Kezdőoldal » Számítástechnika » Programok » Fotó utómunkához és videószerk...

Fotó utómunkához és videószerkesztéshez szükséges programok magas szintű ismerete - de melyek ezek?

Figyelt kérdés

egy álláshirdetésben szerepelt ez, ahol social media oldalak kezelését várják el.

egy egyetem social média felületeit kéne gondozni.

fotó utómunkához és videószerkesztéshez szükséges programok magas szintű ismerete - de milyen programok tartoznak ide? (ők nem részletezték)

az állást nem tudom nyilván megpályázni, de szeretnék fejlődni ezen a területen, és azért kérdezek rá, hogy tanuljak.

köszi.

2024. ápr. 23. 11:26
1 2 3
 11/23 A kérdező kommentje:

ezek az okj-s tanfolyamok ingyenesek?

úgy tudom, két okj-t minden magyar polgár ingyen végezhet el, ha még nincs szakmája.

2024. ápr. 23. 20:05
 12/23 anonim ***** válasza:
85%

#11: Bár nem OKJ-nek hívják, de:

"Ingyenesség

Az első kettő szakma megszerzése az első szakmai vizsga befejezéséig, a második szakma esetén legfeljebb három tanéven keresztül mindenkinek ingyenes az állam által és az állammal együttműködési megállapodást kötött fenntartó által fenntartott intézményben."

[link]

2024. ápr. 23. 20:37
 13/23 A kérdező kommentje:

12

engem a fotózás érdekelne a szakmák közül igazán.

de úgy tudom, okj-ban már nincs...

2024. ápr. 23. 21:12
 14/23 anonim ***** válasza:
85%

#13: Fotográfus szakma van:

[link]

2024. ápr. 23. 21:14
 15/23 A kérdező kommentje:

köszi

de ez fizetős, nem?

bár nem látom ezen a linken, hol írják mennyi a tandíj.

5 év nagyon sok, annál még egy egyetem is rövidebb.

2024. ápr. 24. 10:11
 16/23 anonim ***** válasza:
41%

#15:

"de ez fizetős, nem?"

Lásd a #12-es linket: ha még nincs szakmád, akkor nem fizetős.

Bővebben:

"3. § [A szakképzés ingyenessége]

(1) Az állam

a) az első kettő szakma megszerzését – ideértve az ahhoz kapcsolódó előkészítő évfolyamban, illetve a műhelyiskolában való részvételt is – az első szakmai vizsga befejezéséig, a második szakma esetén legfeljebb három tanéven keresztül,

b) a szakmai képzéshez kapcsolódó első szakképesítés megszerzését az első képesítő vizsga befejezéséig és,

c) a technikumban tanulói jogviszony, illetve felnőttképzési jogviszony keretében az érettségi bizonyítvány megszerzését

az általa, illetve az együttműködési megállapodással rendelkező fenntartó által fenntartott szakképző intézményben ingyenesen biztosítja. A javító- és pótlóvizsga ingyenessége a tanulói jogviszony, illetve a felnőttképzési jogviszony megszűnése utáni első javító- és pótlóvizsgára is irányadó. A szakképzésben való ingyenes részvétel szempontjából nem számít önálló szakma megszerzésének a munkakör magasabb színvonalon történő ellátása céljából a meglévő részszakmát magában foglaló szakmára történő felkészítés és szakmai vizsga letétele. "

2019. évi LXXX. törvény a szakképzésről ( [link] )

"bár nem látom ezen a linken, hol írják mennyi a tandíj."

Azért nem írják, mert az az adott képzőhelytől függ.

"5 év nagyon sok, annál még egy egyetem is rövidebb."

5 év a szakképző iskolában történő képzés, de szerepel ott az is, hogy: "felnőtteknek rövidebb képzés lehetősége".

"1.9.1 Tanulói jogviszonyban: 5 éves technikumi oktatásban legalább 2100 óra megtartott foglalkozás (közismereti tartalom nélkül), 2 éves kizárólag szakmai vizsgára történő felkészítésben legalább 2100 óra megtartott foglalkozás.

1.9.2 Felnőttképzési jogviszonyban: az 1.9.1 pont alapján az adott iskola szakmai programjában felnőttképzési jogviszonyban folyó oktatásra meghatározott foglalkozásszám, amelynek 1/4-e kötelezően ágazati alapoktatásra fordítandó."

[link]

Illetve van programtanterv is:

file:///home/hiperkoma/Let%C3%B6lt%C3%A9sek/Fotogr%C3%A1fus-2020.06.29.-v1.pdf

2024. ápr. 24. 11:10
 17/23 A kérdező kommentje:

köszönöm, nagyon segítőkész és jól informált vagy.

de ha rövidsebb képzési ifőt választanék, akkor fizetős lenne, nem?

amúgy még soha nem végeztem okj-t, egyetemi diplomám van csak, de úgy tudom, az nem kizáró ok, h. okj-m is legyen.

a fotózás nagyon érdekel, azon belül is a fotóriporter képzés, amúgy médiaszalkon végeztem, de az elméleti képzés volt, fotózni csak egyetlen választott tárgy keretében lett volna alkalom, de én akkor olyan tárgyat vettem inkább fel, ami a szakirányomhoz kapcsolódott.

van még a múosz fotóriporter képzése, az talán 1 éves, és bár okj-s színvonalú papírt ad, mégis elég keményen fizetős. pedig az lenne a legjobb, mert ott egyenesen fotóriporternek képeznek.

az a baj, én vidéki vagyok, tehát már az is jelentős költség lenne, h. bp-re feljárjak tanulni...

2024. ápr. 24. 11:35
 18/23 A kérdező kommentje:
bocs az elütések miatt, gyorsan írtam.
2024. ápr. 24. 11:36
 19/23 anonim ***** válasza:

"de ha rövidsebb képzési ifőt választanék, akkor fizetős lenne, nem?"

Nem a képzési idő rövidsége számít, hanem hogy van-e már szakmád - lásd a fenti jogszabályt.

"amúgy még soha nem végeztem okj-t"

OKJ - Országos Képzési Jegyzék - már nincs, SZJ - Szakmai Jegyzék - van helyette - itt:

[link]

főként ezen az ábrán:

[link]

írják a részleteket (esetedben a felnőttképzés a lényeges út)

"van még a múosz fotóriporter képzése, az talán 1 éves, és bár okj-s színvonalú papírt ad"

Nem ad semmilyen államilag elismert, akkreditált végzettséget.

Ez

[link]

csak egy tanfolyam.

2024. ápr. 24. 11:53
 20/23 A kérdező kommentje:

203 200 Ft

nekem erre ennyi biztos nincs, plusz útiköltség

2024. ápr. 24. 12:41
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!