Miért lassú a netem?
Úgy látom, hogy nincsenek meg az alapvető számítástechnikai ismereteid. Ebből egy tipikus félreértésre gyanakszom:
Az internetszolgáltatód a sebességet kbit/s -ban adja meg. (Azaz egy másodperc alatt 800 000 bitnyi információt tud szolgáltatni.)
A szoftverek sokszor kbyte/s -ban mutatják az átviteli sebességet (Azaz a 90 kb/s azt jelenti, hogy 90 000 bájtot tud átvinni másodpercenként.)
Egy bájt, az 8 bitből áll. A bájt rövidítése a „b”, amíg a bitnél kiírjuk a „bit” szót.
Így 800 kbit/s (kilobit/s) = 100 kb/s (kilobájt/s)
Ha ez így van, akkor csak 10%-nyi a veszteség. A 10%-nyi veszteség fakadhat sok mindenből, ezzel nem is érdemes nagyon foglalkozni.
Én szerencsés vagyok, mert itt diginet van. A sebessége 20/10 Mbit/s, ami nem rossz 2700 Ft/hó-ért. (Azaz 2.5/1.25 MBájt/s) Ez a sebesség elég ahhoz, hogy 8-10 perc alatt letöltsek egy CD-nyi méretre tömörített filmet. Ideális esetben egy DVD-9 (8.5 GB) minőségű filmet is gyorsabban tudok letölteni, mint ahogy meg tudnám nézni. Azt hiszem ekkora sebesség bőven elegendő.
Szerintem egy 1 Mbit/s-os (1024 kbit/s) sebesség városi környezetben alap kell, hogy legyen. Erre még – jó lefedettség esetén – a mobil internet is képes, pedig az igencsak gyerekcipőben jár. Persze elképzelhető, hogy egy elszigeteltebb kisvárosban, faluban nincs mód nagyobb internetre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!