Melyik a "legsimább" Linux distro?
Ubuntut próbáltam ki, de az egész oprendszernek olyan "akadozós" érzete van, nem olyan simán mennek a dolgok, mint mondjuk Windows-ban. Ha megnyitok valamit, akkor az nem azonnal nyílik meg, hanem kis várakozás után, az animációk is láthatóan kissé akadoznak, ha ALT+Tab-al váltogatok az ablakok között, az is olyan akadozva történik.
Nem hiszem, hogy a gond az lenne, hogy nem elég erős hozzá a gépem:
4.6Ghz-re felhúzott 9700K, 32GB 3200 Mhz RAM, RTX 2080
"olyan "akadozós" érzete van, nem olyan simán mennek a dolgok, mint mondjuk Windows-ban"
Öhm...
Lehet, hogy ezzel most felborzolom a kedélyeket, de nekem pont, hogy Windows alatt szokott lenni "akadozós" érzésem.
Mondjuk a Gnome felület tényleg eléggé macerás tud lenni, de ha felteszed mondjuk a Mintet, Cinnamont, vagy akér az XFCE-t, vagy LXDE-t, sokkal simább lesz. ;) Vagy eleve olyan disztrót, amikben ez az alapértelmezett: Linux Mint, LMDE, Ubuntu Mate, Lubuntu, Xubuntu, Manjaro, stb, stb.
"Ubuntun ez "laggolva" történik."
Sejtem mire gondolsz, mintha nem frissítené a képernyő többi részét elég gyorsan, látszanak az ablak korábbi szélei, mint a kártyalapok egy széthúzott pakliban. Ez többek között az X-org réteg miatt van, ami a legtöbb Lunix-os rendszerben egy plusz összetett kliens-szerver jellegű réteg a Windows-hoz képest. De ezt nagyrészt már javították, nálam pl. régóta nem jelentkezik ilyen probléma.
Esetleg próbálj olyan rendszert feltenni, amiben aránylag friss a kernel, X, Mesa, Compiz, stb.
Vagy az X-org helyett a Wayland megér egy próbát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!