Hogyan oldjam meg, hogy a Windows bootoljon alapértelmezetten?
A Windowst telepítettem,.majd a Linuxot egy külső egységre (SATA HDD Docking Station ©Gembird)
Egy Kingston 120 GB SSD-re.
Nem mindig használom a Linuxot, és a Dockingban nem szokot ez a Kingston lenni, hanem más ssd. Viszont ennélkül nem indul el a Windows sem.
"error: no such device: 3a938...
Entering rescue mode. . .
grub rescue>"
csatlakozás után:
Ubuntu
*Adavanced options for Ubuntu
Memory test(memtest86+)
Memory test (memtest86+, serial console 115200)
Windows 7 (loader) (on/dev/sda1
Use the ↑ and ↓ keys to select which entry is highlighted. Press enter the boot the selected OS, 'e' to edit the commands before booting or 'c' for command-line."
e betű után:
"GNU GRUB version 2.02~beta2-9ubuntu1
Setparms 'Windows 7 (loader) (on /dev/sda1)'
Insmod part_msdos
insmod ntfs_
Set root='hd0,msdos1"
If [ x$frature_platform_search_hint = xy ] ; then
search --no floppy --fs-uuid --set=root --hint-bios=hd0,msdos1 --hint-efi=hd0,msdos1 --hint-baremeta1=ahci0,msdos1 9620612D20611591
else
search -- no floppy --fs-uuid --set=root 9620612D20611591
fi
parttool ${root} hidden-
chainloader +1"
Meg lehet oldani, hogy ne legyen ez a tortúra és a Windows bootoljon, hiszen ő a goré, nem a csicska Linux, s ha nincs bent a Kingston akkor ne rinyáljon, hanem a főnök töltődjön be, alap.
Volt már ilyen, akkor azon volt a Linux amit a Windows, és ha nem nyomtam át akkor a Linux töltődött be, tehát, ha nem voltam résen, szobrozni s billengyűzettel míg elindul a gép... egy csomószór jártam úgy, hogy ott várt a Linux, amit csak néha használok, felháborító a Linux pofátlansága, hogy miután telepítettem, azt hiszi őt akarom akkor most már mindig, ha nem nyúlok a billentyűzethez 😡
Ilyen hibákat okoz a linux...
A Windows 7 ről is leszokhatnál már.
#3 Köszi, ehhez nem értek. Hol tudok tanukni?
#2 Windows 7-ről soha sem szokom le, az XP után a legjobb. Telefonon netezem, vagy tabon. Használtam Windows 8.1 telefont, de ez a csempés dolog csak érintőképernyőn jön be nekem, egyébként a Windows 7-re telepítettem, ami a start menűt átalakítja a normálisra, ahogy az xp-n volt. A program egy Chip dvd volt. Egyszerűen okádok, ahogy kinéz a Windows 8 tól akármelyik Windows. Nincsen hányingerkeltőbb dolog a Windows 10-nél.
Azt próbáltam, nem vált be , amiatt, ami 3-as ír, már a Linux indító jegyzéke befészkelte magát arra a ssd-re ahol a Windows van.
Biztosan van megoldás, ezt csak egy profi számítástechnikus, programozó tudja, ilyen mezei emberek mint, mi erről semmit sem tudhatunk.
4
Vissza kéne telepíteni a windows bootledét először (úgy hogy, hogy nincs be dugva az SSD, miután a windows bootolt). Erre pontos parancs nem tudom mi, de elv. a windows-ban van bootloader javítás
Utána meg a grubot kéne kézzel felraknod úgy, hogy linuxról bootolsz. Akár úgy, hogy addig lehúzod a belső SSD-t. Ekkor a BIOS bootmanagere döntené el, hogy melyik oprendszer bootoljon. De ha úgy érzed, hogy a grubban kéne ezt beállítani, akkor azt is lehet, ehhez a config fájlt kell szerkezteni, ekkor viszont csatlakoztatva kell lennie a belső ssd-nek is
De amúgy minek van a linux? Ha jól értem ráadásul 14-es ubuntu verzió (ami 10 éves)? Van bármi értelme annak?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!