Kezdőoldal » Számítástechnika » Internet » Net vételésre milyen vezetékek...

Net vételésre milyen vezetékek léteznek? Telefonvonal, kábel, és még? Wifi melyikről?

Figyelt kérdés

Wifi kapcsán annyit tudok, hogy ha bekötik a netet vezetéken adott ügyfélhez (igénylőhöz), akkor nem csak hagyományos routert, modemet lehet csatolni rá, hanem pl. wifi router-t.

- Érdekel a fenti kérdéseken felül: wifi-t kizárólag kábel közbeiktatásával lehet fogni? Tehát azt értem, hogy X méteres körzetben rádiójelekkel sugároz a wifi, na de az eszköz, ami sugározza (pl. wifi router, vagy más), azt mindenképpen vezetékes hálózathoz kötik a netet igénylő ügyfélhez?

Továbbá érdekel: milyen eszközök léteznek wifi vételére a wifi router-en kívül?

2012. máj. 26. 10:21
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
100%

El vagy tévedve kicsit, rakjuk helyre a dolgokat, a következő kapcsolatok vannak amiket én ismerek:

DialUp:

A régi betárcsázós, telefonvonalon jön. Manapság nemigen találkozol vele szerencsére. :)

ADSL:

Telefonvonalon jön, de már szélessávú. A telefonvonalra egy modemet kötnek, a modemre meg a gépet LAN kábellel. Videken sok helyen ilyen van még. Nem a legstabilabb, gyorsnak sem gyors, de netezni tökéletesen alkalmas.

Kábelnet:

TV kábelen át kapod, ami egy modemben végződik. A modemre csatlakozik a gép LAN kábelen.

LAN:

Nekem is ilyen van, szerintem a legjobb, de csak nagyobb városokban elérhető, ahol ki van építve. Egy LAN kábelt kapsz csak, ami mehet közvetlen a gépbe. Meg kapsz egy felhasználónév/jelszó párost mint ADSL-nél, ha nincs routered, mindig kézzel kell csatlakozni. Viszont borzasztó gyors tud lenni és a DIGInél például olcsó is.

Mobilnet:

Egy USB sticket kapsz amivel csatlakozhatsz a netre. Ez drága mulatság és lassú is, de ha sokat utazol net/notebookkal, hasznos.

Akkor most nézzük a routert magát:

A router feladata, hogy az egytlen netkapcsolatod több gép felé szétossza. A routerre kötheted az ADSL/Kábel modemed is, azt is meg tudod osztani vele, vagy a LAN netet, nem számít. Ha a router wifis, akkor a routerre Wifin keresztül is lehet csatlakozni laptopokkal, telefonokkal, tabletekkel vagy ha van benne adapter, asztali gépekkel is. Viszont a Wifi router nem arra való, hogy Te csatlakozz vele Wifire. Arra a wifi adapter kell (ha nincs a gépbe építvE), ami nem nagyobb, mint egy pendrive.

Tehát ha valami oknál fogva neked Wifire kell csatlakoznod, csak egy Wifi adapterre van szükséged.

2012. máj. 26. 10:31
 2/12 anonim ***** válasza:

Kissé zavaros a leírásod. Nagy vonalakban ez a lényeg: [link] Attól, hogy csak sima router van a képen tekints el, lehetne wifis is.

Szóval egy kábelen keresztül az "internet" be megy a modembe a modemet pedig rá lehet kötni számítógépre és így tudsz netezni. Viszont ha meg szeretnéd osztani az interneted mert pl. két géped van, vagy van egy laptopod és úgy döntesz, hogy te nem akarsz egy vezeték miatt az asztalnál maradni, hanem a gépedet a házban cipelni akarod akkor kell venni wifis routert. Ennek az a lényege, hogy a kábelt amit korábban a modemből a gépedbe dugtál, most a routerbe kell dugni ami képes elosztani az internetet, tehát több kimenet van rajta, több helyre tudod bedugni, több gépbe.Ha van rajta wifi is akkor pedig rá tudsz csatlakozni telefonról, laptopról vagy bármilyen készülékről az internetre, természetesen csak adott távolságon belül.

