Hackintoshba hogy kezdek bele?
Sziasztok,hogy kezdjek bele a Hackintoshba,
nem értek semmit hozzá, mit kell csinálnom pontosan?
A configom :
Ryzen 5 2600
MSI B450 TOMAHAWK MAX
MSI RX 570 8GB
Kingston HyperX Fury 3200 MHZ 16GB
Hát ha a "dolgozom" azt jelenti, hogy ez a munkád és pénzt kapsz érte, akkor nagyon nem jó helyen csinálod, ha nincs meg belőle egy rendes hardver és a finalcut (meg még esetleg néhány egyéb kütyü).
Ha nem ezt jelenti, hanem csak hobbiból csinálod, akkor az azt jelenti, hogy van időd, tehát mindegy, hogy egy renderelés/konverálás 15 perc, vagy 1 óra. Ez esetben ott vannak tök jó árban 4-6 éves MacBook Pro-k erre a célra, és nem kell hackintosh-sal vacakolni. Btw. hobbi szinten a legkisebb M1-es gépek (Air, vagy a Mini) 8/16GB memóriával már jók erre a célra, és azok még gyorsak is, mint az állat. Igen, ez már jóval a használt árakon felüli költségvetés, belátom.
Aztán.. a Win10 csak úgy nem omlik össze :-) Vagy hardver probléma, vagy valamelyik szoftvered rántja magával (ami meg az adott szoftver gondja). Szoftver fagyás Mac-en is van (sőt, "kékhalál" is), bár való igaz, hogy nagyon ritka, legalább is azok közül, amiket én használok, nem nagyon találok olyat.
Kihívásnak jó a projekt, feltéve, hogy tudod, hogy mit csinálsz, mert ez azért nem egy next-next-finish módszer, ha nem jön össze az első leírás alapján, akkor lehet, hogy sok problémád lesz, mire elindul a rendszer, aztán a többi jön utána (lesz-e hang, lesz-e net, rendes GPU driver stb.).
Végezetül: az Apple látszik, hogy szakad le az x86 architekrúráról, szóval közép távon sem nagyon érdemes berendezkedni macOS szempontból már szerintem.
"Ez esetben ott vannak tök jó árban 4-6 éves MacBook Pro-k erre a célra, és nem kell hackintosh-sal vacakolni."
Haverom pont az ilyen MacBook Prot akarja cserélni - ő is FinalCut - felhasználó, mert sz@r. A képességeihez mérten so-so elfogadhatóan bírkózik meg a 4K tartalmakkal, de azért kellően lassú is ahhoz, hogy ha több időt töltesz vágással akkor felidegesítsen :D
A renderelés még egész elfogadható tempóval megy, a probléma inkább vágás közben van, ott idegesítóan lassú, darabos, laggos a visszajárszás, több a dropped frame mint a megjelenített...
Ehhez képest a Macbook Prok baromi túlárazottak, annyiból már értelmes PC-t raksz össze, amit odarakhatsz akár egy olcsóbb használt MacPro mellé is. Egy i7-es macbook prohoz képest ez a Ryzen5 is komoly előrelépés, egy 2-3gen Ryzen7 meg egyenesen ugrás.
Az M1-es Mac Mini is egész korrekt,vagyis annak tűnik, de igazából hiteles tesztet nem találni arról sem. Egy elfogadható van fent youtubeon, de az még akkori állapotból amikor navít programok még nem voltak, a rosettásak meg hol mentek, hol nem. Sok mérésben hozza a Macbook Prot ( nem emlékszem hogy 2017-est vagy 2018-ast ) sok esetben renderelésnél ennek csak a negyedét.. ( leginkább átfordítási vagy programhiányosságok miatt)
Amíg nincs teljesen korrekt tesztelés az M1-ről addig én nem merném ajánlani, bár a promók alapján jóvan tűnik.
13-as, John_McClane, nem tudom szó nélkül megállni az ostoba válaszod.
"Haverom pont az ilyen MacBook Prot akarja cserélni - ő is FinalCut - felhasználó, mert sz@r."
Komolyan...? Egy nagy TV-nek dolgozom, másfél éve már csak FC-t használok. Laggol a 4k? Gondolom az "Optimized Meda" vagy "Proxy" kifejezések ismeretlenek számodra. A Thunderbolt 3 sebességű külső tárhelyet meg sem merem említeni, mert ez már az az árkategória, amelyet ha megláttok valahol, csak hümmögtök, hogy túlárazott sz.r!
Ja és 4k-t NE 6 éves géppel akarj vágni! (egyébként még RED formátumot is elvisz, igaz proxy-zva)
"Ehhez képest a Macbook Prok baromi túlárazottak, annyiból már értelmes PC-t raksz össze..."
Használtál már Mac rendszert? Vagy MacBook-ot...? Böfögöd itt a hülyeségeidet, aki meg fogékony az még el is hiszi. Nincs rávalód, aztán köpködöd. Tudod mibe éri meg befektetni komám? Piacképes tudásba! Abból később még két db MacBook-ot is lehet akár venni.
