Kezdőoldal » Számítástechnika » Programok » Milyen Linux lenne nekem jó...

Milyen Linux lenne nekem jó egy ilyen laptopra?

Figyelt kérdés

Gép típusa HP probook 6450b

Cpu: i5 540m

Ram: 4gb ddr3

Vga intel hd graphics

Ssd: 120 GB kingston

Filmnézésre, internetezés, torrent letöltésre használom.

Szeretnék Windows ról áttérni Linuxra de fogalmam sincsen hogy nekem melyik lenne jó erre a gépre. Az nem segít hogy próbáljam ki, mert nem tudom hogy azért rossz e vagy nem tetszik valami mert a Linux nem tetszik vagy azért mert rosszat telepítettem.

Tehát ezekre az alap dolgokra melyik lenne optimális, gyors erre a gépre? Ha nektek lenne egy ilyen és erre akarnátok használni?

Válaszokat előre is köszönöm.

2021. nov. 7. 02:29
1 2 3
 1/24 anonim ***** válasza:
84%
Bármelyik disztró elmegy ezen a gépen. Kezdőknek Ubuntut vagy Linux Mintet szoktunk javasolni, én inkább a Mintet ajánlanám, Cinnamon vagy Xfce felülettel.
2021. nov. 7. 04:01
 2/24 anonim ***** válasza:
76%

Mindegyik jó , nincs olyan hogy rossz csak olyan ami nem tetszik neked.

Mintha zöld vagy kék pólót akarsz viselni, nem tudjuk

2021. nov. 7. 08:30
 3/24 Alain Delon ***** válasza:
100%
Azt kell tudnod, hogy vannak a disztrók (disztribúciók) és azok több DE-vel vagy WM-mel használhatók. Ezek olyanok, mint a Windows asztal, csak van többféle. Más a kinézetük, más a felépítésük és saját szoftvereik vannak. Ezekből több is telepíthető egymás mellé és át lehet lépkedni beléjük. Ezek pl.: KDE, LXDE, GNOME, Cinnamon stb. Esetleg a kodekek telepítésével lehet kisebb gondod, mert nem minden disztró tartalmazza ezeket, de beszerezhetőek.
2021. nov. 7. 09:18
 4/24 Alain Delon ***** válasza:
És innen tudsz válogatni: [link]
2021. nov. 7. 12:09
 5/24 A kérdező kommentje:

Olyant szeretnék ami magától felismer mindent. Mivel gőzöm sincs hová kell Linuxon nyúlni.

Windowst telepíteni tudok. A Windows 10 telepítés után elindítom a frissítést a gépházból és az kB megcsinál mindent utána már csak egy torrent klienst vagy egy lejátszót és Chrome ot telepítek és használatra kész.

Melyik Linux rendszer hasonlít ehhez legjobban?

2021. nov. 7. 12:52
 6/24 A kérdező kommentje:

Terminált használni abszolút nem tudok. Sem azt hogyan kell pakolgatni rá dolgokat. Hogyan kell testreszabni. Először csak egy használható stabil rendszer kéne.

Volt hogy régebben live boot módban kipróbáltam a Linux mintet. Frankón elindult de amikor betöltötte az "asztalt" (lehet Linuxon nem így hívják nézzétek el nekem) akkor nem láttam semmit mert bele volt nagyítva a képbe és a szélei oldalt/alul/felül le voltak vágva. De nem tudtam megoldani mert semmi nem jött elő a megszokott módon mint pl Windowsnál jobbklik képernyőbeállítások. Nyilván nem az várom el hogy pontosan ugyanolyan legyen mint a Windows de kerestem benne a beállítások menüjét de semmit nem találtam és tanácsnak azt kaptam hogy parancsokat írjak egy billentyűkombinációval előhozott ablakba. (amikor beírtam se lett jó)

Azt a Linuxot keresem ami használható terminál nélkül is.

Mint egy Android vagy ios vagy Windows amiken alapvető problémákat el lehet hárítani anélkül is hogy terminálba kellene írni, olvasni azt tudok és ezek mindegyikén eligazodom mert elég megkeresni és értelmezni a beállításokat. Ezt a felhasználóbarátságot nem találtam meg a Linuxon. Egyáltalán létezik ilyen?

