Kezdőoldal » Számítástechnika » Internet » Van-e olyan lehetőség, hogy 5...

Sup19781265 kérdése:

Van-e olyan lehetőség, hogy 5 LAN vonalat egy szerkezetbe dugni be pl, es az egyesiti a hálózatot, elég erős wifi jelet ad, nem kell azt nézni, hogy melyik szegletben az 5router jele közül melyik erősebb, stb?

Figyelt kérdés
Ahol dolgozom (ne kérdezd, EU, vidék, minden amolyan sufni tuning), a cég jelenleg 5 bejövő LAN vonalat tart fenn,5 wifi routerrel. Ebből adódóan ötféle wifi kapcsolódási lehetőség, kissé komplikált stb stb.
2018. febr. 23. 12:49
 1/10 anonim ***** válasza:
Ezt úgy lehet megcsinálni, ha normális access-point rendszert építesz ki és mind az 5 wifi accesspoint ugyanazt a hálózatot sugározza. Így bárhova mégy az épületben, ugyanazon a hálózaton leszel.
2018. febr. 23. 13:09
 2/10 anonim ***** válasza:
100%

No offense kedves kérdező, de kissé értelmetlen amit írsz.

5 LAN betáp? Az mire szolgál? Honnan jön? Mit köt össze mivel? Vagy Internet-betáp mert az már WAN-nak számít!

Az 5 Wifi-routert egymástól különböző entitások - cégek, személyek - használják, szükséges külön SSID? Vagy közös használatú mindenki számára - például iskola, könyvtár, kávézó, hotel?

2018. febr. 23. 13:38
 3/10 anonim ***** válasza:

#2!

Láttam már nem egy olyat, hogy a félművelt hálózatos a területet több routerrel úgy fedte le, hogy mindegyik külön néven bár jelszóval dolgozott.

A kérdezőnek AP vagy wifi repeater kell

2018. febr. 23. 14:13
 4/10 anonim ***** válasza:

#3: Oké hogy routerrel (a SOHO routert AP-ként) oldja meg, 5 különböző SSID-vel az egy dolog.

Nekem ez az 5 LAN betáp szókapcsolat a kissé fura.

Jó lenne látni a hálózat topológiáját (a topológia megrajzolásához ott van példának okáért a Dia: [link] a yEd: [link] ), főként hogy az az 5 LAN honnan jön, miket köt össze (az 5 LAN az 5 külön telephely vagy 5 külön Internet-elérés? az egyik LAN elérheti a másikat?), a routerek melyik portjába csatlakoznak bele, a routereknek mi a típusa, miért az 5 külön SSID, stb...

2018. febr. 23. 14:46
 5/10 A kérdező kommentje:

Igen, egészen pontosan az történt, hogy a fönök ugy oldotta meg az alkalmazottak (átlag 40 fő, mindegyike kb éjjel-nappal online telefonnal tablettel laptoppal, tehát egyszerre vagy 100 csatlakozott készülék) internet igényét, hogy bevezettetett 5 vonalat, rá van mindegyiknek a végére téve 1-1 wifi router, mindegyikre külön külön rá lehet csatlakozni (elotte volt osszesen 1 db, értelemszeruen semmire sem volt elég). A mostani verzionak sincs tobb értelme, foleg mikor az emberek 2/3-a ugyanarra van csatlakozva.

Én ehhez egyáltalán nem értek, csak tudom, hogy mindenki szenved, és mikor pár hét mulva kimegyek megint a 7 honapra, legyen legalább valami ötletem, amit javasolni tudok a hasonloan számitástechnikai analfabéta fonoknek, akinek magyarhoz hasonlo modon minden ugy olcsobb, ha a haver pl igy megcsinálja, de drágább, mert csak a szenvedés van vele.

2018. febr. 24. 07:45
 6/10 A kérdező kommentje:

Ja, ezekhez a routerekhezt még hozzákötöttek egy-egy valami kis jelerősitőt, vagy jeltovábbitót vagy mit, és azokat a kp-i épulet 4 sarkára felszerelték, és igy az egyes routerek jelét máshol lehet erosebben fogni.

Amugy lehet, hogy hazudok, és csak 4 vonal van, nem 5, hirtelen nem emlékszem, most nem vagyok ott

2018. febr. 24. 07:51
 7/10 anonim ***** válasza:

Aha, akkor a jobbik eset.

Ez esetben:

* Meg kell értetni a főnökkel, hogy nem kell 4-5 Internet-elérés. Mondjuk maximum 2 külön-külön szolgáltatóktól (ha az egyik meghibásodik, akkor van tartalék). Mindezeket egy központi helyre kellene bevezettetni - itt lesz majd egy központi router illetve egy switch és innen ágaznak el a kábelek az elérési pontokhoz/kliensekhez.

* Szükséged lesz egy központi, több WAN-csatlakozós routerre. Tudom ez úton javasolni a Mikrotik termékeit.

* Szükséged lesz egy switchre a router, vezetéknélküli elérési pontok, és az esetleges kábeles kliensek csatlakoztatásához.

* Szükséged lesz beltéri elérési pontokra - ezeket úgy kell elhelyezni, hogy mindent lefedjenek.

Hogy takarékoskodjunk, a jelenlegi routerek feltehetően átalakíthatóak azzá, csak le kell tiltani bennük a DHCP-szervert, azonos SSID-t és WPA-kulcsot kell bennük beállítani, egy adott IP-címtartományba kell beállítani a LAN oldali IP-címüket, és a routerhez a LAN portjukon keresztül kell csatlakoztatni.

Utóbbiról bővebben például a TP-link útmutatójában találsz segítséget:

[link]

2018. febr. 24. 13:19
 8/10 A kérdező kommentje:

#7:

Wow, hálás köszönet, nyilván egy része nekem (még) kínai, viszont legalább már tudom, hogy van erre lehetőség, és kösz a linket is, ezt megnézem - illetve ez alapján tuti, hogy tudunk találni gorogben is eszközöket, amikkel ez a probléma megoldható/javítható. :))))

2018. febr. 24. 16:53
 9/10 anonim ***** válasza:

A Mikrotik egy litván gyártó, olcsó (legalábbis a Cisco-nál olcsóbb), de jó vállalati routereket gyárt, remek szoftverkörítéssel. A mikrohullámú Internet-szolgáltatóknál elterjedt a Routerboard termékcsaládja, egy olyan alaplap, amibe MiniPCI(e) Wifi-kártyákat lehet belerakni, amivel remek átjátszó-állomások alkothatóak.

Görögországban is van disztribútoruk:

[link]

illetve Mikrotik-tanúsítvánnyal rendelkező, helyi szakember is tud segíteni:

[link]

Esetetekben - mivel sok kliensről van szó - központi routernek és egyben switchnek egy ilyesmit javasolnék:

[link]

10 portja van - ebből 5 elhasználható az elérési pontoknak, minimum 2 meg az Internet-betápnak.

Esetleg ha van/lesz elég pénzetek rá, a routerekből "lebutított" AP-k helyére esetleg be lehet rakni ilyesmiket (ez az ac-s verzió, de van szimpla n-es változata is: [link] ):

[link]

így a központi routerből tudod az összes AP-t menedzselni, nem kell egyenként beléjük menni, sőt képes "seamless roaming-ra" is:

[link]

2018. febr. 24. 17:54
 10/10 A kérdező kommentje:

#9:

Köszönöm, ez is szenzációs :)

2018. febr. 24. 23:09

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!