Első linuxként melyik disztrot ajánlanád egy kezdőnek Ubuntu vagy Fedora?
Ubuntu
hozzá:
Soft Maker Free Office
Gimp
MC
stb.
KUBUNTU.
A win 10-est is veri néhány dologban.
Az ubuntu felejtős hozzá képest.
A kettő közül Ubuntu.
Fedora nem kimondottan kezdőknek való. Nem nehéz megtanulni és használni, de nem olyan egyszerű és intuitív, mint az Ubuntu. Alapból ez is GNOME -al jön, viszont az alap GNOME-al, ami nem olyan mint Ubuntuban. Számomra az például használhatatlan, persze bővítményekkel helyrepofozható, de én akkor sem szeretem kimondottan a GNOME -ot. De van Fedorából is KDE, Cinnamon, Xfce, Mate, Lxqt, Budgie.
Viszont nem fogja a kezedet, neked kell bekapcsolni az RPM fusiont, hogy ne csak nyílt forrású szoftvert tudj telepíteni és beállítani a szoftverközpontot, hogy listázza azokat.
Nálam pl Fedora Cinnamon alatt szoftverközpont sem volt alapból így a GNOME softwaret külön kellett telepítenem.
Ubuntu sokkal egyszerűbb, fogja a kezedet, kezdőknek jó.
Én viszont azt nem szeretem benne, hogy erőlteti a snap formátumú csomagokat/programokat.
De ott a Linux Mint, az is Ubuntu alapú (pontosabban Ubuntu LTS), de az nem erőltet rád semmit. Hátránya hogy első sorban csak biztonsági frissítéseket és hibajavításokat kap, a programok nagyon ritkán frissülnek (2 évente amikor jön új Mint kiadás. Van akit ez egyáltalán nem zavar), kivéve azok a programok amiket flatpakből telepítesz. De a flatpakeknek is megvan a maga problémájuk. Hasonló mint a snap de még így is jobb. Ettől függetlenül egy járható út a Mint is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!