2012. máj. 26. 10:34
 3/12 A kérdező kommentje:

Köszi nektek a választ, most már jobban képbe kerültem. :)

Amúgy azt tudom régóta, hogy a router net-jel elosztó, de hogy MINDEN ESETBEN kell-e hozzá modem, azt nem tudom, azt pedig csak most, tőletek tudtam meg, hogy milyen sorrendben van összedugva a modem és router egymással.

Ami még nem teljesen világos számomra, a wifihasználat. Pl. nem tudom, hogy

1)

a)

Csak wifi adapter segítségével lehet wifi-zni, avagy létezik más eszköz is e célra?

b)

Az ilyetén eszközt (pl. wifi adapter) fizikailag sorrendben megelőzi egy vezeték?

c)

Nem világos számomra teljesen a különbség wifi router és wifi adapter között. Azt írja egyikőtök: ha van wifi router, de nincs wifi adapter, akkor nem lehet wifi-netezni. Na de ez esetben minek a wifi-router?? Ha több gép van és megosztjuk, akkor wifimentes router is megteszi, nem? :) Avagy mindkét eszköz kell feltétlenül a wifis netezéshez?

2)

Router nem is használható modem nélkül AZ ESETEK EGY RÉSZÉBEN ill. sohasem?

3)

Jelent-e netsebesség-csökkenést az egyes gépekre/-ből folyó net, ha routeren keresztül azaz megosztva viszik-adják a net-jelet?

2012. máj. 26. 11:23
 4/12 A kérdező kommentje:

! JAVÍTÁS ! Az egyik kérdőmondatom pontosítom erre:

Ha több, NEM WIFI-S gép van, és megosztjuk a netet ezekhez egymással, akkor wifimentes router is megteszi, nem? :)

2012. máj. 26. 11:28
 5/12 A kérdező kommentje:

Eme kérdésem pedig KIEGÉSZÍTEM:

3)

Jelent-e netsebesség-csökkenést az egyes gépekre/-ből folyó net, ha routeren keresztül azaz megosztva viszik-adják a net-jelet?

PÉLDA: lefele netsebesség 5 Mbit/s, van két gép, valamint router, mindkettővel egyidejüleg netezek, akkor tudtommal nem oszlik meg egyenlően a lefele netsebesség (se a felfelé sebesség), tehát nem 2.5 Mbit/s -mal kapja a jelet egyik ill. másik gép, ugye? (Mármint ha maximummal töltök lefele éppen, tehát nem a névleges sebességre gondoltam e példában)

Szóval csak sejtésem van, hogy ilyen, 5 Mbit/s-os esetben ha egy bizonyos weboldalról éppen, aktuálisan maximummal tudok tölteni, 5 Mbit/s-mal, akkor mindkét gépem ennyivel, vagy közel ennyivel tölt le...

...AVAGY LESZ NÉHÁNY %-NYI SEBESSÉGCSÖKKENÉS, CSAK MERT EGYSZERRE KÉP GÉPRE MEG ADOTT WEBOLDALRÓL ADAT, LEFELÉ??

2012. máj. 26. 11:34
 6/12 anonim ***** válasza:

így képzeld el :

[link]

2012. máj. 26. 17:37
 7/12 anonim ***** válasza:

K: Csak wifi adapter segítségével lehet wifi-zni, avagy létezik más eszköz is e célra?

V: Wifi adapter csak akkor kell, ha az adott eszköz (általában asztali gép) nem rendelezik Wifi vevővel. Hiszen a wifi adapter egy vevőegység. Notebookoknál ez nem gond, mert beépítik de a legtöbb asztali gépbe nem kell, meg jobb is a vezeték ugye.

K: Az ilyetén eszközt (pl. wifi adapter) fizikailag sorrendben megelőzi egy vezeték?

