Kezdőoldal » Számítástechnika » Programok » Létezik valamilyen parancs...

Létezik valamilyen parancs ennek a visszaállítására (kail linux)?

Figyelt kérdés

A virtuális gépemen véletlen kitöröltem a /root mappát.

Ki akartam törölni egy mappát, és voltam olyan ügyetlen, hogy hamarabb lenyomtam az entert, mint kellett volna, és ez a parancs jött ki:

rm -r ~

Próbáltam visszaállítani, de nem igazán sikerült. Például a firefox böngésző nem működik, amire szükségem lenne. Próbáltam parancssorból újratelepíteni, de továbbra sem működik.

Rákattintok az ikonra, fent a tálcán megjelenik, de nem tudom megnyitni és megáll.

Van valami parancs, hogy visszaállítsam eredetire a könyvtárat, vagy újra kell telepíteni a rendszert? Voltam olyan ügyes, hogy nem csináltam róla biztonsági mentést.

2021. ápr. 30. 10:29
 1/5 anonim ***** válasza:

Be kell bootolni valami linux live-bol, mountolni a mostani /-t, es ujra letrehozni a 'root' mappat, ugy talan be fogsz tudni jelentkezni a root-tal. Helyreallitani nem fogod tudni mert ext4-en nincs hasznalhato undelete, kulonosen ugy nem hogy kozben mar irkaltal ezt-azt a diszkre.

Amugy ugye nem root-kent futtatsz Firefoxot meg egyeb userspace programokat...?

2021. ápr. 30. 11:08
 2/5 A kérdező kommentje:

Nem a firefox és a userspace programok más fiókokkal sem futnak.

Igazság szerint azért kezdtem el írni a diszkre, mert éppen olyan feladatom volt, amihez szükségem volt a mappákra, és kapkodásomban létrehoztam párat, hogy meg tudjam csinálni.

2021. ápr. 30. 11:22
 3/5 anonim ***** válasza:
100%
Hat, akkor kb. garantaltan buktad a /root tartalmat. Ujratelepites lesz a legegyszerubb.
2021. ápr. 30. 11:34
 4/5 anonim ***** válasza:
100%

"Nem a firefox és a userspace programok más fiókokkal sem futnak"

Akkor valami mást is elrontottál, ugyanis az, hogy nincs root mappa, az a többi felhasználót nem érinti.

2021. ápr. 30. 14:33
 5/5 BeefEater ***** válasza:

A /root -ban általában semmi fontos nincsen.

mkdir /root

chown root. /root

chmod 700 /root

És kész. Ha a saját nem root felhasználód homeját törölted ki akkor sok lehetőséged nincs, állítsd vissza backupból, ha van.

2021. ápr. 30. 14:51

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!