A Linuxot mennyire lehet Terminál nélkül használni?
"azért ez már a 21. század, ne vicceljünk már parancssorosan szerintem, nem?"
Nem.
Sajnos a paranccsort sokan úgy ismerik, mint kőkorszaki, egyáltalán nem hatékony eszközt (és ennek meg is van az oka, az egyik az, hogy a DOS paranccsora valóban elég buta és kényelmetlen volt). De sok esetben jóval hatékonyabban lehet dolgozni paranccsorban, mint grafikus felülettel. Az utóbbi évtizedben a Microsoft is elég komolyan ráfeküdt erre a paranccsor dologra, ebből született meg a Powershell, és most már ott tartunk, hogy a Windows asztali és szerver verziók szinte minden funkciója elérhető paranccsor révén is. Ezt csak úgy mondom, ettől függetlenül Linux alatt is csak nagyon ritkán kell paranccsorozni.
Dehogy az. Simán csak azt szoktad meg. Vannak munkák, ahol a kattintgatás hatékonyabb, de nem általánosan kényelmesebb vagy jobb. Például legyünk most a vita kedvéért Windowson. Megváltoztatod a DHCP szervered IP tartományát, de a gépeden beragadt a régi IP cím és nem veszi fel az újat. Ez egy valós lehetőség, elő szokott fordulni.
Azt sem hiszem, hogy egyáltalán ki lehet egerészni. Sima le és újracsatlakozás vagy hálózati kábel kihúzása és bedugása sem mindig oldja meg. De ha lehet is, mire megnyitod a megfelelő menüt, én beírok annyit, hogy
ipconfig /release
fölfelényíl, "release" cserél "renew"-ra.
Mire parancssor nélkül megoldod a problémát én már 30-szor elfelejtem, hogy egyáltalán létezett.
"ne akard, hogy ugyanúgy működjön, mint a Windows. A Linux egy másik rendszer"
Ez így van, ráadásul más céllal, más úton jött létre. A Windows a CP/M-DOS vonalról jött, a Linux pedig a Unix(Posix) felől. A Win vonal egyfelhasználós kliensnek indult (később bővült), a Linux már a tervezésétől kezdve többfelhasználós szervernek.
Amúgy XXI. század: Szerinted az írás is elavult? Vagy a beszéd? Milyen egyszerű lenne csak egy menüből összekattintani, amit mondani szeretnénk egymásnak. Egy új rendszer használatát pedig meg kell tanulni, nincs mese, de ha ennyire a kényelem felől közelítesz, akkor szenvedni fogsz a Linux rendszerekkel.
Azt pedig már leírták, hogy a legtöbb modern disztrót terminál nélkül is lehet használni, de ha ennyire terminál-fóbiás vagy, és csak kifogásokat keresel, akkor ez lehet, hogy nem a te világod.
"mire jó a Terminál annak, aki nem akarja berhelni a rendszert"
Már leírták, hogy nekik kényelmi dolog, nem kötelező használni.
Amúgy pedig a terminál az elsődleges kapcsolat a rendszerrel. Ugyanis itt a grafikus felület nem szoros része a rendszernek, anélkül is működik. Egy szervernél például gyakran semmi értelme grafikus felületet rátenni. Csak a Windows marketingjének a része, hogy a shell réteget minél jobban elrejtsék és a grafikus réteget tolják, amúgy viszont a shell a terminálon (CLI) keresztül igen jól elérhető, és már sok program van, ami ezt segíti, egyszerűsíti (pl. apt eszközök).
Egy másik kérdésnél leírtam, hogy például ami egy rajzoló vagy más grafikai programban (Gimp, stb.) nekem min. 20 percnyi kattintgatás, az terminálban imagemagic-kel egy nem túl hosszú sor beverése és enter. :)
"Hát, ha "tovább tart" is (2 mp?), azért kattintgatni csak kényelmesebb, mint gépelgetni... :o)"
Az én válaszom erre az, hogy ha már van gyakorlatod a gépelésben és a Linux parancsokban, akkor már nem feltétlenül lesz kényelmesebb az egerészés.
Például, ha szerkeszteni akarom a ~/.vnc/xstartup nevű fájl.
Grafikusan: elindítom a szövegszerkesztőt -> megnyitásra klikk -> legörgetek a .vnc mappáig, klikk -> kiválasztom az xstartup nevű fájlt, dupla klikk.
Terminálban: elindítom a terminált -> nano .vn<tab>xs<tab> és már meg is nyitva terminálos szövegszerkesztőben a fájl.
nano helyett írhattam volna a geany-t is, akkor azzal nyitotta volna meg.
Vagy ha meg akarom nézni, hogy benn van-e a cinelerra nevű program a repóban, és ha igen, fel is telepítem.
Grafikusan: klikk a Synapticra -> root jelszót beír -> klikk a keresésre -> beírom hogy cinelerra -> ha kell, legörgetek a találathoz -> duplakikk -> leokézom az ablakot -> alkalmaz gomb -> és még egyszer alkalmaz gomb.
Terminálban: sudo apt list cinelerra -> ha van találat, akkor sudo apt install cinelerra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!