Kezdőoldal » Számítástechnika » Programok » Melyik fajta Limux a legjobb...

Melyik fajta Limux a legjobb egy kezdőnek?

Figyelt kérdés
Úgy döntöttem, hogy kipróbálnám második rendzsernek a Windows 10 melle. Úgy hallottam sok programm nincs hozzá ami windows-on van. Pl. nyomtatót rá lehet telepíteni valahogy? Mert a gyártó oldalán csak Windows-os driverek vannak hozzá. Illetve böngészésen, LibreOffice, stb-n kívül mikre lehet még használni?

2021. aug. 1. 10:13
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
71%

Mindenre is használható a Linux. Annyi ha gamer vagy, vagy egyszerűen játszani akarsz, akkor felejtsd el. Amúgy tényleg mindenre használható.

Én is pont játék miatt maradtam windows-nál, de mellette azért napi szinten használok linuxot. Ha kezdő vagy, és hasonló kinézetre vágysz, akkor csak is Linux Mint. Szerintem kiváló:)

2021. aug. 1. 10:19
 2/12 anonim ***** válasza:
100%
Kb. mindenre lehet használni. Nyomtatóhoz nem kell külön driver, alapból kezeli a Linux. Kezdőnek pl. Linux Mint-et tudom ajánlani.
2021. aug. 1. 10:19
 3/12 anonim ***** válasza:
100%

Értem és köszi az eddigi válaszokat!

Egy videóban láttam azt a bizonyos ZorinOS-t és kinézetre tetszett mert eléggé a Win 7-re hajaz. Az melyik Linux változathoz tartozik elvileg?

2021. aug. 1. 10:26
 4/12 anonim ***** válasza:
100%
Upsz.. Véletlen anyám fiókjával léptem be sorry.
2021. aug. 1. 10:28
 5/12 anonim ***** válasza:
100%
Linux Mint
2021. aug. 1. 10:29
 6/12 anonim ***** válasza:
69%

Kezdőknek Linux Mint Debian Edition. Sokan szeretik ajánlani az Ubuntu alapú cuccokat, de tapasztalataim szerint jobb elkerülni azt a borzalmat, és kapásból valami tisztán Debian, Arch, vagy egyéb fődisztrón alapuló rendszert választani.

Egyébként az egyszerű játszást sem kell elfelejteni, mióta ott a Valve Protonja. Rengeteg játék fut rajta hibátlanul, ritkán kell csak mókolni egy kicsit. Itt találsz listát a játékokról, azok futtathatóságáról, és az esetlegesen szükséges mókolásokról: [link]

2021. aug. 1. 10:40
 7/12 anonim ***** válasza:
100%
Próbálj ki több disztrót, és döntsd el te, hogy melyik tetszik, ez csak így működik. Kezdhetsz Zorinnal is, de mivel a disztrók elég eltérő felhasználói élményt képesek nyújtani, ezért ne vonj le az első disztró miatt messzemenő következtetéseket. Egész más élmény tud lenni egy Linux Mint, mint egy Manjaro vagy egy Debian.
2021. aug. 1. 10:54
 8/12 anonim ***** válasza:
37%

Ne csak néhányat próbálj ki hanem az összeset..! :P

Korszerű gépre én a Linux Mint Cinnamon-t ajánlom. Régire a Mate-t.

2021. aug. 1. 12:32
 9/12 anonim ***** válasza:
85%

Én azért nem szeretem az ilyen "melyik Linux a legjobb nekem?" jellegű kérdéseket, mert erre más nem fog jó választ adni. (Félre ne érts, nem téged akarlak támadni ezzel, csupán arra akarok rávilágítani, hogy vannak, amiket mások nem fognak tudni megválaszolni.) Iránymutatást lehet adni, de nagy valószínűséggel mindenki a saját kedvelt disztróját fogja ajánlani, ami korántsem biztos, hogy másnak is megfelel. A legjobb talán az, ha kicsit körüljárod a témát, megnézel mindegyik ismertebb, szóba jöhető disztróról egy-két videót, a szimpatikusabbakat ki is próbálod (99%-ukat simán kipróbálhatod telepítés nélkül, live formában is), és amelyik a legszimpatikusabb, amellett döntesz. Sokkal alaposabb döntést lehet így hozni, mint pár idegen személyes véleménye alapján.

"Úgy hallottam sok programm nincs hozzá ami windows-on van."