2021. nov. 7. 13:06
 7/24 anonim ***** válasza:
66%

na tisztázzunk valamit.. a linux maga a kernel, ami kommunikál a hardverekkel és a szoftverekkel tehát egy kapcsolatot alakít ki.

Ez a linux. Ebből nincs több, nincs más, egy van, ezt fejlesztik.

Tehat ha a linux valamit nem támogat akkor nem támogat. Nem tudsz választani.. De alapvetően a géped nem olyan komoly és modern hogy ne támogassa ne parázz :)

A disztribució az ami a programok gyűjteménye ezért is írtam hogy ami tetszik, mert van 10 fajta fájkezelő, 10 fajta ablak kezelő, tehát amikor egérrel próbálsz kattingatni akkor programokat töltögetsz be.

egyetlen eltérés lehet hogy 1-2 progam más, pl a programok kiválasztó programja, a telepítőt is módosítják hogy kinek mi tetszik és így lesz "egyedibb"

a programok 99.99 százaléka ettől függetlenül megegyezik.

Illetve van még eltérés, pl van ahol a frissítés naponta jön, ha nagy ha kicsi, a másik fajtánál meg jön naponta is de csak a kicsik, a nagy előrelépéseket amik funkció bővüléssel járnak manuálisan kell megcsinálni.

Általában a kis frissítések javítások biztosabbak mert az új funkció uj hibaforrás is lehet.. De ki mit szeret.

Nagyon sok grafikus felület van, de a LINUXON gépelni kell. Igen az a sok gomb célja van, könnyű használni. De ha nem akarod akkor tulképpen pont annyit fog tudni mint a windows alapból (mondjuk azért ott is van powershell etc, és lehet scripteket írni etc) szóval kb annyit fogsz vele tudni mint a windowssal hogy lila legyen a kép háttere vagy barna :)

Amint többet akarsz mint amit idáig a windowssal tudtál, ez esetben esélyes hogy sajnos gépelned kell.

Nincs mese, egéren 1 gomb használata és nyomkodása egy barchoba játék, ha a gép nem ötleteli fel a vágyadat akkor nem fogja megcsinálni. Szóval ha annyit vársz el mint a windowstól akkor tudni fogja..

2021. nov. 7. 13:58
 8/24 A kérdező kommentje:
Nem várok el tőle többet. Pont erről van szó. A Windowson is lehet használni powershelt meg minden frinc francot. Csak nem muszáj. Míg a Linuxnak úgy láttam elengedhetetlen része a parancs beírás még akkor is ha csak ilyen mezei user vagyok. Önmagában a grafikus felülete nem felhasználóbarát. Vagy én vagyok hülye de még a hang is akard rajta. Míg a Windows on semmi ilyen nem volt.
2021. nov. 7. 14:08
 9/24 Alain Delon ***** válasza:
A frissítéseket lehet, hogy telepítés közben telepíti magának a rendszer vagy az első elindítás után jelzi neked a tálcán, hogy van x számú frissítés, amit vagy telepítesz vagy nem. Ezt te döntöd el, és nem a rendszer, mint a Windowsnál. Valamilyen player telepítve lesz, szóval azt külön nem kell. Nagy eséllyel a Firefox lesz telepítve, de a szoftvertelepítőből tudsz mást is telepíteni. Valószínűleg torrent kliens is lesz telepítve a rendszerrel, de ha esetleg nem lesz, azt is tudod utólag a szoftvertelepítőből. Terminálra semmis szükséged nem lesz. Minden megoldható grafikusan egy kicsit is jobb rendszerrel. Ezeket a legtöbb disztró tudja. Nézelődj a fent belinkelt oldalon.
2021. nov. 7. 14:08
 10/24 A kérdező kommentje:
Valós igényem a Linuxra való áttérésre az az hogy ne Windows legyen. Ennyi okom van rá. Játszani amúgy sem játszom(nem mintha ezen lehetne)
2021. nov. 7. 14:09
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!