Hogyan tudnék egyesíteni partíciókat Linux-on? A GParted nem engedi.
Na szóval, volt egy rakás partíció a HDD-n, amik közül legalább 3 db fél giga méretű, és nem volt rajtuk semmi. Nem tudom hogy keletkeztek, de nem én csináltam őket. Ezeket töröltem, lefoglalatlan hely lett belőlük. Most ezt a lefoglalatlan helyet szeretném hozzáadni egy ext4 fájlrendszerű partícióhoz, amin Ubuntu 20.04.1 LTS van, hogy az nagyobb méretű legyen. Ezen kívül van még 3 ntfs partíció, és egy rendszer számára fenntartott partíció, amiket nem szeretnék piszkálni. Valahogyan hozzá tudnám adni a lefoglalatlan területet az Ubuntu partícióhoz?
A GParted természetesen nem a HDD-n lévő operációs rendszerről megy, hanem egy Micro SD-re telepített (igen, telepített, és nem live) Linux Mint 20-ról megy, illetve le van választva minden partíció (tudom, hogy csatolt partíciót nem lehet egyesíteni másikkal).
Egyébként csökkenteni engedi a partíciót, de a lefoglalatlan területet hozzáadni nem. A célom a felesleges partíciók eltüntetése, és egy másik partíció növelése.
Ha lenne egy roh@dt adattárolóm ami akkora kapacitású, hogy rá tudnám menteni a dolgaimat, akkor fel se tettem volna a kérdést, hanem töröltem volna az egész lemezt, és újra csináltam volna a partíciókat. Egy 8 gigás pendrive (ami van itthon) arra a letöltések mappa 80%-a se férne rá.
Egyébként nekem nem is kéne ennyi partíció, 3 bőven elég lenne, csak azért van ennyi, mert régen Windows 7 volt rajta, azért van az a 2 új kötet nevű patríció, mert azokat azért csináltam, hogy a C: meghajtón lévő fájljaimat át tudjam menteni azokra, hogy a C:-re Windows 10-et telepítsek (kényszerből), és így mindenem megmaradt az újratelepítés után. Aztán időközben megismerkedtem az Ubuntuval (meg úgy a Linux-szal), sokkal jobban tetszett, mint a Windows valaha (a Windows 10 nagyon bugos, meg is utáltam), és aztán még azt is feltelepítettem, és így lett egy csomó partíció. Ha lett volna egy másik HDD-m, amire az újratelepítés idejére lementhetem a dolgaimat, akkor a mai napig nem lenne 4-nél több partícióm...
Egy bármilyen tárgy beszerzése nálunk nem megy olyan könnyen, szóval esélytelen, hogy a közeljövőben legyen egy akár külső, akár belső HDD-m.
Az 100% biztonsággal állítható hogy erről a lemezről el fognak veszni az adatok. A kérdés csak az hogy mikor. Most még csinálhatsz biztonsági mentést, később lehet sírni fogsz..
Ha pedig már minden fontosat lementettél róla máshova, akkor már tisztára is törölheted.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!