Telepített Linux: a partíciók mivel/hogyan méretezhetőek át?
Adott egy telepített Linux (Ubuntu).
Lemez elején egy boot partíció, az összes többi partíció logikai: /, /home, swap.
MBR, ha ez számít valamit a megoldás szempontjából.
Mivel méretezzem át a partíciókat?
Windows alól is át tudom? (mivel gondoltam az hátha biztonságosabb mert nem fut a rendszer).
A /home partíciót jó lenne sokkal kisebbre venni és a lemez végén még egy partíciót kialakítani.
Windows nem fogja a fájlrendszert is átméretezni, szóval az annyira jó.
GParteddel lehet pl. egy live linuxról (ha jól tudom van konkrétan live gparted is)
Végülis a Gparted bármelyik Ubuntu live lemezről megoldható.
Nem tudom mennyire kell "számolgatni" vele, mennyire felhasználóbarát az átméretezés, megnézem majd.
Én csak rámásolnám az iso tartalmát egy fat32 pendrivera (akár win alatt) és már bootolható is uefi gépen.
Ha változtatok rajta (live cd-ről indítva), aztán induláskor a swap-et akarja csatolni, de az átméretezés miatt nem tudja, akkor mit lehet tenni?
Gondolom például sda<szám> partícióról úgy tudja hogy az a swap, akarná csatolni de nem tudja.
Bár manapság uuid alapú eszköz-azonosítás van de ez a helyzeten nem sokat változtat azt hiszem.
Az /etc/fstab fájlban szoktak lenni a mountolási dolgok, a swap is. Ott tudod állítani, hogy mit használjon swapnek
Ha jól értem, akkor jelenleg bootol, csak nincs swap? Vagy emiatt nem is bootol?
"A logikai partíciókat már ideje lenne elfelejteni."
Most MBR van, úgyhogy van logikai..
Van swap, csak a lemez legvégén, értelemszerűen, tehát ha átméretezem a home partíciót és két részre osztom hogy legyen még egy partíció, akkor a swap száma megváltozik.
/etc/fstab: igen, ezt ismerem. Valószínűleg nem a szabványos "/dev" eszköznevek lesznek ott hanem uuid alapon bejegyzett eszközök, amit meg már nem ismerek, tehát nem tudom miképpen írjam át.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!