Melyik fajta Limux a legjobb egy kezdőnek?
#9 Sok dologban egyetértek, de az office-os résszel nem.
Én is linuxon dolgozom (Mint, XFCE-vel) és az esetek 90%-ban elegendő a libreoffice, DE ott van az a 10% amikor nem. És nem azért mert nekem nem elég (vagy a funkciója lenne kevés) hanem azért mert a Word vagy az Excel által kreált állományok másképp jelennek meg, vagy épp szétesnek vagy épp meg sem nyílnak.
Pl egy oda-vissza szétformázott excel borzalmasan jelenik meg, sőt, ha rámentek akkor másnál is elszródik. Borzalom. Nem a libre office hiánya, ezeket pl google dokumentumokban sem lehet megnyitni, vagy a gmail sem képes előnézetet kreálni, de ettől még nekem ezekkel kell dolgoznom mert a kedves ügyfél ezt használja. És akkor még a telibe makrózott szutykokról nem is beszéltünk amikor már rég nem excelt kellene használni, de akkor is megerőszakolják és írnak hozzá annyi makrót (rosszul, mert ahhoz sem ért az illető igazából) hogy 6,5GB memóriát eszik az excel a windows-os gépen mikor megnyitja. KATASZTRÓFA... :(
Bár az ilyen problémákra ott a virtuálig gépen a windows az office-al de ettől még a probléma fenn áll: nincs erre normális alternatíva sajnos. Épp úgy ahogy pl a psd fájlokat sem tudom kezelni normálisan photoshop nélkül. (vagy az ai fájlokat). Tudom, hogy van alternatíva ami megnyitja, csak épp rosszul. Sajnos az Adobe és az MS eléggé meg tudja kötni az ember kezét.
Ettől függetlenül linux a fő rendszer, mert a webfejlesztéshez 1000x jobb. Esetleg egy OSX lenne értelmes alternatíva még, bár nem próbáltam.
Nekem anno a linux mint-et ajánlották, mint ahogy neked is itt sokan.
De csak egyvalaki ajánlott konkrétat.
Ugyanis a mint-nek rengeteg változata van.
Ott van a cinnamon, ami nekem a leginkább bejött, bár állítólag ez pont nem az egyszerű.
Ott a mate, amit kezdőknek, nekem is ajánlottak. Nem tetszett.
Van a kde, ami kiidegelt a jelszókezelőjével. A többire nem emlékszem.
A honlapjuk korrekt, képeket is tálalsz a különböző verziókról.
Szóval, ha eldöntötted, hogy a mint-tel próbálkozol, akkor érdemes végignézni az összes verzióját.
Linux sok mindenre használható.
És sok mindenre nem.
Kisebb gépen jobban fut.
Lehet rajta programozni, arduinot is.
Wifis nyomtatóval sincs gond.
Nvidia kártya esetén már játszani kell vele.
4K-t nem szereti, főleg nem videókban. De a betűméreteket is nehéz belőni, főleg TV-hez.
Energiafelhasználásban nem mindig teljesít jobban, mint a win.
Gamer perifériákat hiába dugsz rá nem fogja kihasználni.
Egy G910-es billentyűzeten a szivárvány futást sem tudod kikapcsolni, a makró gombok felejtősek. Egérnél szintúgy.
Ha találsz is leírást, akkor nagy mázli kell, hogy működjön. MadCatz-nél nem működött a 2 éves leírás. Frissebb nem volt.
A linux közösség max alap igény esetén fog tudni segíteni.
Extra dolog esetén magadra vagy utalva, főleg, ha az angol nem megy.
Futtathatsz rajta virtuális gépet, amin lehet win.
A laptopomon egy cinnamon van. Nem 4K-s. Filmezésre teljesen jó. De programoztam is rajta kicsit.
A virtuális W7 meg a kocsival való kommunikációhoz kell. Többnyire ilyen programok sem fognak működni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!