V: A Wifi adaptert a számítógéphez csatlakoztatod. Ezen keresztül kapcsolódik a routerre akkor, ha Wifi-vel akarsz kapcsolódni a routerre és nem kábellel ugye.

K: Nem világos számomra teljesen a különbség wifi router és wifi adapter között. Azt írja egyikőtök: ha van wifi router, de nincs wifi adapter, akkor nem lehet wifi-netezni. Na de ez esetben minek a wifi-router?? Ha több gép van és megosztjuk, akkor wifimentes router is megteszi, nem? :) Avagy mindkét eszköz kell feltétlenül a wifis netezéshez?

V: A Wifis router egy olyan router, ami a vezetékes netkapcsolatod amit a szolgáltatótól jön akár modemmel akár modem nélkül, megosztja, ergo egy Wifi hálózatot csinál belőle. Erre a Wifi hálózatra csatlakozhatsz az eszközeiddel. A Wifi adaptert már leírtam.

K: Router nem is használható modem nélkül AZ ESETEK EGY RÉSZÉBEN ill. sohasem?

V: Modem csak akkor kell ha a kapcsolatod is modemes. Tehát ha eddig a modemet dugtad a számítógépbe, most a modemet fogod a routerbe és a router a számítógép(ek)re.

<Ezen a ponton asszem' már kezdhet tisztulni a kép.>

K: Jelent-e netsebesség-csökkenést az egyes gépekre/-ből folyó net, ha routeren keresztül azaz megosztva viszik-adják a net-jelet?

V: Nos ugye adott a sávszélességed, amit kapsz a szolgáltatótól. Ezt ugyan úgy kihasználhatod routerrel is, de ha közben egy másig gépen (ami a hálózatodon van) letöltenek mondjuk, az kihatással lesz rá. Torrentben például érdemes korlátozni a le és feltöltést egy kicsit, hogy maradjon elég sávszél böngészni még torrentezés közben is.

K: Ha több, NEM WIFI-S gép van, és megosztjuk a netet ezekhez egymással, akkor wifimentes router is megteszi, nem? :)

V: Nyilván csak akkor kell Wifi router, ha Te vezetnél kélküli Wifi hálózatot akarsz csinálni a netkapcsolatodból. Ha minden eszközzel kábelen osztod meg a netet, akkor nem kell wifis router, egy sima is elég. Még olcsóbban is jösz ki.

Remélem kitisztult a kép. :)

2012. máj. 26. 18:45
 8/12 A kérdező kommentje:

Köszönöm az újabb válaszokat is, igen, tisztult a kép.

Még maradt pár bizonytalanságom, és lesz 1-2 vadi új kérdésem is a témában:

- wifi-router is használható nem wifis gépekhez? Pl. olyan asztaliakhoz, melyek kábelesek, és se wifi-adapterem nincs, se nem képes magától a gép wifi vételére. Azt értem, hoy a wifi router drágább, mint a "sima, mezei" router, de tegyük fel, hogy adott környezetben nincs ilyen router, csak wifis.

- Még nem jött le számomra: routerrel megosztott hálózat esetén milyen szintű a szolgáltatótól érkező netsebesség eloszlása a gépek között? Két gép esetén feleződik? Három esetén harmadolódik? (Tegyük fel, mindegyik gép ugyanazon forrásból/weboldalról stb tölt le.) Bár tudtommal enyhe a gépenkénti sebességcsökkenés, de ebben nem vagyok biztos.

- Ha van egy asztali gépem -CSAK EGYETLEN ESZKÖZÖM A NET VÉTELÉRE-, ami nem wifi képes, ám vennék hozzá egy wifi adaptert, mindenképp kell wifi router is? Avagy léteznek wifi-modemek is? Vagy pedig elegendő a wifi adapter és semmi más nem kell a wifizéshez, tehát se wifi modem, se wifi router? (Ez utóbbit úgy tudnám elképzelni, hogy a szolgáltatóra pl. műholdasan kapcsolódom, tudtommal létezik műholdas netszolgáltatás is.)

