Miért kezelik sokan bűnként, bűnös dologként a Windows ujratelepítését?
Életem során viszonylag sok ilyen emberrel találkoztam, főleg a közeli ismerősök körében.
Azt hozzákell tenni hogy nekem az utolsó néhány évet leszámítva sosem voltak ötős erős gépeim. Így elég hamar/gyakran eljutottam arra pontra hogy annyira lassú volt a gépem hogy nem tudtam már mit kezdeni vele ujra kellett húznom a rendszert. Ez az idő 3 és 6 hónap közt volt mindig. Bár azt hozzákell tennem hogy volt lehetőségem megtekinteni az ilyen ismerőseim gépeit, és egyik dolog ami szemet szúrt az hogy az övéké sokkal gyorsabb gépek voltak, illetve ők általában egy-másfél év alatt hajtottak bele annyi üzemidőt mint én 3 hónap alatt.
Nem kezeljük bűnös dologként, de ha ilyen gyakran kell újratelepítgetni a gépet, akkor ott valami baj van. Én a céges gépemet 3 éve használom újratelepítés nélkül, akkor is csak azért lett telepítve, mert újat kaptam. Az itthoni Windows-os gépeink szintén 3-4 éve mennek egy telepítéssel, semmilyen különösebb belassulás nem tapasztalható rajtuk. Bár mindegyikben SSD-n van a rendszer, de mindegyik gyenge gép, 2-3. generációs i5, i7.
Ha félévente újra kell telepíteni a rendszert, akkor ott valami gond van, vagy a géppel, vagy a felhasználóval.
A mostani gépem és az ez előttinél már eltűnt ez a probléma. Pedig most is ugyanúgy használom mint eddig.
2010 körül vettem egy asztali gépet abban is megvolt ugyanúgy ez a hiba mint a pentium 2-es és 3-as nál. Abban az asztaliban AMD Athlon II X2 250 3GHz AM3 volt 2 giga rammal meg egy ATI Radeon HD4650-es vga-val.
Az ez előtti laptopom egy Asus Vivobook 15 X512DA-BQ931 volt 12 gb rammal. Ezen csak akkor raktam ujra a wint mikor odaadtam anyukámnak és vettem egy újat ami fél éve volt. És 2021 januárjában vettem. A mostani egy gamer laptop, ez még félév után is uóolyan gyors mint első bekapcsoláskor.
Én nem tekinteném bűnnek.
Inkább kellemetlenség.
"egy-másfél év alatt hajtottak bele annyi üzemidőt mint én 3 hónap alatt."
A Windows nem a beletekert üzemidőtől lassul le, hanem attól hogy minden xart rátelepítenek, uninstallálják, ezt-azt kipróbálnak, nem tetszik, leszedik.
Nálunk a cégnél üzemelnek 8-10 éve telepített gépek változatlan sebességgel.
Érdekes, én még senkit nem láttam, aki bűnként kezelte volna.
Ettől függetlenül ha rendesen van az a rendszer feltelepítve, beállítva, és kezelve, akkor nem fog belassulni, meg "tönkremenni". Én ugyan már nem Windowsozok, de ameddig használtam, extrém ritkán kellett újratelepíteni. Gyakorlatilag csak akkor, amikor hűáttértárat cseréltem. 5 év alatt sem tapasztaltam semmi gondot.
A "titok" a következő:
1. Nem használjuk rendszergazda fiókból a gépet! Sokan ezt követik el. Aztán ott mindennek hozzáférése van mindenhez, így simán szét lehet barmolni a rendszert akaratlanul is. Tessék korlátozott fiókot használni, a rendszergazdát meg csak akkor, ha tényleg szükség van rá!
2. Nem telepítünk gondolkodás nélkül bármit. A másik leggyakoribb hiba, hogy az ember össze-vissza mindent telepít, persze, ami kell, az kell, de a net legsötétebb helyeiről összevaádszott, vagy simán csak megbízhatatlan szoftvereket nem érdemes feltelepíteni.
3. Lehetőleg kerülni kell a crackelt szoftvereket, ki tudja, mik vannak abban.
4. Érdemes az automatikusan infuló programokra is ránézni. Sok szoftver helyezi el magát az automatikusan indítandó programok közé, és ezek értelemszerűen erőforrásokat használnak fel. Szóval első körben érdemes megnézni, hogy mik indulnak, és a felesleges szolgáltatésokat is érdemes letiltani.
Nekem az XP óta soha nem volt ilyen problémám. Az előtte levők azért kicsit problémásak voltak, de odafigyeléssel azért azokat is egész sokáig lehetett használni.
Nyilván egy gyorsabb gépen ez nem annyira feltűnő, mert ott a gép teljesítménye kompenzálja a hibás használatból eredő lassulásokat, de ott is jelen van, csak később veszi észre az ember.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!