Kezdőoldal » Számítástechnika » Internet » Ha közös wifire csatlakozok,...

Ha közös wifire csatlakozok, akkor lehallgathatnak?

Figyelt kérdés

Példának okáért adott egy társasház melynek az szintjén lakom. A wifi hálózat neve legyen mondjuk "alberelt1", erre a wifi hálózatra csatlakozik mindenki, aki az első szinten él ugyanazzal a közös jelszóval, amit a tulajdonos a beköltözéskor megadott.

Mennyire biztonságos? A tulajdonos, aki megadta a jelszót mihez férhet hozzá az engedélyem nélkül, vagy mások akár a szintről? Megnéztem a wifi beállítások tulajdonságait elvielg wpa/wpa2. Előfordul, hogy sokszor mindenféle előzmény nélkül pár másodpercre lecsatol a hálózatról. Ilyenkor pedig paranoiás leszek, mert arra gondolok biztos valami ddos támadás, vagy ilyesmi. Egyébként nem értek az infóhoz.

#hálózatbiztonság
2024. ápr. 25. 22:15
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:

Ha soha se fogsz windows gépet (céges v iskolai laptop) használni akkor elnézést.

Arra céloztam hogy magadnál nézd meg amit mutattam..

2024. ápr. 26. 16:13
 12/18 A kérdező kommentje:

Nincs miért, köszönöm a választ. Igazából az a helyzet, hogy hiába nézegetek bármit is, mert annyira nem értek hozzá.

Linux alatt még a clamav-t szoktam használni, meg néha az rkhuntert. Persze volt már, hogy belenéztem a syslogba meg ilyesmi, de nekem azok is kínaiak, meg egy időben elkezdtem kísérletezni a netstat, nmap parancsokal mert hallottam, hogy érdemes figyelni a pontokat is, de aztán leálltam róla, mert fogalmam sem volt meddig legális. Ha észre is vettem valamit, nem tudtam neki jelentőséget tulajdonítani.

Alapvetően valami könyv lenne jó, vagy videó ami a hálózatok alapjait leírja, és kiemelt figyelemmel kitér a hálózatbiztonságra is.

2024. ápr. 26. 22:05
 13/18 anonim ***** válasza:

"

ubuntu van jelenleg a laptopomon, aminek pont a napokban járt le a támogatása. (20.04)"

Miért járt volna le ?

LTS 5 évig is elél:

"Hosszas várakozás után, 2020. április 23-án végre megjelent az Ubuntu 20.04, ami egy hosszútávon támogatott (LTS) verzió, így 2025. áprilisáig érkeznek biztonsági frissítések és kisebb-nagyobb funkcionális fejlesztések ehhez a rendszerhez."

2024. máj. 4. 18:49
 14/18 anonim ***** válasza:

Ha már LTS, megjegyezném hogy Ubuntu Pro-val 10 év a támogatás, pontosabban volt, mert kitolták 12 évre, egészen 14.04-ig (ami így még 2 évig lesz támogatott)

[link]

És attól még hogy Pro, nem fizetős, mert magánszemélyek 5 számítógépig ingyenes.

Emellett nem értem a leragadást, mikor félévente jön ki frissítés. Egyszerűen frissítenk kellene a legújabbra.

2024. máj. 4. 20:29
 15/18 A kérdező kommentje:

Ja elnéztem egy évet, de mindegy is átraktam linux mint virginia-ra ez is baromira jó.

Szerintem inkább hotspoton használom a netet, ha a nyilvános WiFi nem biztonságos.

2024. máj. 4. 22:32
 16/18 anonim ***** válasza:
a nyilvános WiFit nevezik hotspotnak
2024. máj. 4. 23:50
 17/18 A kérdező kommentje:

Igen, de ha telomról megosztom. Ha van korlátlan ötnapos netem, és jelszó védi akkor az úgy már szerintem jó.

Így értettem, és így nem kell csatlakoznom a közös albérletet wifire.

2024. máj. 5. 00:44
 18/18 anonim ***** válasza:
Szerintem túlparázod a dolgot..
2024. máj. 5. 16:28
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!