"Minimum grafikás" Linux létezik?
Szeretnék Linuxot rakni a gépre, ma felraktam a Xubuntut, de borzasztóan lassú volt, lejjebb vettem a felbontást, de még úgy is laggolt. Ramom bőven van neki, és procinak is elégnek kell lennie, de a videókártyám... Egy ősrégi alaplapba egy ősrégi integrált videókártya. És mivel a Xubuntu nem olyan mint pl. a Windows Old téma (azt használam), gondolom azért volt lassú.
Lehet ez az oka?
Van kis "videókártya igényű" Linux?
Köszi.
Nnna, akkor íst step tegyük tisztába a dolgokat. Az, hogy egyes alkalmazások lassúak, az független attól, hogy milyen linuxod van, és nem mondhatjuk, hogy az "egész lassú".
Csomagkezelőnél gondolom a synaptic-ra gondolsz. Hja, az lassú. Még egy mai modern gépen is lassú, ez van. Cserébe még mindig gyorsabb, mintha windows-ra egyesével telepítenél dolgokat és perceket várnál a csíkra. Szóval az egy highend gépen se fut sokkal szebben, mint nálad.
Firefox - naigen, ez zabálja a ramot, mint disznyó! Én sok netes howtot megnéztem, hogy hogyan tudom minimalizálni a memoriahasználatát, ezt érdemes neked is megtenned. (pl. előző oldalakból 10 helyett 1et tartson a ram-ban, stb.)
Filmet pedig lassú gépen kizárólag mplayer-rel (vagy ennek bármelyik klónjával, pl. smplayer) nézzél, mert az a legkévésbé erőforrás igényes.
Az, hogy valami beakad indulásnál pár másodpercre, az megintcsak annak a jele, hogy kevés a ram, és a vinyóhoz nyúlkál. Esetleg megnézheted, hogy a vinyód mekkora sebességgel pörög, mert néha nem a legoptimálisabb lesz kiválasztva default, ezt akkor kézzel lehet tuningolni.
Erre megfelelő a hdparm parancs.
Nálam:
hdparm -t /dev/sda
/dev/sda:
Timing buffered disk reads: 124 MB in 3.01 seconds = 41.16 MB/sec
Ha neked ez nem éri el a 40MB/sec-et, akkor érdemes megnézni a beállításait hdparm-mal, avagy biosban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!