Lehet-e egyszerűen számítógépes játékokat magyarítani?
Sziasztok!
Sok olyan játék van, ami nincs magyarítva.
Csak külföldiül tudó filmeknél a külföldi feliratot egyszerűen lehet magyarra fordítani gépi (jól érthető) fordítással, mondjuk egy programmal.
Mert a szöveg feliratfájlban szerepel.
Játékok esetében ezt lehet hasonló egyszerűséggel?
A játékoknál az idegen nyelvű szöveg nincs benne egy könnyen hozzáférhető fájlban?
Köszönöm előre is.
Filmeknél van arra kitalált felirat file, játékoknál meg a játék írói döntik el, hogy épp hogy, milyen formában tárolják a szövegeket. Van ahol ez viszonylag könnyen megtehető, van ahol nem annyira, de ezt sajnos minden játéknál egyénileg kell megtenni.
Általában véve lehet mondani, hogy minden játékra kiterjedő lehetőség nincs, de a játékbeli szöveg hozzáférhetősége játékról játékra változik.
Ok, köszönöm, és ha megtalálom, hogyan tovább?
Betehetem simán a google fordítóba, vagy hogyan?
Olyan sincs sajnos. Most ha elkezded nézegetni a játék file-jait, akkor fogsz látni olyanokat, hogy texture, sound, azok nyilván nem azok. De hogy hogy tárolják, az sokmindentől függ. Lehet például valami .dat file-ban, de valójában lehet majdnem akárhol. És a legtöbbször nem is plain text-ben lesz ott, még ha a szöveget meg is találod, az xml-ben vagy JSON ben lesz.
De ha tudod, hogy mondjuk egy adott szó előfordul a játék feliratában, fogj mondjuk egy total commandert, és keress rá a konkrét szövegre text-search-vel, ha szerencséd van, megtalálod, de egyáltalán nem biztos, hogy ember számára értelmezhetően van tárolva, és akkor nem fogsz találni semmit.
Értem, sajnos ez akkor nehéz művelet. Azért köszi az infót.
Nem értem, miért nem írják meg úgy a játékot, hogy a nyelvezete könnyen lefordítható legyen.
Mert a kiadó cég érdeke is lenne, hogy minél többen használhassák.
Mondjuk a programozók készítenének egy plusz fájlt, amiben mutatók lennének a szövegekre, és amivel egyszerűen le lehetne fordítani bármilyen nyelvre.
És ez nem befolyásolná a gyorsaságot.
Vagy rosszul mondom?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!