Van kezdők számára is könnyen értelmezhető és univerzálisan felhasználható programozási nyelv? A Java vagy a Javascript milyen?
a Java nem kezdő barát, persze nem megtanulhatatlan
a javascriptnél pedig amit én problémának tartok:
a kezdőnek elkell magyarázni, hogy a java és a javascript olyan mint a körte és az alma, totál más
hol akarod futtatni? böngészőbe vagy nodejs-el? ezt is elkell magyarázni (vagy nem, de érdemes talán)
a böngészőben, egyből bejön a HTML és a CSS a tanulásba, ha szeretnéd megjeleníteni szépen
van pár hülyesége a nyelvnek
nem nem, a jquery már nem menő, sokszor felesleges
javascript talán abból a szempontból jó, hogy a webfejlesztés amúgy is népszerű
pythonnál csak a szívás van, ha a piphez (csomagkezelő) kell nyúlni, tőlem teljesen idegen, de egyszerűbb scriptekhez, amit az alapból kilehet hozni, ahhoz jó
javascript === ecmascript
Igazából JS, mint olyan már nem is létezik. Na jó létezik, de egy elavult régi dolog. ES5-6ról beszélünk rég óta, és illik nevén nevezni a gyereket.
Java: ha meg akarsz tanulni programozni, és tényleg érdekel, hogy mi-hogy-miért-mikor-mitől (és nem félsz a sírástól) akkor ezzel kezdesz.
ES: ha gyorsan akarsz eredményt látni, de felvállalod, hogy később nagyon sok problémád lesz abból, hogy nem fogsz megérteni dolgokat, és utólag kell majd visszafelé tanulnod (ami sokkal nehezebb és rosszabb szerintem), akkor ezt választod
ES: kliens gépén futó script alapú programozási nyelv, mely nem a szószoros értelmében vett compilert, inkább egy böngésző által használt fordító alapján lép működésbe. Weboldalaknál láthatod.
Java: C típusú, magas szintű programozási nyelvnek mondható, compilerre van szükség mely gépi kódra fordítja a kódot. Asztali alkalmazásokat, backend logikát tudsz vele írni, képes az adatbázishoz kapcsolódni.
Amiket itt leírtam, bőven elég ahhoz, hogy a kulcsszavakból ki tudd bontani a fenti mondatokat 30-40 oldalra (kis utánajárással), és átolvasd az alapokat.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!