Kezdőoldal » Számítástechnika » Programok » Amolyan falunapféle eseményen,...

Bekj kérdése:

Amolyan falunapféle eseményen, ahol nem tiltják a videózást, ha videóra rögzítek egy dalt, akkor sérthetek azzal szerzői jogot YouTube-on? A nyilvános koncert és a videófelvétel engedélyezése/nem tiltása nem ad felmentést ehhez?

Figyelt kérdés

2019. szept. 30. 19:59
 1/6 anonim ***** válasza:
100%

Az, hogy engedik a felvételt, még mindig csak a magáncélú felhasználásig terjed. Te viszont közzé is akarod tenni. Az biztos, hogy tulajdonjogot nem szerzel a felvételre, amit a Content ID feltételeinél részleteznek:

[link]

"Az alábbiakban bemutatunk néhány gyakori példát olyan elemekre, amelyek nem képezhetik egyének kizárólagos tulajdonát: [...] előadásokról (pl. koncertekről, eseményekről, beszédekről, bemutatókról) készült felvételek"

Azaz ha bárki továbbterjeszti, nem élhetsz jogtulajdonosi eszközökkel ellene. Az a része pedig, hogy egy koncerten a felvétel engedélyezett, még nem garantálja hogy a megosztás is. Ez már csak személyes tapasztalat, de egy időben követtem koncertfelvevő Youtube-csatornákat, és 1-2 megszűnt hirtelen a csatorna törlése által. Ez pedig lehet az előadó joggyakorlása is. Hiszen mi a különbség aközött, hogy felveszed a rádióból vagy a letöltött albumáról vagy egy él koncertről a zenét, és továbbterjeszted a neten? Mindegyik lehet illegális terjesztés.

2019. szept. 30. 20:07
 2/6 A kérdező kommentje:
Ok, valahol igaz, de végül is az egész megosztó egyik értelme az volt, hogy a nézők szemszögéből is lehetett látni egy koncertet, s így jobban átjött a hangulat. Amúgy egy mikrofonos felvétel soha nem lesz olyan minőségű, hogy azt terjeszteni érdemes legyen. Max magyarázat a képhez szint
2019. szept. 30. 20:11
 3/6 A kérdező kommentje:
Csak azért írom, mert vettem egy új mikrofont és elmentem egy ilyen haknira és felvettem egy számot. Aztán olyan jó volt a hangja, hogy úgy gondoltam nem szégyen feltenni. Mos meg 2 év után szerzői jogi figyelmeztetést kaptam, mert az együttest zavarta, hogy magánfelvételek is készülnek róluk. Elég rossz érzés, hogy egy ilyen próbafelvétel miatt zárolhatják az accountomat. Egyébként is sokszor kapok figyelmeztetést esküvők miatt. A zene okán.
2019. szept. 30. 20:16
 4/6 anonim ***** válasza:
100%
Mióta nem veszik a cédéket sem, az együttesek főbb bevételi forrása a koncertezés maradt meg tévés-rádiós lejátszás (ha egyáltalán van még tévés). Nem pont az ilyen ingyenes haknik, de azt is kifizeti a szervezője. Ha most elkezdik még a koncertet is jó minőségben feltöltögetni, a kényelmes emberek még a koncertezésről is leszoknak, mert úgyis fent van a neten az egész. Valahol érthető, ha nem szeretnék, hogy még ezt is elvegyék tőlük.
2019. szept. 30. 20:19
 5/6 A kérdező kommentje:
Gondolod, hogy egy amatőr a tömegben képes olyan minőségű videót csinálni, s főleg a mikrofonnal olyan minőségben felvenni, ami akár csak megközelíti a cd minőségét?
2019. okt. 1. 13:42
 6/6 anonim ***** válasza:
100%

Változó, ahány zene annyiféle jogi formaság. Előre nem lehet tudni, hogy egy adott zeneszám milyen státuszt élvez.

Felrakod, és várod, hogy a rendszer mit " dob".

Van, hogy azonnal letiltásra kerül a videó. Viszont ezért nem éri büntetés a csatornádat.

Van olyan is, hogy csak egy idő után lesz letiltva a videó. DE olyan is van, hogy csak bizonyos országokban van letiltva, vagy csak bizonyos országokban engedélyezett a lejátszása.

Vagy szerzői jogi követelés érkezik a videódra , és bevétel szerzésre nem lesz alkalmas a videó, de lejátszható marad....stb.

2019. okt. 1. 22:29

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!