- Miként képzeljem el a műholdas netszolgáltatást, tehát milyen eszközök kellenek a net vételére? Kell vezeték? Kell modem? Kell router?

- "Modem csak akkor kell ha a kapcsolatod is modemes." - ezt nem értem. Szolgáltatófüggő, hogy modemes-e egy kapcsolat , vagy nem? Milyen fajták léteznek még? Létezik olyan netszolgáltató, akitől csakis routeren vagyok képes netet használni, modemmel pedig nem? És létezik olyan, melytől bármelyikkel?

- Miért van hatalmas árkülönbség a havi díjak között bizonyos közegek esetén egymáshoz képest, akár tizszeres árkülönbség, a netsebességet figyelembe véve? Pl. egy itteni beíró javaslatára (meg korábban egy ismerősöm is ajánlotta), megnéztem a digi-t, és elképesztő net sebességek vannak olyan áron, mint amennyiért máshol töredék akkora sebesség jár. Amire ez a rendkivul kedvező ár/érték arány jellemző, az kábeles megoldás? Azt tudom, h nem telefonvezetékes... Tudtommal nem átverés, hanem egész egyszerűen hasonló befektetéssel, hasonló összegből képes finanszírozni a szolgáltató ezt a jeltovábbító közeget (kábelt?), mint más, lassabban közvetitő közegek, de ebben is javitsatok ki, ha tévednék.

- Tudok valakiről, aki netet rendelt, de kilométerekkel arrébb is tud netezni, csak ennyit hallottam róla. Ugyanakkor tudtommal a wifi-k max vételi távolsága száz méterekben mérhető -már amelyiknek-, és tudtommal csak egyetlen változata létezik, ami 1-2 kilométeres körzetbe sugároz, de sokkal drágább, és bizonytalanabb, gyengébb is a jelküldése. Ezek szerint neki mobilinternete lehetett? Bár többször emlitették, hogy neki asztali gépe van; arra nem akarhatott netet, csak mobilra? Ide kapcsolodik egy másik bizonytalanságom is: láttam egy gépet, amin neteztek, panaszkodott is a srác, hogy lassú a net, hozzátette: mert mobilinternet; na de egy asztali gépen netezett. Ezek szerint mobilinternet asztali gépre is köthető? Ha igen, egyébként laptopra is? FIZIKAILAG MI MÓDON lehet, ha lehet? Valami adaptert dug a gép usb bemenetére, vagy hogyan?

Köszi előre is nektek az újabb válaszokat is. :)

2012. máj. 27. 14:32
 9/12 anonim ***** válasza:

- wifi-router is használható nem wifis gépekhez? Pl. olyan asztaliakhoz, melyek kábelesek, és se wifi-adapterem nincs, se nem képes magától a gép wifi vételére. Azt értem, hoy a wifi router drágább, mint a "sima, mezei" router, de tegyük fel, hogy adott környezetben nincs ilyen router, csak wifis.

// Igen, használható. A Wifi router egy sima router végüli is, csak képes Wifi hálózatot csinálni neked. Az enyémre például 4 gép köthető vezetékkel és további pár Wifin, bár én csak vezetékkel használom.

- Még nem jött le számomra: routerrel megosztott hálózat esetén milyen szintű a szolgáltatótól érkező netsebesség eloszlása a gépek között? Két gép esetén feleződik? Három esetén harmadolódik? (Tegyük fel, mindegyik gép ugyanazon forrásból/weboldalról stb tölt le.) Bár tudtommal enyhe a gépenkénti sebességcsökkenés, de ebben nem vagyok biztos.

