Hogyan tudom távolról elérni az otthon netre felcsatlakozott telefonomat?
Sziasztok!
Van egy Androidos telefonom, amit otthon felejtettem, pl. Debrecenben. Töltőn van, így nem merül le és folyamatosan fel van csatlakozva a wifire.
Tegyük fel, hogy én Budapesten lakok és szükségem van egy fájlra a Debrecenben felejtett telefonomról.
Az lenne a kérdés, hogy létezik valamiféle FTP-féle applikáció Androidra, mellyel FTP-n keresztül a telefonomhoz tudok kapcsolódni egy számítógépes FTP klienssel? Ha ismertek ilyent, részletes leírással, megköszönném!
A telefonod eléréséhez két dolog kell:
-program/app amin keresztül eléred (lehet ftp server/vnc server)
-az otthoni netkapcsolatod IP címe: valószínűleg nem fix IP-d van, szóval a router-ben kell dyndns-t regisztrálni/beállítani (ha támogat ilyen szolgáltatást)
Egyéb feltétel:
-a használt programnak/app-nak állandóan futnia kell, mert ha tudnád előre akkor nem hagynád otthon...
-a routerben még általában a port-továbbítást/port-forwarding-ot kell beállítani a használt program port-jához, ha nem működne az UPnP
Értem. Ez egyenlőre kicsit kínaiul hangzik nekem, bár sokat hallom ezeket a kifejezéseket.
A tények: itthon DIGI Net van, otthon meg UPC.
A routerem Linksys WRT54GL mindkét helyen.
A telefonom egy Androidos ZTE Blade I, 8 gigás memóriakártyával, ami állandóan fel van csatlakozva a wifire.
APP-ot a telefonra szerintem tudok hozzá a Google Play-ről letölteni.
A következő kérdés: a fentiek ismeretében gyakorlati segítséget kaphatok valakitől? (Pl.: személyesen, Skype-on).
Köszönöm a segítséget előre is! :)
Közben láttam, megadtad a router típusát.
Mielőtt bármihez kezdesz meg kell nézni, milyen DDNS (dinamikus DNS) szolgáltatót támogat a router.
Ez azért fontos: ha el akarod érni az otthoni router-t az otthoni internetkapcsolat aktuális IP címét kell tudnod (ami legrosszabb esetben minden kapcsolódáskor más, de lehet hogy a UPC csak havonta váltja - a lényeg hogy időnként más lesz)
A DDNS szolgáltatás annyit csinál, hogy regisztrálsz egy adott szolgáltatónál és kapsz egy domaint, pl. otthoninetem.dyndns.org, ha a router támogatja akkor a minden kapcsolódáskor bejelentkezik és az otthoni aktuális IP hozzárendelődik ehhez az otthoninetem.dyndns.org domain-hez. (egyébként valahogy a routernek/telefonnak kellene "eljuttatnia" hozzád valahogy az aktuális IP-t)
Sajnos sok DDNS szolgáltatás fizetőssé vált, vagy kliensprogram szükséges a működéshez, ami android rendszerre nem biztos hogy elérhető. Ezért kellene pontosítani milyen DDNS szolgáltatókat támogat a router (ha csak fizetőset vagy kliensprogramot használót - akkor vagy le kell cserélni a router firmware-ét/rendszerét másikra, vagy a telefonra kell találni külön app-ot ami valahova rendszeresen feltölti az aktuáis IP-t, de ennyire ne szaladjunk előre)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!