Kezdőoldal » Számítástechnika » Programok » Fedora Linuxnál ezt valahogy...

Fedora Linuxnál ezt valahogy meg lehetne oldani?

Figyelt kérdés
Nagyon jó distro a Fedora, csak egy bajom van vele; túlságosan "free-orientált" rendszer, még a Debiannál is jobban, ami azt jelenti, hogy a repoból minden hiányzik, vagy le van butítva, ami nem 100% jogtiszta. Pl a VLC-t is más repoból kellett telepíteni, mert nincs benne alapból, gondolom azért, merthogy beépített kodekek vannak benne. Ugyanez igaz az Audacious nevű zenelejátszóra. Arch Linuxon az Audacious mindent lejátszik, viszont Fedorán annyira le van butítva, hogy csak wav, mp3, flac, amit lejátszik, ezért nem tudom normálisan használni! Ráadásul még az FFMPEG-t is az RPM Fusion-ből kellett telepítenem, mert naná, hogy abból is csak egy lebutított verzió van az alap repoban... Van esetleg Fedorára valami olyan, mint Arch-on az AUR? Főleg olyan, ami helyben a gépen fordítja forráskódból, akkor csaktán "teljes" lenne minden.

2023. jan. 2. 21:32
 1/3 anonim ***** válasza:
53%

RPM Fusion-ben szerintem ott vannak a codeckek, csak fel kell telepítgetni őket. Én ezeket szoktam feltelepíteni:

dnf install [link] -E %fedora).noarch.rpm [link] -E %fedora).noarch.rpm -y

dnf install lame\* --exclude=lame-devel

dnf install gstreamer1-plugins-{bad-\*,good-\*,base} gstreamer1-plugin-openh264 gstreamer1-libav --exclude=gstreamer1-plugins-bad-free-devel

dnf groupupdate core -y

dnf groupupdate multimedia --setop=install_weak_deps=False --exclude=PackageKit-gstreamer-plugin -y

dnf groupupdate sound-and-video -y

dnf install rpmfusion-free-release-tainted -y

dnf install libdvdcss -y

dnf install rpmfusion-nonfree-release-tainted -y

dnf install mesa-dri-drivers mesa-libGL mesa-vdpau-drivers mesa-vulkan-drivers -y

dnf install libva-intel-driver -y

dnf install intel-media-driver -y

dnf install ffmpeg libva-utils libva -y

dnf install mesa-dri-drivers.i686 mesa-dri-drivers -y

2023. jan. 2. 22:21
 2/3 anonim ***** válasza:
61%

"ami nem 100% jogtiszta."

Attól, hogy valami nem open-source, és/vagy vannak licencbeli megkötései, még nem lesz illegális. ;-)

Amúgy a weboldaláról letöltött telepítő nem működik?

Egyébként nem lebeszélni akarlak róla, de pont ezért létezik több tucatnyi disztró. Mindegyiknek megvan a maga filozófiája, ami köré épült, meg úgy nagyjából egy célterület, amire szánták. Ezt persze nem szabad túlgondolni sem, hiszen a Linuxok nagyon durván testreszabhatóak, alakíthatóak, de mókolás nélkül a legtöbb disztrónak azért megvan a jellemző alkalmazási területe. A Fedora pedig inkább "szerverközeli" rendszer, meg persze mint látod, nagyon ügyel a teljes nyííltságra.

2023. jan. 2. 22:23
 3/3 anonim válasza:

Ha jól tudom most a copr a közösség kedvence, de még ez is elmarad az AURhoz képest. Viszont. Amikor keresgéltem rátaláltam erre a reddit postra:

[link]

Csak felületesen olvastam bele, de lehet hogy megoldás lesz számodra.

2023. jan. 2. 22:24

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!