Miért lassú az ubuntu?
Sziasztok !
Gondoltam kiprobalom a linux alapu rendszereket .
Eloszor letoltottem a linux Mint-et . szaggatos lassu volt ,kb fel perc volt mire megnyitottam a firefox-ot.
Ubuntu szinten ezt csinalja.
Amire telepitettem egy laptop.
Cpu n5000
Gpu uhd605
Ram 4gb ddr4
Ssd 240 gb
Manjaro se rossz, egy népszerű Arch alapú distro.
Bár az se tökéletes, és nem tudom mennyire kezeli jól az ilyen "egyedi" hardvereket.
Ubu -nál is az volt a legnagyobb gondja, hogy GPU hardveres gyorsításai hiányoztak, és külön kell telepíteni beállítani...
Ha jól olvastam most gyors utána, akkor Manjaro -nál is hasonló, csak kicsit bonyolultabb még a korábban írt Ubu -s eljárásnál.
A Deb/Ubu alapvetően nem rossz, nem kell üldözni.
Manjaro alatt ott az MHWD, illete az erre épülő Manjaro Settings Manager, ugyanúgy ki lehet választani, hogy nyitott vagy zárt drivert akarsz-e használni, mint Ubuntu alatt.
Van hozzá szép grafikus felület, csak be kell pipálni a driver típusát és leokézni, paranccsorból meg ennyi:
$ mhwd -a pci free|nonfree 0300
Értelemszerűen free-t vagy nonfree-t adhatsz meg.
#14: alapvetően nem ezzel van a gond, hanem az UHD 605 -el.
Azt kell kézzel utána állítani, hogy ne kernel pánikkal induljon.
GRUB és Xorg configjába is bele kell írni...
meg Arch alapú rendszernél a /etc/modprobe.d/i915.conf -ot találtam még amibe bűvészkedni kell.
(De még így számítani kell hogy videó lejátszanál törik a kép vízszintesen)
Ez az Intel UHD-s vackok jól szoktak működni. A rendszer alapból betölti hozzájuk az i915-öt, ha csak amdgpu vagy nouveau modeset-et nem állítasz be kernel paraméternek, mert akkor nem.
Én a modprobe.conf.d-ben még sosem szerkesztettem semmit, pedig Manjaro volt a régi Lenovo laposomon is (Intel UHD), meg a mostani asztalimon is az van. A /etc/mkinitcpio.conf-ban szoktunk megadunk MODULE-t, hogy ha valami gáz van (ami általában az szokott lenni, hogy gdm3 (pontosabban az XWayland) elhasal a direkt rendering manager miatt. De ilyet is még csak Ubuntu alatt láttam, sehol máshol.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!