Az ilyen alsó polcosoknak az Apple-t csak az ájfón jelenti. Szánalmas.
Na megjött a vérszem :D
"Komolyan...? Egy nagy TV-nek dolgozom, másfél éve már csak FC-t használok. Laggol a 4k?"
Nem az FC sz@r, hanem a retek 5 éves i7-es MacbookPro.
"Gondolom az "Optimized Meda" vagy "Proxy" kifejezések ismeretlenek számodra."
Számomra egyáltalán nem, számára már inkább. Ha ő nem akar proxyzni, hát nem akar. Mondjam, hogy tipikus Apple felhasználó? :D
"A Thunderbolt 3 sebességű külső tárhelyet meg sem merem említeni, mert ez már az az árkategória, amelyet ha megláttok valahol, csak hümmögtök, hogy túlárazott sz.r!"
Semmi szüksége rá,van akkora SSD ebben is, hogy kényelmesen elfér rajta. Nem dolgozik több órás anyagokkal ahol erre szüksége lenne.
"Ja és 4k-t NE 6 éves géppel akarj vágni! (egyébként még RED formátumot is elvisz, igaz proxy-zva)"
Ezt mondom én is mindenhol, de nekem nem akarnak hinni..
"Használtál már Mac rendszert? Vagy MacBook-ot...? Böfögöd itt a hülyeségeidet, aki meg fogékony az még el is hiszi."
Persze, megfordult már a kezem alatt néhány. A legelső egy G3-as macintosh6500 volt 1999ben. És neked? :D
Macbookom amúgy nincs, semmi szükségem rá. Ismerőseimnek van, elég soknak.
"Böfögöd itt a hülyeségeidet, aki meg fogékony az még el is hiszi. Nincs rávalód, aztán köpködöd."
A aaaa, épp te böfögöd a hülyeségeket. Ha nem lenne egy sapka szar az összes újabb intel alapú Mac, akkor miért nyafognak már lassan 3 éve a Macbookos tartalomkészítők, hogy elmelegszik az a foshalmaz és throttlingol? Bizony, azok akik megvették azt is, a szoftvereket is és annak a használatából élnek. Ha nem lett volna sz@r az egész, akkor miért költött volna az Apple egy valag pénzt az M1/M1X kifejlesztésére? Mert épp volt nekik? Nem tesó, azért mert a partnerük az intel nem tudott értelmes hardveres megoldást szállítani nekik már vagy 4 éve és tele lett a tökük az egésszel.
""Ehhez képest a Macbook Prok baromi túlárazottak, annyiból már értelmes PC-t raksz össze...""
Ha tetszik, ha nem ez pedig így van, eddig is így volt és valszeg még sokáig így lesz. Ebből keresi magát gennyesre az Apple. A PowerPc > intel váltás után után az Apple termékeibe ugyanazok a kommersz alkatrészek kerültek, mint bármelyik másik PCbe. Azzal, hogy a RAM modulra felkerült a hologramos matrica, mindjárt kétszer annyiba került miközben ugyanaz a kommersz modul, mint a többi és ezt megcsinálták a többi hardverrel is.
Hatványozottan igaz ez pl a MacPro esetében. Egy 22-25 000 dolláros MacPro-t számítási teljesítményben durván meg tud b@szni egy 10-12 000 dolláros PC. És ott ahol már nem Macbookkal bohóckodnak, hanem rendes munkaállomásra van szükség a melóhoz - amiben olyan hardver van ami kettéhugyozná a Macbookodat :D - ott baromira számít ám, hogy dupla áron kapsz fele teljesítményt.
Na ez nem azért van, mert szar az Apple és utáljuk a Mac-et, hanem mert az intel elfelejtett fejleszteni miközben az Apple meg intel alapon épített... Ennek az eredménye az ARM alapú M1 és ki tudja, lehet nem véletlenül pletykálják már egy éve, hogy az Applenél elképzelhető egy AMD-re váltás... Gondolj csak bele, egy Zen3 alapú MacbookPro számítási teljesítménye a 2019-eshez képest másfélszerese lenne, a memória sávszélessége is másfélszeres lenne, a Thunderbolt mehetne direktben CPU linken, nem chipseten keresztül..
De nagyon nem lep meg, hogy megint egy olyan Apple fan talált be, aki hülye a saját technikájához és nem érti ami írok. Nyugi, nem te vagy az első és nem is az utolsó. :D
"Nincs rávalód, aztán köpködöd."
Van. Szükségem nincs rá.
"Tudod mibe éri meg befektetni komám? Piacképes tudásba! Abból később még két db MacBook-ot is lehet akár venni."
Talán ez is meg van és vehetnék évente macbook proból többet is, mint kettőt. De szükségem még mindig nincs rá :D Nem én vagyok a kérdező,ha nem tűnt volna fel.
