Kezdőoldal » Számítástechnika » Programok » Miért lassú az ubuntu?

Miért lassú az ubuntu?

Figyelt kérdés

Sziasztok !

Gondoltam kiprobalom a linux alapu rendszereket .

Eloszor letoltottem a linux Mint-et . szaggatos lassu volt ,kb fel perc volt mire megnyitottam a firefox-ot.

Ubuntu szinten ezt csinalja.

Amire telepitettem egy laptop.

Cpu n5000

Gpu uhd605

Ram 4gb ddr4

Ssd 240 gb

2021. márc. 18. 11:14
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
76%
Én pedig javaslom elfelejteni az összes olyan disztrót, aminek köze van az Ubuntuhoz, és áttérni valami normálisra, pl. Manjaro.
2021. márc. 19. 20:12
 12/16 anonim ***** válasza:
100%

Manjaro se rossz, egy népszerű Arch alapú distro.

Bár az se tökéletes, és nem tudom mennyire kezeli jól az ilyen "egyedi" hardvereket.

Ubu -nál is az volt a legnagyobb gondja, hogy GPU hardveres gyorsításai hiányoztak, és külön kell telepíteni beállítani...

Ha jól olvastam most gyors utána, akkor Manjaro -nál is hasonló, csak kicsit bonyolultabb még a korábban írt Ubu -s eljárásnál.

A Deb/Ubu alapvetően nem rossz, nem kell üldözni.

2021. márc. 19. 21:13
 13/16 anonim ***** válasza:
100%
Manjaro XFCE-t próbáld ki. Az ubuntu és társai bugosak. Talán a mint az, ami az ubuntu ágazatból a legkevésbé bugos, bár azzal nagyon sok gépen gond van, nem tud kikapcsolni. Manjaro +1
2021. márc. 19. 22:58
 14/16 anonim ***** válasza:

Manjaro alatt ott az MHWD, illete az erre épülő Manjaro Settings Manager, ugyanúgy ki lehet választani, hogy nyitott vagy zárt drivert akarsz-e használni, mint Ubuntu alatt.

Van hozzá szép grafikus felület, csak be kell pipálni a driver típusát és leokézni, paranccsorból meg ennyi:

$ mhwd -a pci free|nonfree 0300

Értelemszerűen free-t vagy nonfree-t adhatsz meg.

2021. márc. 20. 06:16
 15/16 anonim ***** válasza:

#14: alapvetően nem ezzel van a gond, hanem az UHD 605 -el.

Azt kell kézzel utána állítani, hogy ne kernel pánikkal induljon.

GRUB és Xorg configjába is bele kell írni...

meg Arch alapú rendszernél a /etc/modprobe.d/i915.conf -ot találtam még amibe bűvészkedni kell.

(De még így számítani kell hogy videó lejátszanál törik a kép vízszintesen)

2021. márc. 20. 18:01
 16/16 anonim ***** válasza:

Ez az Intel UHD-s vackok jól szoktak működni. A rendszer alapból betölti hozzájuk az i915-öt, ha csak amdgpu vagy nouveau modeset-et nem állítasz be kernel paraméternek, mert akkor nem.

Én a modprobe.conf.d-ben még sosem szerkesztettem semmit, pedig Manjaro volt a régi Lenovo laposomon is (Intel UHD), meg a mostani asztalimon is az van. A /etc/mkinitcpio.conf-ban szoktunk megadunk MODULE-t, hogy ha valami gáz van (ami általában az szokott lenni, hogy gdm3 (pontosabban az XWayland) elhasal a direkt rendering manager miatt. De ilyet is még csak Ubuntu alatt láttam, sehol máshol.

2021. márc. 20. 19:36
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!