Kezdőoldal » Számítástechnika » Programok » Ha gondolkodtál már Linuxra...

Ha gondolkodtál már Linuxra váltáson, mi volt a fő oka, hogy nem váltottál?

Figyelt kérdés
Ha a fentiek közül több is, akkor a fő okot jelöljétek meg, a többit írjátok ide.
2023. máj. 17. 10:50
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:
100%

Ha a Windows megfelelő nincs ok a váltásra. Illetve miért kellene váltani ? Felteszed a win mellé, használod, azt vagy az derül ki hogy Windows alatt használod a gépet legtöbbet vagy Linux alatt.

Ez nem ilyen elhatározás kérdése hanem kinek mi tetszik.

2023. máj. 17. 17:50
 12/13 anonim ***** válasza:

Én 2016-ban váltottam véglegesen Linuxra, egy darabig még volt Windows-om virtuális gépen, de pár éve már az sincs. Előtte is próbálgattam már, de mindig beleütköztem olyan problémába, ami miatt elhalasztottam a váltást. Egyszer például feltelepítettem egy Suse-t (akkoriban még nem OpenSuse volt) KDE-vel, otthagytam a gépet pár órára, mire visszaértem, az asztalon lévő ikonok feliratai megváltoztak (ikonok helyett szimpla .desktop fájlokat mutatott), és ha valamelyikre rákattintottam, nem történt semmi. Ez valamikor a 2000-es évek közepe felé volt, akkor azt mondtam, ez még nem alkalmas nekem mindennapi használatra...

Aztán mikor a Windows 10 megjelent, nem sokkal utána feltelepítettem a gépemre (egy Lenovo G50-est használtam akkoriban), és borzasztó lassú volt. Na, akkor gondoltam, hogy én elengedem ezt a dolgot, és váltok véglegesen Linuxra, ez volt 2016 elején.

Nekem azért ment könnyen a váltás, mert egyrészt előtte már felkészültem, azaz nem csak a neten akkoriban fellelhető, magyar nyelvű Linuxos/UNIXos doksik nagy részét olvastam el, de még egy Linuxos könyvet is vásároltam, úgyhogy a rendszer alapvető felépítése, a mappastruktúra, a home könyvtár, jogosultságkezelés és hasonlók nem okoztak különösebb gondot. Másrészt én már azelőtt rászoktam az ingyenes, nyílt forráskódú programok használatára, mielőtt Linuxra váltottam. Mindenféle dolgot készítettem Gimppel és Inkscape-pel, hírleveleket, brossúrákhoz grafikát, online és offline kis katalógusokat, szórólapokat...

Egyetlen program volt, amire keresgélnem kellett alternatívát, a Foobar2000 (az Audacioust használtam helyette), illetve még a Notepad++, amit Windows-on használtam, de azt rögtön le tudtam váltani a Geany-re. Egyébként nem használok tört programokat, most sincs egyik gépemen sem, de még torrent kliens sincs telepítve.

Mint ahogy a Windows-nak, a Linux-nak is megvannak a maga hibái, néha én is megszenvedtem vele (pedig informatikus vagyok). És én is azt mondom, hogy sok programnak nincs alternatívája, bár ez fordítva is igaz, mert ha évekig Linuxot használsz, észre fogod venni, hogy sok Linuxos programnak nincs Windows-os alternatívája (főleg CLI-s programokról van szó, de nem kizárólag). Csak ezt ugye ritkábban olvasod... és ha valaki meg van elégedve a Windows-szal, akkor nem kell erőltetni a váltást. Ha viszont vált az ember, akkor nagyon fontos az eszünkbe vészni, hogy a Linux nem Windows. Nem úgy kell tekinteni rá, mint egy ingyenes Windows-alternatívára, hanem mint egy saját elvek alapján felépülő, saját megoldásokkal működő, teljes értékű operációs rendszer. A Linux nagyon sok tekinteben más, mint a Windows, és ez így van jól.

Én egyébként azért használok Linuxot, mert alkalmasabb azokra a feladatokra, amikre én használom a gépet, mint a Windows, sokkal jobban testreszabható, nem kényszerít rám semmit, nem csesztet hülyeségekkel, tetszik a felépítése és a filozófiája, és sokkal jobban bánik az erőforrásokkal.

2023. máj. 17. 21:33
 13/13 anonim ***** válasza:
Amikor Windows-ról váltottam (jó régen), akkor kényelmi szempontból nagyon messze volt pl. az akkori OSX használhatóságától, így ez utóbbi került ki győztesen. Mára már közelíti (néhol túl is szárnyalja), de egyelőre semmi okom nincs arra, hogy platformot váltsak. Ráadásul néha kell ilyen vállalati vackokat használni, és egy macOS-en nagyobb esélyem van a túlélésre anélkül, hogy napokat töltenék a reszelgetéssel.
2023. máj. 18. 08:16
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!