Az a baj, hogy rengeteg téves, vagy félinformáció kering a Linuxról, amik még önmagukban kijelentve akár igazak is lehetnek, de összefüggésében nézve teljesen hamis képet mutatnak a rendszerről.

Ha csak ennyit mondunk, hogy sok Windowson létező program nincs Linuxon, akkor ez így ténylegesen igaz. (Mint ahogy az is, hogy sok Linuxos program meg nincs Windowson. Csak ugye a többség a Windowst szokta meg, így feltűnőbb az, ha egy Windows-os szoftver nincs Linuxon, mint az, ha egy Linuxos szoftver nincs Windowson.) Viszont ezn korántsem jelent akkora problémát, mint amekkorának ezt szeretik beállítani. Ugyanis attól, hogy konkrétan, tételesen adott szoftverek nem léteznek Linuxon, attól még ugyanolyan feladatot ellátó másik szoftverek léteznek. A leggyakoribb sirám szokott lenni, hogy Linuxon nincs Microsoft Office. Valóban nincs. És valószínűleg nem is lesz, mert a Microsoft kezében ez hatalmas nagy fegyvertény, amivel magánál tudja tartani a Windows-ökoszisztémán felnőtt felhasználókat. Csakhogy azt nem szabad elfelejteni, hogy bár Microsoft Office tényleg nincs natív Linuxos formában, viszont létezik: LibreOffice, WPS Office, Callogra Suite, Softmaker FreeOffice, OnlyOffice, Abiword+Gnumeric, és még korántsem teljes a lista. Ezek többsége hozza ugyanazt a szintet, mint a MS Office, sőt, ha engem kérdeznek, van, amelyik túl is mutat azon. Nem véletlen, hogy még amikor Windows-felhasználó voltam, már akkor is Open/LibreOffice-t használtam, jóval stabilabb és következetesebb tud lenni.

Emellett vannak platformfüggetlen online irodai programcsomagok is, igaz, a többségük eléggé lebutított cucc, de átlagos mindennapi hasznélat során ez 99%-ban így is elég.

Ha pedig minden kötél szakad, még akár a Microsoft Office némelyik verziója is felpaszírozható Linuxra a Wine segítségével. Bár akkor már minek, ha vannak natív, és stabilabb megoldások helyette?

"Pl. nyomtatót rá lehet telepíteni valahogy?"

Ez tény, hogy ennek azért érdemes utánaérdeklődni, főleg, ha most vásárolsz új nyomtatót. De a tapasztalatom az, hogy eddig még nekem nem volt nyomtatóval problémám Linuxon. Nagyüzemi, "kódos" nyomtatóval volt már problémám, de önmagában azzal, hogy felismerje, és kezelje, még nem. Ezzel nem mondom azt, hogy tutira minden nyomtató működni fog alatta, csupán azt, hogy ez is egy nagyon túlreagált, és felnagyított probléma. Sok esetben a rendszer által felkínált "generic" driver is tudja azt, amit Windows alatt a dedikált, gyártói driver. Linuxon az "általános" driverek nem olyanok, mint amit Windows alatt megszoktunk, hogy épp, csak minimálisan működik vele a hardver, hanem általában tényleg jól használhatóak. Pl. a grafikus kártyám is külön driver nélkül képes a max. felbontásra 16 millió színnel. Persze, az igazán sima teljesítmény érdekében feltettem az NVidia drivert, de összehasonlításként: a Windows a beépített driverrel csak 1024x768-ra lenne képes, 16, vagy újabban esetleg 256 színnel.

Ami sarkalatosabb kérdés lehet, azok a játékok. Nem fogok hazudni: a többségüknek (kb.a a kétharmaduknak) tényleg nincs Linuxos kiadása. (Persze, az egyharmaduknak van, ami azért így is tekintélyes számú játék, és a közhiedelemmel ellentétben komolyabb címek is vannak köztük.) De amit nem adtak ki Linuxra, a többsége annak is futásra bírható Wine-nal. Szintén nem fogok hazudni: lesz, amelyik nem, vagy nem túl jól fut így. Mondjuk amikkel én játszani szoktam, azok közül kettő kivételével mindegyik megy, de az emuláció azért sokszor okoz teljesítménycsökkenést. De megoldás lehet a dual boot is.

"Illetve böngészésen, LibreOffice, stb-n kívül mikre lehet még használni?"

