E-mail cim szerint be tudnak azonositani, hogy hol van a lakcimem?
Tudod kérdező én idős vagyok már, de nagyon élvezem a mostani elektro-technikai fejlődést az internetnek kimeríthetetlen lehetőségét.
DE nem tartom helyesnek azt, hogy valódi címmel, valódi névvel van a legtöbb ember fent az interneten. Az internet címedet, jelszódat is időnként meg kell változtatni, és mindig ki kell törölnöd a nem kívánt betolakodó leveleket anélkül hogy megnyitnád!
Soha ne vásárolj interneten keresztül, soha ne utalj át pénzt a bankszámládról interneten keresztül, és soha ne is ülj fel semmi hasonló banki ajánlatra interneten keresztül.
Magam részéről én anonim maradtak amit bevallottam az a 71 éves korom, na de az alapján se találnak meg, mert nem látszom csak 50 évesnek szerencsére.. legalábbis ennyinek saccolnak mások... szóval maradj anonim és változtasd időnként a levél címedet.
"ki kell törölnöd a nem kívánt betolakodó leveleket anélkül hogy megnyitnád"
De nem létezik olyan, hogy "betolakodó" levél, illetve egy levél megnyitása önmagában (manapság) nem hordoz akkora veszélyt. (A jobb levelező kliensek a képek betöltését is meggátolják a html alapú levelekben.)
"Soha ne vásárolj interneten keresztül, soha ne utalj át pénzt a bankszámládról interneten keresztül"
Miért ne?
Nem kell mindentől rettegni.
Az internetes vásárlás önmagában biztonságos.
Most inkább nem mennék bele az SSL titkosításba és hasonlókba, de ebben is, mint minden más internetes dologban a felhasználó a leggyengébb láncszem.
12/ miért ne? -- nem azért mert retteg, majrézik valamitől, hanem elővigyázatból. Egyre több az okos hekker,(vagy mi a csudának nevezik őket) aki belemászhat a számítógépünkbe, annak szöveges részébe és megtalálhatja a bankszámlaszámunkat is.Nekem különben sincs mit félteni, mert csak nyugdíjamat találnák az is gyakran mínuszba fut át, szóval legfeljebb betesznek rá egy kis pénzt.
De komolyra fordítva ezt komolyan gondoltam, vannak komoly szakértők már ezen a téren csak gondoljatok a németeknél történtekre-- hekkerek leplezték le az adócsalókat-- mennyi volt a bevételük mennyi volt a bankszámlájukon és mennyit vallottak be. Ha jól emlékszem a németek nem is büntették meg ezeket a hekkereket, hanem valahol sunda módon használják fel a képességüket állami célra!
Na hát ezért írtam amit írtam hogy ha képes volt valaki belépni az számgépébe aztán a bank fiókjába-- akkor bizony hamar eltűnhet bárkinek az a kis összespórolt pénze is.
egyébként a kéretlen levelek ezért veszélyesek, mert egy bejuthat hozzátok, kettő vírust is vihet be amivel megbolondítja a számgép rendszerét.
A hackerek nem az otthoni egyszerű felhasználókra utaznak, illetve azért ennyire nem egyszerű a helyzet.
Mint írtam is, mindig a felhasználó a leggyengébb láncszem, ezt tapasztalatból tudom.
Elég régóta foglalkozom informatikai biztonsággal és idén tervezek etikus hacker vizsgát is tenni, szóval tudom miről beszélek. :)
A neten vásárlás maga biztonságos és ha az ember önmaga nem menti le a számlaszámát és a kártya adatait, akkor nincs gond.
Jól eltértünk az eredeti témától, de mivel ez is érdekes...
Viszonylag gyakran vásárolok neten, természetesen csak olyan , általam jól ismert dolgokat, ami nem zsákbamacska. Vannak olyan web-áruházak, ahol ugyanazt a dolgot lényegesen olcsóbban lehet megvenni, még a szállítási költséggel együtt is. Egyik nap megrendelem, másnap, vagy legkésőbb két nap múlva (persze, ha nem hétvége jön közbe), egyeztetett időpontban meghozza a futár. Fizetni csak akkor kell, amikor átvettem a portékát.
Több olyan dolgot is vettem már így, amit itthon csak hosszas utánjárással, esetleg megrendelés után, 2-3 hét múlva, és lényegesen drágábban kaptam volna meg.
@Lajos54: A webáruházakban azért lehetnek olcsóbbak a dolgok, mert nem kell üzletet fenntartani, emiatt a működési költségeken (is) lehet spórolni.
+ A megbízható helyeken az előre kártyával való fizetés sem rossz megoldás. (Ez ált. még olcsóbbá teszi kicsit a dolgokat.)
Egyedül ahol át tudják verni az embert, azok az online aukciós oldalak. Ott nincs 100%-os garancia, hogy az embert meg is kapja amit vesz.
De itt szintén nem a fizetési rendszer maga a gyengeség. :)
Tudod 14/ nagyon sok ember van fent a neten, mint én is és nem vagyok fiatal, de sok olyan fiatal is aki abszolut nem ért a neten várható banki oldalt is érhető szélhámosságokhoz.
mint írtad;A neten vásárlás maga biztonságos és ha az ember önmaga nem menti le a számlaszámát és a kártya adatait, akkor nincs gond."" Na erről sok embernek fogalma sincs, én se értek hozzá az unokám szokta intézni a banki ügyeimet, ha megnézni szeretném.
Tehát nem az a veszélyes ha valaki megrendel valamit és házhoz szállításkor kifizeti, hanem amikor átutaltat pénzt azt ellenezte az unokám-aki informatikát, közgazdaságtant tanult
Igen, de az előre utalás bajos lehet, ha az ember nem megbízható forrásból rendel.
Vatera, apród stb... ugyanis itt nincs garancia arra, hogy az eladó valóban el is akar adni és nem csak átverni. (Mondjuk rangsorolás ezeken az oldalakon is van, aki már teljesített 100+ eladást, valószínűleg szavahihetőnek tekinthető.)
Viszont hivatalos boltokból nincs gond.
Én jóformán már mindenhonnan rendeltem és nem is aggódtam soha ezek miatt. Egyedül egy alkalommal tapasztaltam visszaélést, pont egy vaterás ügyben, akkor is "csak" 5000 Ft bánt (80.000 Ft helyett) és ez is az én hülyeségem volt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!