Windows 10 HDD használat?
2 hete az egyik barátom feltelepített egy Windows 10-es rendszert a gépemre. Amit kapásból észrevettem, hogy bekapcsolás után a HDD használtság 8-10 percig 100%-os. Eddig ilyen Win7-nél nem fordult elő. Ezt mi okozza és mivel lehet orvosolni?
Egy régebbi 250GB-os WD merevlemez van a gépben amúgy, ami már elég hangos, és mikor 100%-osan ki van használva az eléggé zavaró. A hanghatás miatt is, meg amiatt is, hogy valami olyan folyamatok futnak a gépen amikről mint felhasználó egyáltalán nem tudok semmit és eddigi számítógépes tapasztalatom alapján a "felesleges" kategóriába sorolnám. Biztos van értelme annak hogy kínozza a rendszer a szegény merevlemezt, csak nem tudom micsoda, mert se XP-nél, se Windows 7-nél, se 8.1-nél, se Ubuntu-nál nem tapasztaltam ilyet.
Visszahívtam a haveromat hogy nézze meg mert szerintem így nem okés vele valami. Azt mondta hogy teljesen rendben van, ilyenek kell lennie. Újratelepítette azért mégegyszer, eredeti lemezről, azzal is ugyanilyen volt. Ajánlotta hogy vegyek bele egy SSD-t, az nem ad ki hangot, meg akkor a magas használat nem 10 percig áll fenn hanem csak 1-2.
El lehet ezt kerülni valahogy? Nem szívesen költenék most a gépre.
Illetve a másik kérdésem az lenne, hogy egyáltalán mit csinál bekapcsolás után a gép hogy ilyen sokáig használja a HDD-t? Akitől tudtam megkérdeztem ezt, de senki se tudta megmondani, viszont szinte mindenki azt mondta hogy neki is ugyanígy működik, tehát tényleg nem az én gépemben van a hiba.
Indításkor megtörténik egy lemezellenőrzés, továbbá megkeresi a frissítéseket is. Pl. a defender definíció frissítéseit.
Érdemes ránézni a feladatkezelőben az automatikusan induló programokra, mert szinte biztos, hogy nincs szükséged mindegyikre és ezek is feleslegesen pörgethetik a lemezt
HDD-n ilyen a 10.
Tegyél fel rá egy 7-est de inkább 8.1-et, jobb rendszer alapjában is véve
Teendő:
Vezérlőpult>a megtekintés a következők szerint (jobb felső sarok )kis ikonokra állítod,majd:
Felügyeleti eszközök>Szolgáltatások>SysMain dupla katt,leállítás ,majd indítás típusánál letiltás.Leokézod ,majd megkeresed a Windows Search-ot ,annál ugyan ezt kell.
Ezután startmenüt megnyitod és elkezded billentyűzni:Töredezettség,majd ami felugrik arra rámész.Az ablakon belül ütemezett optimalizálás jobb aljára rámész és a megjelenő ablakból kiveszed a pipákat,majd leokézod ,ekkor az KI felirat lesz olvasható az ütemezett optimalizálás alatt.Ezek segíteni szoktak mindig,főként az első,ami felelős ezért a problémáért.
/Ebéd főzés közben kipróbáltam, hogy vajon meddig csinálhatja ezt. 10-től délig hozzá sem nyúltam és végig hallottam hogy kaparja a merevlemezt./
Igen ezt én is hallottam mikor másik gépemen még Win10 volt.Ha nem használtam a gépet,akkor képernyő elsötétült normálisan,de a merevlemezt szó szerint forgatta nem gyengén a Windows.Mióta 7-est visszatettem rá,azóta nem csinál ilyet.Ezek után előbb fogok rárakni bármelyik gépemre későbbiekben is inkább Windows 8.1-et is 10 helyett....
#14-es válaszoló.
Ha a fent említettet megcsinálod abban a másodpercben be fogja fejezni.Az meg hogy álló helyzetben néha csinál valamit más kérdés ,de a nagy lemezhasználat meg fog szűnni!
#16: Igazad van. XP vel összehasonlítva az utóbbi 1 évet:
- XP frissítéseiben 0db hiba volt 2019ben
- w10 frissítéseiben >1db hiba volt 2019ben
Egyértelmű hogy az XP nyert, ő a jobb.. ;)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!