Lehetséges gyenge processzoron web böngészést gyorsítani?
Egy ismerősömnek van egy lassan 15 éves számítógépe. A problémája az, hogy a weboldalak nagyon lassan töltenek be.
Egy Intel Pentium E6600 van a gépébe és weboldalak megnyitásakor 90%-ra beáll a használat (gondolom azért nem 100% mert a Firefox csak ennyit kap a prociból).
Nem csinál egyébként semmi komolyat a gépen. Böngészik, szkennel, nyomtat meg office programokat használ (vállalkozásához van a gép). Még nagyon videókat sem néz rajta.
Először gondolkodtam a Linuxon, de a böngésző teszt után hamar rájöttem, hogy itt az sem segítene sokat.
Most jelenleg az az álláspont, hogy használt cuccokból 10. genes Intel procival (ez a jelenlegi Win 11 minimum követelménye) felújítom ezt a gépet. Ez nagyjából 36 ezerbe lesz. (Ha esetleg kérdeznéd, azért nem veszek komplett új gépet mert ennyi pénzért olyan 6. vagy max 7. generációs gépet láttam. Az meg Win 11-hez felejtős.)
De még mielőtt felújítanám, gondoltam megkérdezem itt, hogy a weboldalak processzor használatán lehet-e valamit javítani. Reklámblokkoló már van rajta, de az nem nagy cucc. Van esetleg olyan böngésző vagy valamilyen bővítmény ami direkt ilyen régi gépekre hivatott csökkenteni a CPU használatot?
Szerintem sajnos nem lehet mit tenni, mert itt egyértelműen a processzor a szűk keresztmetszet, manapság a weboldalak betöltéséhez is komoly gép kell, annyira erőforrás-igényesek lettek.
Esetleg UBlock Origin segítségével blokkolni amit csak lehet, de csodát várni valószínűleg nem érdemes.
Ublock Origin már fent van.
Most nézegettem böngészőket hátha van ami javít rajta, de mindegyik főleg a RAM használatra megy, hogy azt csökkenti. De RAM-ból meg vna elég. 2,7-2,8 GB van használva böngészés közben a 4-ből szóval ezzel nincs probléma.
Processzorra viszont találtam egy Thorium nevű böngészőt ami SSE3 utasításkészlet bővítéssel rendelkezik és ez a processzor ezt még éppen tudja. Meg rendelkezik egyéb compiler beállításokkal amik a CPU használaton hivatottak javítani. Esetleg még ezt megpróbálom aztán ha nem tetszik neki, akkor megrendelem a cuccokat.
Az a baj, hogy ha a JavaScriptet, meg az "egyéb marhaságokat" letiltod, a weboldalak nagy része használhatatlan lesz.
A weboldalak nagy része tele van tömve brutál nagy scriptekkel, innentől fogva tök mindegy, hogy az oprendszer hogy bánik az erőforrásokkal, egy régi és (ma már) gyenge gépen képtelenség normális böngészési élményt elérni. Arra jó a gép, amire új korában jó volt, csakhogy a web már nem ugyanaz, mint akkor, és 15 év alatt a weboldalak méretében, és erőforrásigényében nagyságrendbeli változások történtek.
Esetleg tehetsz egy próbát a SeaMonkey böngészővel, amikor legutóbb egy hasonló korú gépből kellett egy "úgy, ahogy használható" masinát varázsolnom, akkor a Lubuntu + SeaMonkey páros adott még némi reményt, de mondjuk a Google Docs már ott is erősen felejtős.
Igaz. Tényleg 8. Gen-t támogat. Elnéztem mert a Core processzorok 10-zel kezdődnek 😅
4-es. Nem lehet mégis csak a dizájnbeli szkripteket valahogy letiltani? Sokszor az viszi el a nagy részét ezeknek a web szkripteknek.
5-ös te mire gondolsz? A WaybackMachine-re? Majd megpróbálom mit csinál, de nem tudom mennyire lesz pontos az oldal betöltéssel. Azok a HTML mentések amiket a WaybackMachine csinál nem feltétlen fogja visszaadni az eredeti oldalt.
Nézd. Azzal a 775-ös alaplappal és E6600-as procival bűvészkedhetsz bárhogy, bármivel, az akkor is 775-ös alaplap és E6600-as proci marad.
Teljes csere.
#6-os válaszomban linkeltem alaplapot, procit, ramot. Ha ezek nem felelnek meg, akkor természetesen kereshetsz másikat is a hardveraprón. De a Win11 kompatibilitás érdekében ezek alá nem mennék.
A Win11-et természetesen fel lehet telepíteni nem támogatott processzorra, alaplapra is. De a korábbi verziók se lennének olcsóbbak.
Úgyhogy továbbra is az a véleményem, hogy nem a szkriptek tiltásával, meg mit tudom én mivel kell játszani, hanem össze kell rakni egy olyan gépet, ami gond nélkül megnyitja az oldalakat.
Látom, hogy linkeltél gépet és hogy támogatja is a Win 11-et.
De én már kinéztem hardveraprón egy 10. genes félkonfigot nagyjából 36 ezerért és szerintem mostmár ez lesz mindenképp.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!