Ha közös wifire csatlakozok, akkor lehallgathatnak?
Példának okáért adott egy társasház melynek az szintjén lakom. A wifi hálózat neve legyen mondjuk "alberelt1", erre a wifi hálózatra csatlakozik mindenki, aki az első szinten él ugyanazzal a közös jelszóval, amit a tulajdonos a beköltözéskor megadott.
Mennyire biztonságos? A tulajdonos, aki megadta a jelszót mihez férhet hozzá az engedélyem nélkül, vagy mások akár a szintről? Megnéztem a wifi beállítások tulajdonságait elvielg wpa/wpa2. Előfordul, hogy sokszor mindenféle előzmény nélkül pár másodpercre lecsatol a hálózatról. Ilyenkor pedig paranoiás leszek, mert arra gondolok biztos valami ddos támadás, vagy ilyesmi. Egyébként nem értek az infóhoz.
Kapcsold be a biztonságos DNS-t mindkét helyen.
-Minden böngészőben elérhető.
-Androidban elérhető
-Win11 en elérhető (10-en nem)
Ez egy totál nyilvános wifinek tekinthető. Bárki láthat bármit. Kezdd csak a legegyszerűbbel, a windows SMB hálózattal. Ubuntuban samba néven fut asszem, és fogalmam sincs hogyan működik a hálózati felderítés, de akinek van megosztott mappája, azt kb látnod is kellene vele.
Ha nincs normális jelszó rajta, akkor még a routerbe is beléphetsz, garázdálkodhatsz.
Ettől függetlenül egy ilyen hálózatot is lehet biztonságosan használni, pl egy VPN szolgáltatással, és a tűzfal, hálózati megosztás, stb helyes beállításával
wpa kód amúgy nagyon könnyen feltörhető manapság, mert az adatcsomagok tartalmazzák a jelszót. Megfelelő eszközökkel elfoghatóak ilyen csomagok.
wpa2 már sokkal biztonságosabb. Nem kell tartani attól, hogy random az utcáról valaki feltöri. Szóval úgy kéne beállítania a tulajnak, hogy vagy csak wpa2, vagy wpa2/wpa3
Viszont mivel nyóccázan használjátok, így ki a franc tudja ki mire, kinek adta meg a jelszót még. Nyilván azért kicsi az esélye, de ez tényleg egy közösségi wifi, amiben nincs igazán privát szférád.
Én azt hittem, hogy csak az számít nyilvános wifinek, aminél nem kér jelszót. Ha van titkosítás (wpa/wpa2) és jelszót is kér, akkor miért nyilvános? Egyébként nyolcan lakunk a szinten, a wifi jelszó elég biztonságosnak tűnik.
Külön jelszó van a routerhez is? Hol lehet a router? Ki fér hozzá, ha hozzáfér a routerhez, akkor mindent láthat? Annyira buta vagyok ezekhez, pedig szívesen megtanulnám csak nem tudom hol, vagy mivel kellene kezdeni.
Linuxban a jogosultságokat már értem, meg is tudom változtatni, fájlrendszer szinten attribótumok jogait is, meg biztonsági mentéseket, dd-t is használtam már, meg egy pár vírsusirtót, rkhuntert, stb. A hálózatokhoz viszont totál hülye vagyok, próbáltam már nmap-et is használni, meg próbáltam megnézni hogy a portok mikkel kommunikálnak, de nem mentem bele, mert foglmam sincs, ezek mennyire legálisak, és milyen szintig, és amúgy sem értettem igazán ezeket.
Ha tudod a jelszót, ugyanúgy lehallgatható mint egy nyílt hálózat, mivel azzal nyílik. De sokra nem mennek vele, mivel az alkalmazások és a weboldalak 99%-a titkosítást használ, így csak annyit láthatnak, hogy milyen szerverekkel milyen porton kommunikálsz, az adatfolyamot nem. Így a legritkább esetben tudják csak meg, hogy milyen oldalt látogatsz, ha az dedikált szerveren (vagy IP címen) fut, de nem ez a jellemző, mivel vészesen fogynak az IP címek.
Pontosan ezen ok miatt nincs szükséged VPN-re akkor se, ha nyílt hálózaton vagy.
Egyébként az internetszolgáltatónál rá lehetne kérdezni, hogy ez legális-e amit a tulaj csinál. Mivel a társasházakban külön előfizetés szokott lenni minden lakásban. Nyilván ez a bérlőnek költség, ha igényli az internet szolgáltatást, de így szabályos.
Nincs megosztott mappám, egyébként a /home alatt chmod -R 700 at állítottam, nehogy bárki bele tudjon turkászni a cuccaimba. Veracryptet használok a bizalmas fájljaimra.
Inkább attól tartok, hogy valaki vagy akár a tulaj nyomon követheti az internetes tevékenységeim. Igazából semmi illegális dolgot nem nézek, de akkor sem szeretném ha "kukkolná" valaki a tevékenységem.
"Nincs megosztott mappám" --- biztos vagy benne???
12:58-as mire szeretnél ezzel kilyukadni, nem értem. Beszúrtál egy képet, ahol alapértelmezetten megosztás alatt van egy C:\ meghajtó. Egyébként ezt sem értem miért kell alapértelmezetten lehetővé tenni ilyen dolgokat.
Mindenesetre nekem linux van a gépemen, ebben nincs C-meghajtó, /home alatt a hostnevemre pedig a jogokat 700-ra állítottam. A csoportok sem férnek hozzá, ahogy senki más. Ha hozzá is férnének, veracrypt alatt vannak a cuccaim. Nekem nem ezzel volt a bajom, hanem a hálózattal, hogy egy nyivános wifin vagyok, ahol a router tulajdonosa szerintem figyelheti a tevékenységem, de nem csak enyémét, hanem lényegében bárkiét a lakásban.
Igazából ezt szeretném valahogy elkerülni, ha veszek mobilnetet és hotspoton megosztom lehet biztonságosabb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!