A windows megmentette a linuxot?
Nem rég egy microsoft alkalmazott felfefedezett egy trójai falovat az XZ tömörítő programban a linuxon. Ha a microsoft nem fedezi fel több millió linux gép/szerver lett volna érintett.
Ha épp most linuxot használsz 100% hogy fel van neked is telepítve. Érdemes frissíteni a rendszert!

Ennyi erővel akkor mondhatnád azt, hogy a Windowst megmentette a Linuxos, ugyanis
1. több, neves Linuxos arc dolgozik a Microsoftnál (Miugel de Izaca, Lenart Pöettering, stb.)
2. a Microsoft több területen is használ Linuxot, vannak Linux alapú termékei és szolgáltatásai. Cserébe évek óta közreműködik a Linux fejlesztésében (több más, nagy céggel egyetemben).
Tehát egyfajta szimbiózis van a Microsoft és a Linux között, több, mint egy évtizede.
Az xz tömörítőre rejtett backdoort valóban egy Microsoft alkalmazott vette észre, de szerintem ennek túl nagy jelentősége nincs.

Hatalmas minden disztribúciót érintő hiba és már évek óta bennevolt a linuxos SSH-ban.
De a linuxos emberek nem szeretnek erről beszélni mert nagyon nagyon ciki..

Évek óta benne van? Azt se tudod miről hadoválsz...
v5.6.0 és v5.6.1 release-be került backdoor, ami 2024.02.24-én került kiadásra.
Linuxos emberek nem beszélnek róla? Minden Linux fórumon, Youtube csatornán erről van szó...

"Hatalmas minden disztribúciót érintő hiba és már évek óta bennevolt a linuxos SSH-ban."
1. Nem mindenkit érint, csak a fejlesztői verziójú, deb/rpm alapú, systemd-es disztrókat használókat (tehát az összes Arch származék, a régebbi Debian, Ubuntu, Mint és a nem systemd-es disztrók, pl. Devuan, Slackware, Void... nem érintettek).
Konkrétan a következő disztrók voltak érintettek:
"Fedora Rawhide, Fedora, Debian testing, unstable and experimental distributions versions 5.5.1alpha-0.1 to 5.6.1-1., openSUSE Tumbleweed and openSUSE MicroOS, Kali Linux (Discovery supported)"
Az Ubuntu, Ubuntu LTS és ezekre épülő disztrók, a Linux Mint, a Debian stable, a Manjaro, a Fedora 39, és nagyon sok másik disztró nem volt érintett. Gyakorlatilag a disztrók 90%-a nem volt érintett.
Az érintett disztrók közül is csak azok voltak sebezhetők, ahol OpenSSH szervert futtattak.
2. Nem évek óta volt benne, hanem március 9-én tették bele, és március 29-én fedezték fel.
Most néztem róla elemző videót nagyon komoly egyébként. Ha ez bekerült volna stable releasekbe. Annyira sunyin van elrejtve benne. Még csak nem is a forráskódban van benne, tehát azt hiába nézed, hanem a teszt fájlokban. És még titkosítva is van minden benne, tehát ha valaki külsőleg futtat kódot semmilyen logban nem látszik egy sima ssh kapcsolatnak tűnik.
Akit érdekel itt tudja tanulmányozni.

"Kíváncsi lennék hány "linux alkalmazott" fedezett fel Windows sebezhetőséget"
De az ugye meg van, hogy a Windows forráskódjába csak úgy nem lehet belenézni, meg az is, hogy a visszafejtése büntetendő? Csak a Microsofttal szerződött szakemberek lesegethetik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!