Akik sok linux disztrót kipróbáltatok! Végül melyik disztrónál maradtatok mindennapi használatra és miért?
Ezeket próbáltam eddig: Ubuntu, Mint, Debian, OpenSUSE, Fedora, Arch, Gentoo, EndeavourOS.
Végül a Debiannál maradtam, a következő okok miatt:
-Stabil és megbízható, és ha valami új dolog kell ami nincs benne a stable-ben, arra ott vannak a FlatPak-ek meg a backports-ok
-Nem cég áll mögötte, hanem internetes nonprofit szervezet
-Már 29 éves múltja van
-Nem bukkannak fel random bugok, nagyon jól kiforrott rendszer
Debian, Ubuntu, Kubuntu, Mint, Manjaro, Fedora
Maradtam a Minten (Xanmod kernellel). Ezt találtam a legkezesebbnek és mivel mainstream, nagyon sok hozzá a leírás, illetve az Ubuntus és Debianos leírások is általában 1:1-ben alkalmazhatók. Nincs kedven nagyon sokat mókolni egy napi használatú asztali PC-n vagy laptopon.
"Projekt" gépeken használok Debiant, a NAS-om OpenMediaVault és médialejátszóm LibrELEC (de tervezek áttérni Debianra egy hasonló módon működő Jellyfin klienssel).
Visszatértem Windowsra.
Katasztrofális volt, hogy minden egyes release után random dolgok romlottak el amik korábban működtek.
Linux Mint (Cinnamon)
Lustaságból.
Nem szeretek bütykölni napestig a rendszeren.
Vagy 50-et próbáltam. Nagyon sokáig ubuntus voltam, aztán mintes, és most már jó pár éve manjarot használok.
Okok:
Nagyon stabil és megbízható.
Rolling release, nem kell újratelepítgetnem.
Alapjáraton imádom a linuxot, szerintem egyszerű. Ha akad probléma, az interneten biztos, hogy van megoldás rá. Könnyá frissíteni, gyors és vírusmentes, mindennapi használatra nekem tökéletes.
"Rolling release, nem kell újratelepítgetnem."
Ezt mondjuk nem értem, a nem rollingot sem kell újratelepíteni csak fél-1 évente kap nagyobb frissítést, aminek metódusa ugyanaz mint a rendszeres frissítés.
"és most már jó pár éve manjarot használok.
Okok:
Nagyon stabil és megbízható."
Manjaro?
Ha neked megfelelő, akkor hajrá, de azért érdemes megjegyezni hogy a Manjaro nem épp a legstabilabb, pláne nem megbízható. Nem valami kompetens személyzet áll mögötte, annyi biztos. Nézzük pár ilyen esetet amiből ez látszik:
- Több alkalommal elfelejtették frissíteni az SSL tanúsítványt. Ez egy elég fontos biztonsági hiányosság, főleg ha az ISO fájlt a weboldalukról töltöd le.
Forrás: [link]
- A Manjaro Pamac csomagkezelője egy bug miatt elérhetetlenné tette az Arch AUR-t. Gyakorlatilag egy hiba miatt az összes Manjaro felhasználó DDoS-olta az AUR szervereket.
Forrás:
- Aztán volt egy időszak, amikor zárt forráskódú Office alkalmazást telepített fel a Manjaro alapból. Ez se tetszett annyira a Linux közösségnek.
Itt egy bővebb lista ha valakit érdekel:
Mindenki eldöntheti, hogy mit használ. De nekem ennyi bőven elég volt, hogy Manjaro-t ne telepítsek többet. Van sok más disztribúció ami jobb a Manjaro-nál.
Itt egy bővebb lista i
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!