Minetest telepítés??
A DHCP arra való, hogy _belső hálózati_ IP címet osszon az eszközöknek (gépek, telefonok, stb.). Ha ezt kikapcsolod, persze, hogy nem lesz neted, mert nem kapsz IP-t. A routered kap a szolgáltatótól egy _külső_ hálózati címet, de te a routert már nem éred el.
Állandó, azaz fix (statikus) IP-t nem nagyon fogsz tudni szerezni, ha csak nem akarsz plusz havi 3-4 ezret fizetni a szolgáltatódnak (és még így sem biztos, hogy fog adni). Ami neked kell, az a dinamikus DNS. Ezzel tudsz magadnak regisztrálni egy hostnevet valamelyik dyndns szolgáltató domainja alá (mondjuk xxx.noip.com), a gépednek (vagy a routerednek) pedig annyi a feladata, hogy IP változás esetén értesítse ezt a dyndns szolgáltatót, hogy megváltozott az IP címed, és elküldje neki az újat.
Hogy te hogyan oldod meg, hogy az IP-d elküldd a szolgáltatónak, arra több mód van. Én pl. az ipdns.hu szolgáltatót használom (de úgy látom, nálunk most nem lehet regisztrálni), OpenWRT-s routerem van, telepítettem a ddns-scripts, ddns-scripts_nsupdate, luci-app-ddns csomagokat, és felvettem a ddns providerek közé az ipdns.hu-t, így:
Egyes dyndns szolgáltatók biztosítanak kliensprogramot, ami adott időközönként frissíti az IP-t, de ezek általában Windowsos programok. Manjaro alatt szerintem a ddclient nevű program lesz a barátod. Ez egy rakat dyndns szolgáltatót támogat ( [link] ), választasz egyet közülük (akár a DynDNS.com-ot, akár a Noip-t, akár a Freemyip-t... amelyik neked szimpatikus), regisztrálsz magadnak egy aldomaint, belövöd a ddclient konfigját és onnantól fogva, ha mindent jól csinálsz, a választott aldomainon keresztül el fogod tudni érni a géped.
Ja, ha NAT mögött vagy, akkor meg kell kérni az internetszolgáltatót, hogy legyen olyan kedves, vegyen ki téged.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!