Miféle írástípus ez? Le lehet fordítani valamivel?
Talán adj egy linket, ahol ezeket láttad, abból egyből kiderülne a nyelv...
ę - ez pl. török nyelvben használatos
ă - ez meg pl. románban
Szóval ennyiből senki meg nem mondja...
Hali!
Ezek a karakterek különböző nyelvekben használatosak, mint mondjuk a miénkben az ékezetes betűk.
Az első az áthúzott "dé" azt hiszem a szerbeknél használatos, és gyének mondják.
Az aposztroffal ellátott "en" betű is száv termék. Rendszerint "eny"nek mondják.
A "farkas" "e" és "a" sok nyelvben van, a lengyel verziót tudom, ott az "e"-t "en"-nek kell mondani az "a"-t meg "on"-nak.
Pl a nagy lengyel politikus Lech Walęsa-ként van írva, de "Leh Walenszá"-nak mondod. Vagy a węgier, ami magyart jelent, azt "venger"-nek kell mondani.
Érdekesség, hogy a lengyelek nem használnak szimpla vé-t.
Az áthúzott "el" betű is lengyel történet. Igazából nehéz leírni hogy kell mondani. Talán, olyan mintha nyitott szájjal mondanál egy vé hangot.
A cé hang is érdekes a szláv nyelvekben bizonyos esetben c vagy cs esetleg ty hang, de hogy melyik mi, nem tudom.
Na. Lehetne még írni a végtelenségig, a törököknek is megvannak a speckó karaktereik, pl az i pont nélkül, a románok is kombinálnak ilyesféle dolgokkal, de azokról nem tudok nyilatkozni. Illetve ezt a kettőt tuti használják a románok: î,ă.
Ez meg szt hiszem cseh: ŕ. Mintha ez lenne a puha er, vagy valami elmebeteg neve van. Azt hiszem erzsé-nek kell mondani, tehát "rzs".
Az é-t ű-t nem kell bemutatni gondolom.
Ez: ä a félig zárt á, valahol az é meg az á hangok között kell kimondani. Bizonyos magyar tájszólás használja a hangot.
A németeknél néha lehet találkozni ezzel a karakterrel.
Az albánoknál ilyen van ë, amit ö-nek mondanak.
Na, remélem kielégítő voltam.
Meglepő a számomra is, honnan a fenéből tudom ezeket, sose tanultam :D
Az előző nyelvzseni vagyok.
Javítom magam, a "vengert" wegiernek kell írni, egy i-t kihagytam.
Mellesleg, azt hiszem letöltöttél valamit, amiben van egy txt, vagy valami dokumentum.
Valószínűleg az eredeti anyag cirill betűkkel íródott, amit a Windows nem értelmez, mert nem használ olyasmit. Aztán ez lett belőle.
Hogy mit tudsz vele csinálni?
Leginkább semmit.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!