Csak egy apró megjegyzés: a legtöbb felhasználó oprendszertől függetlenül másra nem is szokta használni a gépét. ;)

Egyébként a felsoroltakon kívül én személy szerint a következőkre használom:

- játék

- programozás

- tartalomgyártás Youtube-ra (beleértve a hang- és videóanyagok feldolgozását is)

- beágyazott rendszerek fejlesztése (maga a beágyazott rendszer is sokszor egy Raspberry Pi Zero, ami Linuxot futtat)

- szerver üzemeltetés (mail, web, fájlszerver, stb.)

Szóval elég széleskörűen használható a rendszer, és ami nagyon tetszik benne, hogy a végletekig testreszabható. Ez nem az a világ, amit Windowson megszoktunk, hogy kapunk egy rendszert, aminek nagyjából még a kinézetét is Redmond szabja meg; hanem az igényeknek, illetve az aktuális feladatnak megfelelően alakítható a rendszer. Említettem, hogy üzemeltetek szervereket is. Ezeknek (egy kivételével, amelyik távoli asztali, RDP szerverként is működik) még a grafikus felületét sem tettem fel, mivel egész egyszerűen felesleges. Mondjuk egy webszervernél, ahol a lényeg csak annyi, hogy a szerverszoftver fusson, tök felesleges lenne a grafikus felület. Attól a rajta futó weboldal ugyanúgy fog kinézni (tehát ez nem azt jelenti, hogy az előállított weboldal is plain text lenne), viszont kevesebb erőforrást igényel, és ha karban kell tartani, sok tekintetben egyébként is praktikusabb a karakteres felületű elérés. Az asztali PC-men persze grafikus felülettel, meg minden jósággal együtt telepítettem fel, mindent feltelepítve, amire szükségem lehet.

#6 "Kezdőknek Linux Mint Debian Edition"

Én ezt pont, hogy nem javasolnám.

A Debian nagyszerű disztró. Nem véletlenül választotta alapul az Ubuntu, ami pedig a Mint alapjául szolgál. Viszont ironikus módon az LMDE eléggé esetlenre sikerült. Nem mondom azt, hogy rossz lenne, de azért eléggé meglátszik rajta, hogy a Mintnél ez csak a másodlagos, "tartalék" termékvonal. Lebeszélni sem akarok róla senkit, lehet, hogy valakinek pont ez jön be; de nekem azért nem a legjobb a tapasztalatom vele. Jópár szoftver nem érhető el rá közvetlenül, emellett az NVidia drivere bámulatos módon kinyírta a grafikus felületet, illetve azért a stabilitása sem olyan, amit egy Linuxtól várnék.

Mondjuk ironikus, hogy az Ubuntut, aminek a Debian az alapja, borzalomnak titulálod, ugyanakkor az LMDE-t, aminek szintén ugyanaz az alapja, csak rá van húzva egy "keret", ami az ubuntun alapuló Mint "ubuntu-mentesített" részét tartalmazza, azt meg javaslod.

#8 "Régire a Mate-t."

Én egyáltalán nem ajánlanám régi gépre a Mate-t. Arra inkább az LXDE-t ajánlom. Vagy repóból feltéve, vagy eleve LXDE-alapú disztrót használva. (Pl. Lubuntu) A Mate és Cinnamon erőforrásigénye közel azonos. A Mate-t pedig ne állítsuk már be úgy, mint valami alsó kategóriás "ha ló nincs, jó a szamár is" rendszer! Igen, a "Start menüje" minimálisan puritánabb, mint a Cinnamoné. De sok különbség nincs köztük. Bizonyos körülmények között a Mate stabilabb, főleg, ha Wine-nal futtatott, teljes képernyős játékokról van szó. Cinnamon alatt előfordul, hogy ha más ablakra váltok át, akkor "lefagy" a grafikus felület.

2021. aug. 2. 10:22
 10/12 Tom Benko ***** válasza:

Ha azért akarod a Zorint, mert eléggé hasonlít a winre, akkor rengeteg szopás néz ki neked. Így jön a "szaralinux". Olyat próbálj, ami minél kevésbé windows-szerű, hogy a szokásos rossz beidegződéseket elkerüld. Én Archot szoktam javasolni, különösen, hogy az install guide-ja különösen didaktikus. De jó a Debian is. Vagy a Slackware.

És most jöhetnek is a kedves hiénáim lepontozni.

2021. aug. 2. 16:34
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!