// A tapasztalato mszerint aki-kapja-marha alapon működik. Ha az egyik gépen a letöltésed tud jönni max sebességgel, annyival fog jönni, és a többi gépnek "nem jut" sávszél. Valójában ott is lehet netezni közben stb, de érezni lehet ha letöltesz. Nem is annyira a letöltés, inkább a fel számít akkor, amikor mondjuk torrentezel, hiszen ha nem jut egy kis szabad feltöltési sávszél a többi eszköznek, akkor sokkal lassabban küldöd el a kéréseket a webolalaknak. Szóval ezt neked kell majd szabályoznod valami módon. Elég gáz lenne ha arányosan osztaná el a sebességet, ha jobban belegondolsz. :)

- Ha van egy asztali gépem -CSAK EGYETLEN ESZKÖZÖM A NET VÉTELÉRE-, ami nem wifi képes, ám vennék hozzá egy wifi adaptert, mindenképp kell wifi router is? Avagy léteznek wifi-modemek is? Vagy pedig elegendő a wifi adapter és semmi más nem kell a wifizéshez, tehát se wifi modem, se wifi router? (Ez utóbbit úgy tudnám elképzelni, hogy a szolgáltatóra pl. műholdasan kapcsolódom, tudtommal létezik műholdas netszolgáltatás is.)

// Ha van egy asztali géped ami nem Wifi képes, akkor abba azért kell Wifi adapter, hogy azzal egy Wifi hálózatra csatlakozz. Ha a szomszéd Pistikének van elég erős Wifije és neked meg egy adaptered és megadja a jelszót, valszeg rá tudsz csatlakozni. Tehát az adapter csak arra való, hogy azzal csatlakozz egy Wifi hálózatra a közelben. A Wifi router pedig arra, hogy routerként üzemeljen vezetéken ÉS csináljon egy Wifi hálózatot neked. Erre csatlakozol amivel csak tudsz/akarsz. Erre csatlakozol az adapterrel ellátott gépeddel is.

- Miként képzeljem el a műholdas netszolgáltatást, tehát milyen eszközök kellenek a net vételére? Kell vezeték? Kell modem? Kell router?

// Fogalmam sincs, a szolgáltatót kérdezd meg.

- "Modem csak akkor kell ha a kapcsolatod is modemes." - ezt nem értem. Szolgáltatófüggő, hogy modemes-e egy kapcsolat , vagy nem? Milyen fajták léteznek még? Létezik olyan netszolgáltató, akitől csakis routeren vagyok képes netet használni, modemmel pedig nem? És létezik olyan, melytől bármelyikkel?

// Igen, szolgáltató függő, pontosabban nem is ez, hanem a kapcsolat típusától függ. Nekem például nincs modemre szükségem, mert LAN netem van. Ami annyit jelent, hogy csak egy LAN kábel van bevezetve a lakásba, amit akár közvetlen a gépbe is dughatnék, csak mivel nálunk 2 gép van, így a routeremben landolt a kábel. :)

- Miért van hatalmas árkülönbség a havi díjak között bizonyos közegek esetén egymáshoz képest, akár tizszeres árkülönbség, a netsebességet figyelembe véve? Pl. egy itteni beíró javaslatára (meg korábban egy ismerősöm is ajánlotta), megnéztem a digi-t, és elképesztő net sebességek vannak olyan áron, mint amennyiért máshol töredék akkora sebesség jár. Amire ez a rendkivul kedvező ár/érték arány jellemző, az kábeles megoldás? Azt tudom, h nem telefonvezetékes... Tudtommal nem átverés, hanem egész egyszerűen hasonló befektetéssel, hasonló összegből képes finanszírozni a szolgáltató ezt a jeltovábbító közeget (kábelt?), mint más, lassabban közvetitő közegek, de ebben is javitsatok ki, ha tévednék.

