Virtuális gép: mappa megosztása a vendég és gazda OS közt hogyan?
Virtuális gép (vmWare) esetén hogyan lehet mappát megosztani, amely mappát a vendég operációs rendszer (Windows 10) lát, tud olvasni és írni is?
Régebben ezzel kapcsolatosan sokat keresgéltem fórumokon, sok lépést próbáltam ki, nem sikerült.
vmWare esetén a virtuális gépnél a hálózati beállítás NAT, próbáltam más hálózati beállítást is, hiába.
Telepítéskor a virtuális gép hálózati kártyáját más hálózati szegmensbe tette: megosztás esetén nem tudom lehet -e ez probléma.
Például a gépek 192.168.1.xxx tartományban vannak, a virtuális gép hálózati kártyája pedig 192.168.56.1 címet kapott.
Van egy ilyen kártya is:
Ethernet adapter VMware Network Adapter VMnet1:
Connection-specific DNS Suffix . :
Link-local IPv6 Address . . . . . : fe80::4b63:6c86:d40d:ed1d%10
IPv4 Address. . . . . . . . . . . : 192.168.231.1
Aki csinált már ilyet, tud segíteni hogy pár lépéssel megoldjam ezt?
Szia.
Két módszer.
1. Szerintem, ez az egyszerübb :
Engedélyezd a VMvaréban a "Shared" foldert: VM -> Settings (CTRL+D) -> A megjelenő ablakban válaszd az Options fület -> Majd Shared Folder, és ott állitsd be, kép: coopper.no-ip.info/gyk/getfile.php?dfn=VmWare_Shared_Folder.jpg
2. A win10-es gazda gépen be kellene kapcsolni az SMB 1.0-át (mivel ha a Vmwarében nem Win10 fut akkor nem biztos, hogy látja a Win10-es gépen megosztott mappát mivel a Win10 már SMB2.0-át használ). Vezérlőpult -> Program eltávolitása -> Windows szolgáltatások be-és kikapcsolása -> A megjelenő ablakban keressd meg az SMB 1.0/CIF rendszerű…. nyisd, ki és az ott lévő 3 darab dolgot pipáld ki, illetve az alatta lévő SMB Direct-et is pipáld ki. OK gomb. A windows elkezdi telepiteni azokat a dolgokat amiket pebipáltál, ha kész akkor inditsd új a Win10-es gépet. Kép: [link]
Létre kell hozni a Win10-es gépen egy felhasználót, akivel meg fogod ossztani az adott mappát.
A Megosztásnál (Jobb egér tulajdonségok - Megosztás fül) A speciális megosztást kell választani és Engedélyek gombbal, először a "Mindenki"-t eltávolitani, majd a "Hozzáadás" gombbal és a "Speciális" gombbal keresd meg a létrehozott felhasználót és adjál neki teljes hozzáférést, a megosztott mappához.
A Vmwarében futó operációs rendszerben (ha windows) akkor használni kell a NET USE parancsot a megosztás eléréséhez :
NET USE M: \\IP_CIM\Megosztas_nev /USER:WIN10_GÉP_NEVE\Letrehozott_felhasználó A_felhasználó_jelszava
pl.
NET USE M: \\192.168.1.111\Megosztas /USER:SAJAT-PC\MEGOSZT Jelsz+123
A példában M: meghajtóként jön létre a megosztott mappa,
A Windows10 gép IP cime: "192.168.1.111" és a megosztott mappa neve "Megosztas"
a Win10 gép neve: "SAJAT-PC", a létrehozott felhasználó neve "MEGOSZT", és a hozzá tartozó jelszó pediglen "Jelsz+123"
A VMware Hardvare részévél a Network adaptert tedd "Bridged" módba és pipáld be az alatta lévő "Replace physical..." négyzetet.
Ha a 2-dik módszert használod, akkor mind a win10-es gépen mind a Vmware-ben lévő operációs rendszerben lévő hálózati kártyának azonos alhálózaton kell lennie. Tehát az IP cimek csak az utolsó 4-dik számhármasban térhetnek el. Ezt Fix IP cim beadásával, érheted el, mindkét operációs rendszerben.
Sok sikert. Üdv.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!