól írom)
Kimondottan a játékosokat támogatja, arra lett optimalizálva. Kocka ismerős azt mondta, W11 mellett ezt is használja, mert így gyorsabbak a játékok, nm zabálják fel a hardwert, szemben a windowsal. Jelzem, én nem próbáltam, ismerős mondta ezt.
Fedora:
Ezt akkor érdemes használnod, ha folyamatosan új vasaid vannak, és a driverek még nagyon újak. Fedorára jelennek meg leghamarabb a driverek, ez az egy nagy előnye van, más nincs. Nem is nagyon használtam
Ubuntu:
Talán a leg felhasználó barátibb Linux, amit ismerek. Stabil, sokan használják, komoly support van mögötte.
Biztonság:
Olyan biztonságos egy OS, mint amennyit a felhasználó és az adminisztrátor tesz a biztonságért tesz.. Itt mindegy, milyen OS-ről van szó.
Amúgy van egy IT-s mondás: A biztonság leggyengébb pontja a billentyűzet és a monitor között helyezkedik el. (másnéven ez a felhasználó)
Valamilyen szintű telemetria van némelyik disztribúcióban.
Pl. Ubuntu, Debian, de ezek telepítéskor és utána is kikapcsolhatóak.
És nem szmeélyes adatokat gyűjtenek, hanem csak egyszerű műszaki adatokat az eszközödről, amelyről használod a rendszert illetve azt, hogy mely szoftvereket telepíted a tárolóikból.
A Fedora jó régi gépekre is, csak nem GNOME-al kell telepíteni, hanem mondjuk XFce-vel vagy MATE-val.
Én a 10 éves gépemen Fedora Cinnamont használok, szépen fut.
Eredetileg Mintet akartam, de abban túl régiek az alkalmazások (2 évente van verziófrissítés), flatpaket meg nem kedvelem. A Fedora meg egy egész jó egyensúlyt biztosít a stabil rendszer és a nem túl régi szoftverek terén, hisz félévente jön új kiadás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!