Miért használsz Windows op. rendszert a saját számítógépe(i)den (ha használsz)?
20 évig használtam Linuxot. Elmondom hogy miért váltottam. Mindaddig jó amíg magad, vagy szintén Linux felhasználó kollégáiddal dolgozol. De amint meg kell írni egy szöveges dokumentumot amit windowson néznek majd meg, máris bajban vagy. Brutálisan jó szoftver a libreoffice, de megesik, hogy az emberek 99%-a által használt word teljesen más mutat mint amit te writerben megformázol. Ilyenkor jön az, hogy kiexportálod PDF-be, újra elküldöd és hallgatod, hogy azért sír a címzett mert nem tud belejavítani.
20 év után azért váltottam macre mert a munkám miatt szükségem van autocadre és grafikai dolgok készítésére, erre affinity photot/designert használok.
Professzionális fotószerkesztésre nincs natív linuxos szoftver. Lehet majomkodni a gimppel, de azt nem kell túl komolyan venni.
Vektorgrafikus képszerkesztésre viszont teljesen jól használható az inkscape ami méltó ellenfele a mondhatni ipari standard coreldrawnak.
Műszaki, technikai tervezésre, modellezésre a Linux használhatatlan, a freecad az egyetlen ami elérhető linuxra. Az viszont minden csak nem az aminek egy mai CAD szoftvernek lennie kell.
Ha olyan területen dolgozol ahol pl. a laptopodhoz egy nyomtatótól bonyolultabb külső perifériát kell néha csatlakoztatni, akkor jön az, hogy működésre tudod-e bírni valahogy. Pl. akármit csináltam a laptopommal, sehogy nem akart működni vele egy iskolai interaktív tábla. Vagy a beépített ujjlenyomat olvasó minden restart után egy ujjlenyomat leolvasásáig működik, utána azt írja, hogy nincs ujjlenyomat olvasó csatlakoztatva. És ilyenkor jön az, hogy 40 évesen nekem már nincs időm/kedvem ezzel játszani.
A Windows a Microsofté, leginkább programozásra, oktatásra és irodai részeként használják a Windowst, már a Windows 11 támogat játékbeli funkciókat is, pl: Játékok gyorsabban fussanak stb...
Válasz: Ezeken belül kb a programozás és a játék, de lessz Windows 11-es Gamer Gépem
Ha interneteznék pc, akkor 100% Linux valamelyik disztroját használnám, talán a Mint-et, de az internet csak a telefonon. Az xp meg néha régi játékok,film.
Egyébként kizárt, hogy bármikor is pc használjak internetet. Kényelmesebb egy Tableten
Off
11
Ott van a Krita grafikai szoftver
Van más cad is, pl kicad, librecad. Nem tudom mennyire jók. De az altiumot szitokszóként szoktam hallani
On
Ennek a windows vs linuxnak sok értelme nincs, személyes preferencia
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!