Amúgy még a tartalomkészítés őshazájában is megoszlanak a felhasználói szokások. Az elmúlt 2-3 évben elég sokan dobták el a Mac ökoszisztémát pont a gyenge teljesítmény és a magas ár miatt és nem, nem a Macbook pro-s részlegről van szó, hanem a MacPro-ról.
A használt Macbook pro is olyan áron megy, hogy abból tényleg építesz olyan PC-t ami csúnyán elveri teljesítményben és ha le tudsz mondani az FCről és váltasz Premierre akkor azonos áron kapsz +30-40-60% teljesítményt. Akármennyire is jó a Mac ökoszisztémája, ha napi szinten ezzel foglalkozol és órákat buksz azzal hogy lassabb... költség, költség,költség
Szóval maradjunk annyiban, hogy amit írtam az megáll és majd akkor gyere vissza észt osztani, ha lesz miből. :)
McClane, szántam időt és átolvasgattam az oldalt... Te ilyen "mindenhez is" ért kategória vagy. Komolyan, kínomban mosolygok. A netes polihisztor. :D
"De nagyon nem lep meg, hogy megint egy olyan Apple fan talált be, aki hülye a saját technikájához és nem érti ami írok."
Nem vagyok az, hidd el. Igaz inspirál, hogy Mac-en dolgozom, vágok, zenét csinálok.
"A PowerPc > intel váltás után után az Apple termékeibe ugyanazok a kommersz alkatrészek kerültek, mint bármelyik másik PC-be."
Ez neked miért fáj? Beárazták a termékeiket és láss csodát, van rá kereslet. Gondolom te sem 10 ezer forintos napidíjért dolgozol. AZ üzlet és a karitatív tevékenység két különböző dolog...
"Te ilyen "mindenhez is" ért kategória vagy. Komolyan, kínomban mosolygok. A netes polihisztor. :D"
Dehogy, csak két kategóriában vagyok aktív, ott sem minden témánál.
"Ez neked miért fáj? Beárazták a termékeiket és láss csodát, van rá kereslet."
Nekem miért fájna? Nem szép dolog egy fél sort kiemelni egy bekezdésből.
Az Apple a harverren durván lehúzza a vásárlóit vagy másik oldalról nézve ha nem tud elég bevételt realizálni a szoftveres oldalról akkor megteszi a hardveresen. Ezzel nincs is baj, nem jótékonysági szervezet.
De amikor jönnek a gyakorin a ruppótlan kérdezők akik szeretnének 2-10 éves használt Applet, pl Macbook Pro-t csak azért mert az mekkbúúk, meg menő és szembesíted őket azzal hogy az abban lévő elavult hardverért annyi fizetne, mint egy új,kétszer/háromszor nagyobb teljesítményű PC alapú hardverért akkor jönnek azok akik köpködnek mert az Apple-t szidom, pedig nem. Egyszerűen nem értik amit írok, nem is akarják érteni.
Adott egy hardver, annak van ára ami összehasonlítható a többivel és van egy teljesítménye ami szintén. A hardveraprón találsz 2018-as MBP-t 700 000Ft-ért, 2019-es 750 000-ért és ennyiből olyan zsír új 2021-es laptopot veszel amivel ugyanazt a munkát másfélszer gyorsabban tudod végezni. Nem azért mert az Apple szar, hanem mert a technika fejlődött..
Volt olyan kérdés is az éven, hogy valaki közel 300-ért vett volna valami 8 éves MBP-t, főleg úgy hogy a leírás szerint semmi szüksége nem volt az OSX ökoszisztémára. Ha te ezzel dolgozol akkor nyilván tudod, hogy teljesítményben baromi nagy eltérés van a 2012-2013-as MBP és a 2018/2019-es között és mivel a MBPben ugyanolyan kommersz intel processzor van, mint akármelyik másik PC alapú notiban így...
Teljesen más, ha munkára veszel egy munkaeszközt, ott üzleti szempontok és gazdaságossági tényező van és sokszor a programok/kompatibilitás miatt kényszer is van. De a "túlárazottság" megmarad a használt 3-4-8 éves cuccoknál is és azt piaci alapon nem tudod megindokolni. 330 000-ért hírdetnek egy 14-es MBP-t amiben még 4/8-as i7-4870HQ van 1600MHz-es 16GB DDR3-mal. Ebből az árból zsír új 8/16-os Ryzen7-es notit veszel 3200MHz-es RAMokkal és durván kétszeres számítási teljesítménnyel, 6-8-szor gyorsabb PCI-E alapú SSD-vel. Ha azonos áron dupla teljesítményt kapsz 2-3 év garival, akkor hagy engedjem már meg magamnak, hogy leírjam azt hogy ez bizony túlárazott.
És látod az a baj, hogy te is visszaolvastál és egyszerűen nem értetted meg ami írtam... mert nem is akartad :) Gondolom ebből is csak annyi fog megmaradni, hogy azt írtam: az apple sz@r, pedig nem ezt írtam. Ahogy korábban sem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!