"Minimum grafikás" Linux létezik?
Szeretnék Linuxot rakni a gépre, ma felraktam a Xubuntut, de borzasztóan lassú volt, lejjebb vettem a felbontást, de még úgy is laggolt. Ramom bőven van neki, és procinak is elégnek kell lennie, de a videókártyám... Egy ősrégi alaplapba egy ősrégi integrált videókártya. És mivel a Xubuntu nem olyan mint pl. a Windows Old téma (azt használam), gondolom azért volt lassú.
Lehet ez az oka?
Van kis "videókártya igényű" Linux?
Köszi.
Nem a témával van itt gond. Ahol az xubuntu nem megy, ott a lubuntu se fog. Valószínűleg nincs ahhoz a bizonyos videokártyához rendes open source driver (se), és VESA módban futott.
Sajnos ezeknél az ezer éves SiS mirage, S3 Trio és társai kategóriáknál nem nagyon tudsz mást tenni, minthogy az egyetlen támogatott rendszert, windows xp-t használsz.
Vagy veszel valami gagyi, de ismertebb kártyát használtan. Gondolom, AGP-s kéne. 3-4000-ért már kapsz radeon 9xxx szériából valamit, ami csodákra nem képes, de az open source driverrel elvisz mindent, ami nem játék. Talán még abból is egy-két egyszerűbbet (pl. Chromium BSU, CS 1.6).
Videokártyától nem lesz lassú a linux. Az csak a megjelenítés, és max. játékoknál okozhat gondot. Irodai felhasználásnak (net, office) még egy trident8900 is elég lenne.
Nem úgy érted a "lassút", hogy folyton kerreg a vinyó? Mert akkor több ramot neki. Az a gond, hogy a mai browser-ek alsóhangon becuppantanak 2-300megát, és az, hogy az ablakkezelőn spórolsz mondjuk 20-at, az itt lepkefing és nem segít.
Bekapcsolás után kerregett egy kicsit, aztán néma csend, de Xp alatt folyamatosan kerreg.
1gb ramom van, 2.00GHz-es proci, szerintem igencsak mennie kéne neki. Másoknál 700MHz, 256mb ramon lagg nélkül futnak bizonyos linuxok, legalábbis ezt írták.
1g ram az mindenre elég kis túlzással. Nekem 1.7ghz + 512 ram, és nem lassú.
Tudod definiálni, hogy mi az, hogy "lassú"? Vagy mely alkalmazás a lassú? Ha az ablakot mozgatod, az a lassú vagy mi?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!