Kezdőoldal » Számítástechnika » Programok » WIN10ről linuxra valtanek. Mi...

WIN10ről linuxra valtanek. Mi a menete? Van rajt amd-s hardvertamogatas valamint elfutnak a steames jatekok? (pl gta5, gtasa, csgo, team fortess, stb)

Figyelt kérdés

2020. márc. 1. 20:56
1 2 3
 21/27 anonim ***** válasza:
60%

x'D Ezért mondom, hogy felesleges vitatkoznom... mert egyesek nem látják a fától az erőt. De ez nem az én problémám. Hívhatsz szakbarbárnak, amin én mosolygok. :')

Nem kell ide malware... Elég ha régi mondjuk az adott komponens. Ha mondjuk az alábbi fut. Most szúrópróba szerűen válaszoztam egy CVE-t. [link]

Simán kilistázható a fájlrendszer tartalma. Ez pl. egy sérülékenység, hogy lássatok ilyet is. :')

Nyilván ha ezt nem frissíti az üzemeltető, akinél ilyen van, akkor egy támadó annyiszor tud ki-be jönni, ahányszor akar. És ahogy olvasom, ez pl. egy PHP téma, szerinted mennyi jelent, hogy Windows vagy Linuxon fut ez? (Költői, nem izgat a válaszod...)

2020. márc. 7. 18:47
 22/27 Argloss ***** válasza:
82%

"Linux még mindenféle biztonsági szoftver nélkül, hülye júzerrel is biztonságosabb, mint a legbiztonságosabb windóz."

Neeem.... A hülye felhasználó minden további nélkül mindenféle parancsot be fog másolni a terminálba, vagy bármilyen fájlt lefuttat root-ként, mert hát azt úgy kell telepíteni, vagy azt hitte, hogy attól több lesz az FPS, vagy úgy elindul a játék stb... A szuperbiztonságos linuxról kialakított kép nagyon hamar összeomlana, ha átlagfelhasználók kezdenék el használni.

Ugye hiába raksz automatikusan záródó biztonsági ajtót a házadra, ha kitámasztod, mert úgy kényelmesebb neked, ha nem csukódik be... :)

A Windows ahhoz képes, hogy a kártevők jelentős részének célpontja mostanra már egészen jól tartja magát. A Windows 10 frissítések mondjuk tényleg elég khm. mostanában, lehet, hogy büntetni kellene az ilyesmit?

2020. márc. 7. 19:22
 23/27 anonim ***** válasza:
100%

Az emberi hülyeség tényleg határtalan (bár szerintem a hülye user előbb téglásítja a gépét, minthogy az adatait kívülről aktívan elérhetővé tegye).

Azt viszont én is úgy gondolom, hogy az átlag user, aki nem turkál a rendszerében (legyen az akár Windows, akár Linux), csak hivatalos forrásból telepít alkalmazásokat, egyébként csak böngészik, ncore-ról filmet néz, meg minimálisan szöveget szerkeszt és táblázatot kezel, Linuxon sokkal nagyobb biztonságban van.

Plusz a microsoft utóbbi időben (ÉVEKBEN!) mutatott teljesítménye alapján a frissen tartott rendszer esetében az adatvesztés kockázata is kisebb (ami persze nem mentesít a rendszeres biztonsági mentés alól).

2020. márc. 7. 19:42
 24/27 anonim ***** válasza:

"A hülye felhasználó minden további nélkül mindenféle parancsot be fog másolni a terminálba, vagy bármilyen fájlt lefuttat root-ként"

Ez igaz, de ez minden operációs rendszerre igaz, tekintve, hogy olyan szintű MI még nincs, ami szükségtelenné tenné egy rendszergazda (admin, root) meglétét. Minden ilyen rendszert emberek kezelnek, ez nem róható fel a rendszer hibájának. Úgy is mondhatjuk, hogy megfelelő jogokkal bármelyik rendszer hazavágható.

Érdemes lenne inkább úgy vizsgálni, hogy szerverként, "kívülről" nézve melyik mennyire biztonságos. (Ne feledjük, hogy szervereken a Linux rendszereknek jóval nagyobb százalékban találhatók meg, mint az otthoni kliens gépeken.)

És ezt nem Linux-őrültként mondom, a Windows-nak is megvannak a maga előnyei. De nem érdemes abszolút módon összehasonlítani a két rendszert, a kérdés ennél jóval összetettebb.

2020. márc. 7. 20:04
 25/27 anonim ***** válasza:

"Nem kell ide malware... Elég ha régi mondjuk az adott komponens."

Mondjuk ez igaz. Egy nem támogatott rendszerre például már nehéz akár egy korszerű webböngészőt is találni, mármint amit fel lehet rá tenni. (Pl. sokan ajánlják gyenge gépekre az XP-t, csak hát mit telepítsen rá az ember, ami ismeri pl. az újabb webes szabványokat.)

2020. márc. 7. 20:07
 26/27 anonim ***** válasza:
100%

A főkérdésre: Ha még nem használtál Linux-ot, akkor először válassz ki egy barátságos disztrót (pl. Mint), olvass róla leírásokat, cikkeket, útmutatókat. Ha "egy másik Windows"-ként közelíted, akkor csalódni fogsz, de ha nyitott vagy az újra, akkor meg fogod szeretni.

AMD-s környezetben is futni fog. Az újabb Ryzen-ekre azért keress rá, főleg az APU kezelésre, de elvileg műxik. (Én kicsit szívtam pár éve a Ryzen 3-mal, de szerintem azóta már van új kernel modul, Xorg, Mesa verzió, stb. Akkoriban még aránylag újnak számítottak a Ryzen procik.) A steam-re is rá tudsz keresni, de amúgy sokan használják steam-hez is.

2020. márc. 7. 20:15
 27/27 MolotovPunk ***** válasza:
69%

/Minden windóznak ezernyi biztonsági rése van, a frissítések csak egyet-egyet foltoznak be, így gyakorlatilag ugyanannyira sebezhető marad a rendszer, mint volt, viszont a frissítések nagyon lelassítják, bugokat is okozhatnak, szerencsétlen esetben használhatatlanná is tehetik. Arról nem is beszélve, hogy amitől egy jó vírusirtó-tűzfal kombó nem véd meg, attól a frissítések sem./

Igen,múltkor valahol valamelyik fórumban pont erről írtam.Attól,hogy a Windows10-re van támogatás az még nem jelenti azt,hogy a frissítés ne lenne hibás,és mint tudjuk a W10 nem arról híres,hogy sokszor hibátlan frissítéseket telepítene a gépre.Sokszor több kárt okoz a frissítés,mint ha nem frissítetted volna a rendszert.Szóval,ha Windowsról van szó,akkor még mindig a Win7 magasan a legjobb leghasználhatóbb rendszer.(Támogatás nélkül is.)Egyébként egy linux kezdő felhasználónak megfelelhet akár egy Linux Mint is.Annak nem túl bonyolult a kezelése.

2020. márc. 7. 22:59
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!