Kezdőoldal » Számítástechnika » Programok » Lehet, hogy nekem nem kéne...

Lehet, hogy nekem nem kéne Linuxot és egyéb FOSS szoftvereket használnom?

Figyelt kérdés
Van egy sztereotípia, miszerint a nyílt forráskódú szoftverek preferálói értenek a szoftverfejlesztéshez. Nos, én egyáltalán nem értek hozzá. Eléggé kellemetlen, mikor itt GyK-n is írják, hogy "ha nem tetszik, javítsd ki magad, hiszen nyílt forráskódú". Na most, ha egyáltalán nem értek hozzá (maximum egy hello world!-öt tudnék írni, mást nem), akkor mégis hogy? Valószínűleg ez nem is sztereotípia, hanem tény, hogy az opensource olyanoknak való, akik értenek a szoftverfejlesztéshez. Főleg, hogy a neten is azt látom, hogy ahol opensource a téma, ott a szoftverfejlesztéssel kapcsolatos dolgok is szinte kivétel nélkül mindig ott vannak. Na és ezaz, az opensource-nál nincs kinek reklamálni, ha valami nem tetszik, még a licenszszerződésbe is beírják, hogy nem vállalják érte a felelősséget, de én magam se tudom kijavítani, akkor megéri nekem egyáltalán? Illetve a másik... Ha nem a FOSS szoftvereket választom, akkor csak a Windowsos kalózkodás maradna, ami megint csak nem épp a legjobb, amúgy még ahhoz se értek, gyorsan benyelnék vele vírusokat. Sajnos rendes életem nincsen, így csak a számítógép van, ha lenne életem, akkor kidobhatnám a francba a gépet, és nem lenne ilyen bajom. Persze mivel sajnos nem tudom kivágni az egészet, így valahogy használnom kell, csak már gőzöm sincs, hogy milyen szoftverrel. Sajnos "arany középút" nem nagyon van, ami ingyenes is, a privacy-t is tisztelik, de nem is hagyják magára a júzert...

2023. márc. 29. 17:56
 1/7 anonim ***** válasza:
74%

"Van egy sztereotípia, miszerint a nyílt forráskódú szoftverek preferálói értenek a szoftverfejlesztéshez." - nincs ilyen sztereotipia legalabb 20-25 eve, miota normalis, reszeles nelkul is stabilan mukodo linux disztrok vannak.

Az irasod amugy total zagyvasag. Nem a linux vagy a windows a te bajod hanem az hogy nincs eleted es a szamitogepet is maximum p0rnot nezni hasznalod.

2023. márc. 29. 18:31
 2/7 Szirty ***** válasza:
84%

"...nincs kinek reklamálni, ha valami nem tetszik, még a licenszszerződésbe is beírják, hogy nem vállalják érte a felelősséget"

No és a nem nyílt forráskódú kereskedelmi szoftverek fejlesztői milyen felelősséget vállalnak?

Kijön valaki a Microsfottól és újra begépeli nekem a Word-be azt 8 oldalt ami elveszett amikor összehányta magát a szoftverük?

2023. márc. 29. 19:50
 3/7 anonim ***** válasza:
83%
A zárt forráskódú szoftverek gyártói sem vállalnak felelősséget. Csak ha nem olvasod végig a licenszet, hogy neked ezt sem szabad, meg azt sem, akkor erről sem olvasol.
2023. márc. 29. 20:27
 4/7 anonim ***** válasza:
51%
Tudom, valamelyik ablak valamelyik része 1 pixellel több vagy kevesebb mint ahogy neked tetszik. Próbáld ki a windowst talán Gates úr megszan a problemaiddal
2023. márc. 29. 20:54
 5/7 anonim ***** válasza:
100%

Ez egyszerűen egy hülye sztereotípia. Miért kéne a szoftverfejlesztéshez érteni?

Mondok néhány FOSS szoftvert:

Firefox, LibreOffice, Gimp, Kdenlive, Shotcut, Blender, qBittorrent

Próbáld ki valamelyiket és rájössz, hogy baromság az egész. A FOSS szoftver is épp ugyan úgy működik a végfelhasználó számára, mint egy proprietary cucc, csak nyílt forráskódú, szabadon terjeszthető és módisítható. Tehát egyedül a szellemiség és a licenc az amiben különböznek. Na meg nincsenek tele felesleges reklám és kémprogramokkal, amiket szeretnek elrejteni a zárt forráskódúakban ugyebár.

Ha valami nem tetszik épp ugyan úgy tudsz reklamálni a fejlesztőknek, mint a zárt szoftverek esetében.

Nyugodtan használj FOSS szoftvereket, semmivel sem nehezebbek a zárt vetélytársaiknál és egyáltalán nem kell tudnod programozni, hogy használd őket.

2023. márc. 29. 22:55
 6/7 Tom Benko ***** válasza:
78%

De, kellene. A hibáid egy része egyéni probléma. Erre tényleg az a megoldás, hogy javítsd ki magadnak. Főleg, mert megteheted. Például ha az ablakcím szerinted nem jó helyre került, módosítsd a témát.

A többi esetben eltérő válaszokat kapsz.

2023. márc. 30. 08:15
 7/7 Thunderfairy ***** válasza:
75%
Egyáltalán nem kell a szoftverfejlesztéshez érteni. De ha neked nincs életed akkor az már nehogy a Linux hibája legyen. Minnél régebb óta használom a Linux-ot annál jobban kerülőm a Windows-t. Linux-on enyém a rendszer, nem félek vírusoktól (nincs is vírusirtóm azotta), olyanra csinálom amilyenre akarom a hozzáértés fügvényében. Linux esetén szolsz a fejlesztőknek és megcsinálják mert itt a felhasználói igények alapján rakják össze a rendszert. Te is úgy modositod az előre telepitet programjaidat ahogy akarod. Itt nem úgy van ám hogy telepited és legyen jó úgy is ahogy alapból van. Linux alatt majd én eldöntőm hogy mi milyen legyen, kinézet, programok, stb. Itt nincs aktiválás, meg aktiválási kód vásárlás. Itt nincs kaloz verzió, minden Linux úgy eredeti ahogy letöltőd netről. Azt úgye tudod hogy a Microsoft is tett Linux rendszert a Windows 11-be? Na, ennyire szar a Linux hogy már a Windows is tartalmazza.
2023. márc. 30. 14:08

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!