Kezdőoldal » Számítástechnika » Programok » Hogyan tudnék egyesíteni...

KmsRys kérdése:

Hogyan tudnék egyesíteni partíciókat Linux-on? A GParted nem engedi.

Figyelt kérdés

Na szóval, volt egy rakás partíció a HDD-n, amik közül legalább 3 db fél giga méretű, és nem volt rajtuk semmi. Nem tudom hogy keletkeztek, de nem én csináltam őket. Ezeket töröltem, lefoglalatlan hely lett belőlük. Most ezt a lefoglalatlan helyet szeretném hozzáadni egy ext4 fájlrendszerű partícióhoz, amin Ubuntu 20.04.1 LTS van, hogy az nagyobb méretű legyen. Ezen kívül van még 3 ntfs partíció, és egy rendszer számára fenntartott partíció, amiket nem szeretnék piszkálni. Valahogyan hozzá tudnám adni a lefoglalatlan területet az Ubuntu partícióhoz?

A GParted természetesen nem a HDD-n lévő operációs rendszerről megy, hanem egy Micro SD-re telepített (igen, telepített, és nem live) Linux Mint 20-ról megy, illetve le van választva minden partíció (tudom, hogy csatolt partíciót nem lehet egyesíteni másikkal).

Egyébként csökkenteni engedi a partíciót, de a lefoglalatlan területet hozzáadni nem. A célom a felesleges partíciók eltüntetése, és egy másik partíció növelése.

2020. okt. 25. 17:42
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
Ui.: Értelemszerűen minden egyes lépés potenciális adatvesztés... Én meggondolnám, hogy tényleg annyira létfontosságú-e az a kemény másfél giga szabad hely. Mindenesetre biztonsági mentésed legyen.
2020. okt. 25. 22:38
 12/15 A kérdező kommentje:

Ha lenne egy roh@dt adattárolóm ami akkora kapacitású, hogy rá tudnám menteni a dolgaimat, akkor fel se tettem volna a kérdést, hanem töröltem volna az egész lemezt, és újra csináltam volna a partíciókat. Egy 8 gigás pendrive (ami van itthon) arra a letöltések mappa 80%-a se férne rá.

Egyébként nekem nem is kéne ennyi partíció, 3 bőven elég lenne, csak azért van ennyi, mert régen Windows 7 volt rajta, azért van az a 2 új kötet nevű patríció, mert azokat azért csináltam, hogy a C: meghajtón lévő fájljaimat át tudjam menteni azokra, hogy a C:-re Windows 10-et telepítsek (kényszerből), és így mindenem megmaradt az újratelepítés után. Aztán időközben megismerkedtem az Ubuntuval (meg úgy a Linux-szal), sokkal jobban tetszett, mint a Windows valaha (a Windows 10 nagyon bugos, meg is utáltam), és aztán még azt is feltelepítettem, és így lett egy csomó partíció. Ha lett volna egy másik HDD-m, amire az újratelepítés idejére lementhetem a dolgaimat, akkor a mai napig nem lenne 4-nél több partícióm...

Egy bármilyen tárgy beszerzése nálunk nem megy olyan könnyen, szóval esélytelen, hogy a közeljövőben legyen egy akár külső, akár belső HDD-m.

2020. okt. 26. 01:13
 13/15 anonim ***** válasza:

Az 100% biztonsággal állítható hogy erről a lemezről el fognak veszni az adatok. A kérdés csak az hogy mikor. Most még csinálhatsz biztonsági mentést, később lehet sírni fogsz..

Ha pedig már minden fontosat lementettél róla máshova, akkor már tisztára is törölheted.

2020. okt. 26. 01:30
 14/15 anonim ***** válasza:
Az Ubuntut egyetlen partícióra telepítetted?
2020. okt. 28. 04:46
 15/15 A kérdező kommentje:
Igen, az Ubuntu teljes egészében 1 partíción van. A home mappa is.
2020. okt. 30. 19:17
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!