// Nekem is az említett DIGI kapcsolat van. 2700 forint havonta 20/10Mbit -es sebesség, de korábban volt 80/25Mbit is nálam, csak "válság van". Mint mondtam, LANos kapcsolatnál csak egy kábelt kapsz, a korszerű hálózat, meg az üvegszál már ki van építve. Azt nem tudom, mitől olcsóbb ez, mint a vacak vidéki ADSL kapcsolatok, de talán azért lehet, mert azok igen elavultak, sok gond van velük és drága lehet a karbantartás. (azok telefonvonalon jönnek és modem kell hozzájuk)

Ráadásul gyakran a vidéki szolgáltatók azért drágák mert csak közvetítők és mondjuk miközben te az Invitelnél vagy, lehet hogy a T-Home vonalait használod.

- Tudok valakiről, aki netet rendelt, de kilométerekkel arrébb is tud netezni, csak ennyit hallottam róla. Ugyanakkor tudtommal a wifi-k max vételi távolsága száz méterekben mérhető -már amelyiknek-, és tudtommal csak egyetlen változata létezik, ami 1-2 kilométeres körzetbe sugároz, de sokkal drágább, és bizonytalanabb, gyengébb is a jelküldése. Ezek szerint neki mobilinternete lehetett? Bár többször emlitették, hogy neki asztali gépe van; arra nem akarhatott netet, csak mobilra? Ide kapcsolodik egy másik bizonytalanságom is: láttam egy gépet, amin neteztek, panaszkodott is a srác, hogy lassú a net, hozzátette: mert mobilinternet; na de egy asztali gépen netezett. Ezek szerint mobilinternet asztali gépre is köthető? Ha igen, egyébként laptopra is? FIZIKAILAG MI MÓDON lehet, ha lehet? Valami adaptert dug a gép usb bemenetére, vagy hogyan?

// Nővéremnek Vodafonos mobilinternetje van. Ezt az országban ~bárhol használhatod, bár elég lassú, de olvasgatni ,levelezni jó. Az eszköz maga nem nagyobb egy pendrivenál, bedugod a gépbe és kapcsolódsz és kész. Aztán, hogy asztali, vagy laptop -hoz csatlakoztatod, az nekik már mindegy. Mobil azért, mert hordozható. A telefonhoz semmi köze.

2012. máj. 27. 15:06
 10/12 A kérdező kommentje:

Nagyon szépen köszönöm neked és minden válaszolónak, minden evvel kapcsolatos lényeges bizonytalanságomat eloszlattátok. :)

Egyedül az legutolsó mondatod kapcsán maradt homályos kép / vált homályossá a kép számomra:

- Mobilinternet alatt sose mobiltelefonhoz (okostelóhoz) használható netszolgáltatást értsek ezek szerint?

- Akkor mi a megnevezése azon netszolgáltatásnak, amit mobiltelefonokhoz (okostelefonokhoz) lehet igényelni?

- Miben különbözik az eszköz, amit telefonokhoz, illetve amit desktop pc-hez, laptopokhoz kell csatlakoztatni, usb-sek-e és (net)adatper-e a megnevezésük?

- Manapság az eszközöket egyre inkább kombinált formában is piacra dobják, tehát ha különböző eszköz kell telefonhoz, illetőleg pl egy desktop pc-hez -pl. az úgynevezett mobilinternet vételére-, akkor mi kell egy olyan kombinált eszközhöz, mint egy telefonálásra is alkalmas tablet?

- A mobilinternet, valamint a telefonokhoz való internet még manapság is 90%-ban forgalomkorlátos? Avagy infó-fáziskésésben vagyok és már nem igazán ez jellemző?

- Olvastam a hipernetről. Ezt mobilinternethez lehet igényelni, azaz szavaid szerint csak laptop-hoz, netbook-hoz, asztali (desktop) pc-hez stb tehát csak számitogéphez? Vagy pedig csak mobiltelefonhoz? Vagy pedig mindkettőhöz?

Talán nem maradt más lényeges kérdésem e területről, köszönöm idődet, figyelmedet különösen neked, aki ilyen részletesen és hosszan reagáltál rám, de mindenkinek köszi a válaszokat, hasznos volt, előre is köszi ezekre is. :)

2012. máj. 28. 09:58
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!