Van-e olyan lehetőség, hogy 5 LAN vonalat egy szerkezetbe dugni be pl, es az egyesiti a hálózatot, elég erős wifi jelet ad, nem kell azt nézni, hogy melyik szegletben az 5router jele közül melyik erősebb, stb?
No offense kedves kérdező, de kissé értelmetlen amit írsz.
5 LAN betáp? Az mire szolgál? Honnan jön? Mit köt össze mivel? Vagy Internet-betáp mert az már WAN-nak számít!
Az 5 Wifi-routert egymástól különböző entitások - cégek, személyek - használják, szükséges külön SSID? Vagy közös használatú mindenki számára - például iskola, könyvtár, kávézó, hotel?
#2!
Láttam már nem egy olyat, hogy a félművelt hálózatos a területet több routerrel úgy fedte le, hogy mindegyik külön néven bár jelszóval dolgozott.
A kérdezőnek AP vagy wifi repeater kell
#3: Oké hogy routerrel (a SOHO routert AP-ként) oldja meg, 5 különböző SSID-vel az egy dolog.
Nekem ez az 5 LAN betáp szókapcsolat a kissé fura.
Jó lenne látni a hálózat topológiáját (a topológia megrajzolásához ott van példának okáért a Dia: [link] a yEd: [link] ), főként hogy az az 5 LAN honnan jön, miket köt össze (az 5 LAN az 5 külön telephely vagy 5 külön Internet-elérés? az egyik LAN elérheti a másikat?), a routerek melyik portjába csatlakoznak bele, a routereknek mi a típusa, miért az 5 külön SSID, stb...
Igen, egészen pontosan az történt, hogy a fönök ugy oldotta meg az alkalmazottak (átlag 40 fő, mindegyike kb éjjel-nappal online telefonnal tablettel laptoppal, tehát egyszerre vagy 100 csatlakozott készülék) internet igényét, hogy bevezettetett 5 vonalat, rá van mindegyiknek a végére téve 1-1 wifi router, mindegyikre külön külön rá lehet csatlakozni (elotte volt osszesen 1 db, értelemszeruen semmire sem volt elég). A mostani verzionak sincs tobb értelme, foleg mikor az emberek 2/3-a ugyanarra van csatlakozva.
Én ehhez egyáltalán nem értek, csak tudom, hogy mindenki szenved, és mikor pár hét mulva kimegyek megint a 7 honapra, legyen legalább valami ötletem, amit javasolni tudok a hasonloan számitástechnikai analfabéta fonoknek, akinek magyarhoz hasonlo modon minden ugy olcsobb, ha a haver pl igy megcsinálja, de drágább, mert csak a szenvedés van vele.
Ja, ezekhez a routerekhezt még hozzákötöttek egy-egy valami kis jelerősitőt, vagy jeltovábbitót vagy mit, és azokat a kp-i épulet 4 sarkára felszerelték, és igy az egyes routerek jelét máshol lehet erosebben fogni.
Amugy lehet, hogy hazudok, és csak 4 vonal van, nem 5, hirtelen nem emlékszem, most nem vagyok ott
Aha, akkor a jobbik eset.
Ez esetben:
* Meg kell értetni a főnökkel, hogy nem kell 4-5 Internet-elérés. Mondjuk maximum 2 külön-külön szolgáltatóktól (ha az egyik meghibásodik, akkor van tartalék). Mindezeket egy központi helyre kellene bevezettetni - itt lesz majd egy központi router illetve egy switch és innen ágaznak el a kábelek az elérési pontokhoz/kliensekhez.
* Szükséged lesz egy központi, több WAN-csatlakozós routerre. Tudom ez úton javasolni a Mikrotik termékeit.
* Szükséged lesz egy switchre a router, vezetéknélküli elérési pontok, és az esetleges kábeles kliensek csatlakoztatásához.
* Szükséged lesz beltéri elérési pontokra - ezeket úgy kell elhelyezni, hogy mindent lefedjenek.
Hogy takarékoskodjunk, a jelenlegi routerek feltehetően átalakíthatóak azzá, csak le kell tiltani bennük a DHCP-szervert, azonos SSID-t és WPA-kulcsot kell bennük beállítani, egy adott IP-címtartományba kell beállítani a LAN oldali IP-címüket, és a routerhez a LAN portjukon keresztül kell csatlakoztatni.
Utóbbiról bővebben például a TP-link útmutatójában találsz segítséget:
#7:
Wow, hálás köszönet, nyilván egy része nekem (még) kínai, viszont legalább már tudom, hogy van erre lehetőség, és kösz a linket is, ezt megnézem - illetve ez alapján tuti, hogy tudunk találni gorogben is eszközöket, amikkel ez a probléma megoldható/javítható. :))))
A Mikrotik egy litván gyártó, olcsó (legalábbis a Cisco-nál olcsóbb), de jó vállalati routereket gyárt, remek szoftverkörítéssel. A mikrohullámú Internet-szolgáltatóknál elterjedt a Routerboard termékcsaládja, egy olyan alaplap, amibe MiniPCI(e) Wifi-kártyákat lehet belerakni, amivel remek átjátszó-állomások alkothatóak.
Görögországban is van disztribútoruk:
illetve Mikrotik-tanúsítvánnyal rendelkező, helyi szakember is tud segíteni:
Esetetekben - mivel sok kliensről van szó - központi routernek és egyben switchnek egy ilyesmit javasolnék:
10 portja van - ebből 5 elhasználható az elérési pontoknak, minimum 2 meg az Internet-betápnak.
Esetleg ha van/lesz elég pénzetek rá, a routerekből "lebutított" AP-k helyére esetleg be lehet rakni ilyesmiket (ez az ac-s verzió, de van szimpla n-es változata is: [link] ):
így a központi routerből tudod az összes AP-t menedzselni, nem kell egyenként beléjük menni, sőt képes "seamless roaming-ra" is:
#9:
Köszönöm, ez is szenzációs :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!